Grecia, Portugalia si Spania au vandut miercuri obligatiuni guvernamentale pe pietele internationale, insa investitorii au cerut randamente mai mari din cauza cresterii temerilor cu privire la datoriile statelor din zona euro, transmit agentiile de stiri.

Agentia de administrare a datoriei publice a statului elen a anuntat ca Grecia a atras miercuri 1,65 miliarde de euro printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 13 saptamani la o dobanda de 4,1%. Potrivit Businessweek, aceasta dobanda este mai mare decat cea platita la licitatia similara din luna februarie, cand randamentul a fost de 3,85%.

Oferta a fost suprasubscrisa de aproape 3,5 ori.

Totodata, Portugalia a vandut certificate de trezorerie la trei si sase luni in valoare de un miliard de euro, aceasta fiind primul imprumut de pe piata dupa ce a solicitat sprijin financiar din partea UE si FMI, conform Reuters.

Guvernul a atras 320 milioane de euro pe sase luni, la o rata medie a dobanzii de 5,529%, fata de 5,117% pentru programul similar din 6 aprilie. Randamentul cerut de investitori pentru cei 680 milioane de euro la trei luni a crescut la 4,046%, de la 3,403% in data de 15 decembrie.

Cererea pentru titlurile cu scadenta la sase luni a fost de 3,7 ori mai mare decat oferta, in vreme ce emisiunea de bonuri de trezorerie cu scadenta la trei luni a fost suprasubscrisa de doua ori.

Si Spania a platit randamente mai mari la licitatiile de titluri de stat organizate miercuri. Datele prezentate de AFP arata ca guvernul a atras 2,48 miliarde de euro la licitatia de obligatiuni cu scadenta la 10 ani, la un randament mediu de 5,472%, in crestere comparativ cu dobanda de 5,162% ceruta de investitori in luna martie.

Aceasta a obtinut 885 milioane de euro din vanzarea de obligatiuni pe 13 ani, pentru care plateste o dobanda de 5,667%. La licitatia similara din noiembrie, randamentul mediu a fost de 4,248%.

Spania trebuie sa atraga resurse financiare importante in lunile urmatoare, in conditiile in care in aprilie, iulie si octombrie ajung la scadenta imprumuturi in valoare totala de peste 65 miliarde de euro. Astfel, autoritatile de la Madrid vor trebui sa rostogoleasca datorii de peste 21,79 miliarde de euro in aprilie, 20,2 miliarde de euro in iulie si 23,40 miliarde de euro in luna octombrie.