Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul renunta la anul 2015 ca obiectiv pentru trecerea la euro

Guvernul a renuntat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, termen mentionat cu regularitate in anii anteriori, si a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, potrivit noului program de convergenta, pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat in luna septembrie ca probabilitatea ca Romania sa nu poata intra in mecanismul ratelor de schimb in 2012, conditie obligatorie pentru intrarea in zona euro in 2015, este foarte ridicata, insa obiectivul trebuie mentinut ca semnal politic.

Mai multi oficiali, printre care presedintele Traian Basescu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, au vorbit insa in ultima vreme de posibilitatea amanarii intrarii Romaniei la zona euro fata de calendarul actual de aderare, care stabileste adoptarea euro in 2015.

Cele mai multe opinii vorbesc de o amanare de cel mult doi ani, perioada in care Romania ar putea continua reformele structurale, beneficiind de avantajul unei politici monetare independente. In acest interval, banca centrala ar putea calibra mai bine rata de schimb la care se va face trecerea de la leu la euro. In noiembrie 2010, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a declarat ca Romania ar trebui sa amane momentul aderarii la zona euro daca in urmatoarele luni se va constata ca efortul de consolidare fiscala nu este sustinut de populatie, aratand insa ca prelungirea pana in 2018 este un obiectiv mult prea indelungat.

Si seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, s-a pronuntat pe aceasta tema, declarand la inceputul anului ca tarile cu regim flexibil al cursului de schimb, printre care si Romania, nu trebuie sa se grabeasca cu aderarea la euro, ci sa profite de avantajul unei politici monetare proprii.

Productia Toyota, Nissan si Honda a scazut la jumatate in luna martie

Productia constructorilor niponi de automobile Toyota, Nissan si Honda a scazut la mai mult de jumatate in luna martie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza seismului de 9 grade urmat de tsunami, care au devastat nord-estul Japoniei la 11 martie, conform unor statistici oficiale date luni publicitatii.

In martie, primul constructor mondial, Toyota, a scos pe piata in Japonia 129.491 de autovehicule, respectiv cu 62,7% mai putin decat in martie 2010, conform agentiilor de presa internationale.

Constructorul concurent, Nissan, a anuntat in aceeasi perioada o diminuare a productiei destinate arhipelagului cu 52,4%, ajungand la 47.590 de unitati, iar Honda nu a asamblat decat 34.754 automobile pentru Japonia, acuzand o scadere de 62,9%. Constructorii de automobile niponi se confrunta cu o grava penurie de piese detasate, ca urmare a recentei catastrofe naturale, care a distrus sau avariat uzinele furnizoare din regiunea Tohoku.

Pretul petrolului Brent a crescut peste 124 dolari/baril, din cauza violentelor din Siria si Yemen

Pretul petrolului Brent a crescut ieri peste nivelul de 124 de dolari pe baril, dupa intensificarea violentelor din Siria si Yemen pe parcursul weekend-ului, investitorii temandu-se tot mai mult ca exporturile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord ar putea fi afectate de tensiunile sociale.

Aprecierea barilului de petrol ar putea fi insa limitata in aceasta saptamana de temerile privind impactul negativ al scumpirii energiei asupra economiei globale. Preturile vor varia cel mai probabil intr-un interval restrans.

Protestele prelungite si ingrijorarea investitorilor privind exporturile vor continua sa tensioneze pietele, pe fondul cresterii continue a consumului, in special in China si India.

Arabia Saudita, cel mai mare exportator de titei din lume, trebuie sa livreze cel putin noua milioane de barili pe zi de petrol pentru urmatorii cativa ani si ar putea creste productia pentru a face fata cererii.

Analizele tehnice sugereaza ca petrolul Brent se indreapta catre 127 dolari pe baril.