Scaderea ratei somajului pare spectaculoasa, insa nu reflecta situatia economica reala din Romania, se arata intr-o analiza a ING Bank citata de Mediafax. Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) a anuntat miercuri ca rata somajului a scazut in luna martie la 5,92%, de la 6,58% in februarie, numarul somerilor coborand cu peste 60.000, la 539.666 de persoane.

"Ajustarea este cu atat mai spectaculoasa cu cat estimam ca a beneficiat de un suport minim din partea efectelor sezoniere. Insa, la fel ca in lunile anterioare, credem ca scaderea somajului inregistrat spune o poveste neadevarata despre economia romaneasca", noteaza analistii ING.

Banca aminteste ca rata somajului a scazut timp de 12 luni consecutiv, numarul somerilor coborand in aceeasi perioada cu 225.000. Pe de alta parte, numarul angajatilor din economia romaneasca s-a redus cu 210.000 in primele zece din aceste 12 luni, datele pe februarie si martie nefiind inca disponibile.

Aceasta dinamica divergenta ar putea fi explicata de o crestere in economia gri.

Insa, potrivit masurarii somajului conform metodologiei Biroului International al Muncii (BIM), acest scenariu nu este valabil, se arata in analiza citata. La sfarsitul lunii martie, INS a anuntat ca rata somajului, calculata conform Biroului International al Muncii (BIM), a fost de 7,3% in ultimul trimestru al anului trecut, in crestere comparativ cu trimestrul anterior. Datele prezentate aratau ca populatia activa a Romaniei era de 9,7 milioane de persoane, din care 9,052 milioane persoane erau ocupate si 714.000 someri.

"In consecinta, ne indoim ca accentuarea recenta a trendului descendent in privinta ratei somajului inregistrat este un semn de imbunatatire a activitatii economice", conchid analistii ING.

Cele doua rate ale somajului nu sunt insa comparabile din cauza perioadelor de referinta si sferei de cuprindere diferite.

INS calculeaza rata somajului trimestrial, dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active. Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Rata somajului inregistrat este calculata lunar de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin raportarea somerilor inregistrati la totalul populatiei active.

Institutul National de Statistica (INS) va prezenta in data de 27 iunie datele cu privire la rata somajului pentru primul trimestru al anului, calculata conform Biroului International al Muncii (BIM). Ultimele date disponibile ale INS sunt cele pentru cel de-al treilea trimestru din 2010.