VIDEO Guvernul a completat normele metodologice de aplicare a Programului „Prima casă”

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 20 aprilie 2011, 15:17 Economie | Finanţe & Bănci

"Guvernul a aprobat miercuri prin Hotărâre, completarea normelor metodologice de implementare a Programului „Prima casă”, urmând ca după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial băncile să se poată înscrie în noua formulă a programului, care partajează garanţiile de stat în proporţie de 50%-50% între stat şi bancă", a anunţat premierul Emil Boc, la sfârşitul şedinţei de Guvern. „Prin aprobarea normelor metodologice dăm posibilitatea acordării, în continuare, de garanţii în valoare de 1,5 miliarde de euro. Totodată, alţi aproximativ 40.000 de beneficiari pot să intre în cadrul Programului „Prima casă”, a mai declarat şeful Executivului.

Primul-ministru a menţionat că, prin continuarea programului, nivelul dobânzii şi condiţiile privind avansul pentru achiziţionarea locuinţei prin acest program rămân neschimbate. „Noutatea este că dublăm, practic, numărul beneficiarilor prin partajarea garanţiei între stat şi bancă”, a adăugat premierul Emil Boc. Potrivit actului normativ, în limita plafonului alocat şi utilizat, finanţatorii eligibili din cadrul programului pot să transfere portofoliul de credite către alţi finanţatori care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, cu condiţia notificării cesiunii către beneficiar şi fără a afecta drepturile şi obligaţiile beneficiarilor din contractele în curs de derulare.

De asemenea, o bancă neînscrisă iniţial în program poate să devină eligibilă dacă preia portofoliul de garanţii acordat de un finanţator eligibil în cadrul programului, cu condiţia transmiterii către FNGCIMM şi MFP a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate.

Totodată, au fost reintroduse promisiunile de garantare prin care FNGCIMM îşi exprimă intenţia de a garanta finanţarea ce va fi acordată beneficiarilor în cazul construcţiei de locuinţe şi care au valabilitate pe toată perioada de valabilitate a construcţiei de locuinţe, dar nu mai mult de 18 luni.

Reamintim ca in  prezent, sunt funcţionale ambele componente ale Programului „Prima casă”, respectiv componenta de achiziţie de locuinţe de către persoane fizice (care are în vedere toate tipurile de locuinţe, fără excepţie, inclusiv cele care se construiesc de către dezvoltatorii imobiliari şi urmează să fie achiziţionate după finalizare de către persoanele fizice eligibile), respectiv componenta de construcţie de locuinţe, care are în vedere exclusiv acordarea de garanţii de stat pentru creditele contractate de persoanele fizice care construiesc locuinţe noi – în baza autorizaţiilor de construire eliberate după data de 22 februarie 2010.

În cadrul programului guvernamental „Prima casă” au fost emise 38.000 de garanţii, în valoare totală de 1.545 milioane euro, din plafonul cumulat 2009 -2010 de 1,7 miliarde euro.Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

964 vizualizari

 • -3 (3 voturi)    
  o prostie de program (Miercuri, 20 aprilie 2011, 16:07)

  ado1983 [anonim]

  totusi mi se pare o prostie de program! daca tot e garantat de stat .... de ce ajungi la finalul creditului sa platesti dublu? deci ... e o hotie pe fata!
 • +1 (1 vot)    
  xx (Miercuri, 20 aprilie 2011, 17:10)

  coco [anonim]

  o prostie cu dobanda cea mai mica de pe piata...
 • 0 (0 voturi)    
  De ce spui asta? (Miercuri, 20 aprilie 2011, 17:22)

  unreasonable [anonim]

  De ce spui asta?


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică