Eurostat se indoieste de calitatea datelor transmise de Romania in ceea ce priveste deficitul bugetar, acuzatiile vizand posibile erori in privinta cifrelor legate de Termoelectrica si CFR Marfa. Agentia Bloomberg a preluat imediat informatia, dar oficialii INS au declarat pentru HotNews ca asemenea rezerve au mai fost exprimate de Eurostat şi în anii precedenţi in legatura cu Grecia, Danemarca şi Marea Britanie, inclusiv pentru ultima notificare fiscală transmisă la 31 martie 2011. „Noi aplicam chiar acum un program de verificare si de ras-verificare a datelor”, a confirmat Vergil Voineagu, presedintele INS pentru HotNews.ro.

În şedinţa Guvernului din 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, pentru a depista eventuale discrepanţe dintre conturile financiare şi cele nefinanciare. Verificarea datelor de către experţi din Ministerul Finanţelor Publice a fost deja declanşată ca urmare a discuţiilor purtate cu experţii EUROSTAT.

"Odată cu notificarea fiscală s-au transmis date suplimentare la solicitările instituţiei europene în vederea analizei includerii în sectorul Administraţiile publice a unor societăţi precum CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA. Situaţiile au fost elaborate de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României conform metodologiei europene ESA 95 pe baza datelor raportate în contul de profit şi pierdere şi a celor din bilanţul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost făcute estimări deoarece contul de profit şi pierdere şi respectiv bilanţul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificării", mai spun oficialii INS.

Potrivit acestora, alături de experţii Ministerului Finanţelor Publice, la verificarea calităţii datelor urmează să participe şi specialistii Institutului Naţional de Statistică şi cei ai BNR. "După verificarea datelor şi identificarea cauzelor care au condus la înregistrarea discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare urmează a fi prezentate EUROSTAT detaliile necesare pentru înlăturarea rezervelor formulate cu ocazia raportării din septembrie 2011", mai spun reprezentantii Statisticii.

Conform Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene şi a Regulamentului nr. 479/2009, toate ţările UE, inclusiv România, transmit catre Eurostat de două ori pe an, respectiv pe 31 martie şi 30 septembrie, Notificarea deficitului şi datoriei guvernamentale.