Pretul aurului a urcat la peste 1505 dolari pe uncie, investitorii temandu-se de tensiunile din lumea araba, de evolutia crizei euro si de sanatatea bugetului SUA, transmite Reuters. De asemenea, argintul devine si el tot mai scump, raportul aur-argint (numărul de uncii de argint necesar pentru a cumpara o uncie de aur) coborand la cel mai scăzut nivel din 1983. "SUA si-a pierdut deja in ochii investitorilor ratingul AAA”, spun analistii pietelor financiare, iar asta se vede in evolutia cotatiilor.

De asemenea, exista si factori care tin de traditia unor state de a achizitiona cu diferite prilejuri mari cantitati din metalul pretios. De pilda in India urmeaza (in 16 mai) festivalul Akshaya Tritiya (ziua în care astrologii spun că soarele şi Luna ating cel mai mare grad de strălucire). Localnicii isi cumpara aur pe fondul superstitiei ca dacă porţi bijuterii noi in aceasta zi vei avea parte de prosperitate şi succes.

Cei mai mari 4 producatori de aur sunt Africa de Sud, China, Australia si SUA, iar cererea cea mai mare de aur

pret uncie aur

pret uncie aur

Foto: Hotnews

provine din China si India.

Circa 70% din cererea de aur mondiala e orientata catre sectorul bijuteriilor, o zecime merge catre companiile din medicina (in special dentara) si electronica, iar 13% se afla in posesia investitorilor particulari sau bancari.

Criza datoriilor unor state europene alimenteaza teama ca o posibila restructurare a datoriilor le-ar afecta investitiile, asa incat ei cauta să investească în aur sau în produse de investiţii ale căror valoare e determinată de preţul aurului.

Unii spun insa ca aurul se scumpeste in ritm prea ridicat. "Cred ca aurul creşte prea rapid. E posibil sa asteptam unele corectii in urmatoarea perioada”, a spus Ronald Leung, director al Lee Cheong Gold Dealers din Hong Kong.