Preşedintele Fed Ben Bernanke, va apăra miercuri in fata jurnalistilor politica monetară a Federal Reserve (Fed), intr-o conferinta de presa extraordinara, prima din ultimii 97 de ani. Bernanke vrea astfel sa raspunda acuzatiilor tot mai numeroase legate de lipsa de transparenta si de gradul ridicat de im-popularitate a deciziilor bancii centrale a SUA. De asemenea, este posibil ca printre celelalte subiecte, Bernanke sa abordeze si pe cel privind diferentele majore de opinii intre membrii boardului. Analiştii cred că decizia de astazi a Comitetului de Politica Monetara a Fed (FOMC) nu va schimba cursul politicii ultra-acomodante (rata dobânzii aproape de zero şi tiparirea de dolari pentru a sprijini recuperarea economica).

Presedintele Fed, Ben BernankeFoto: Agerpres

Bernanke ar trebui să înceapă să discute cu media in jurul orei locale 14.15 (18.15 GMT), ora la care Federal Reserve va publica noile previziuni economice pentru Statele Unite.

O parte dintre membrii boardului (Thomas Hoenig -Kansas City Fed, Charles Plosser - Philadelphia şi James Bullard - St. Louis) nu sustin ideile lui Bernanke si cer eliminarea treptata a politicii acomodante a Fed. De partea lui Bernanke sunt insa cei mai influenti membri din board: Janet Yellen, numarul doi din Consiliul guvernatorilor, şi William Dudley- New York Fed.

  • Cum comunica Fed?

Seful Fed are patru mijloace de a comunica mesajele sale. Primul, atunci cand prezinta analiza situaţiei economice la audierile în cadrul Congresului în timpul căreia el trebuie să răspundă la întrebări din partea oficialilor aleşi. Al doilea tip de mesaj vine in cadrul diverselor intalniri cu profesioniştii pietelor, acestia fiind autorizati sa adreseze intrebari bancherului central. A treia metoda este acordarea de interviuri pre-inregistrate. Acest lucru i-a permis sa explice in perioadele de criza intervenţiile fără precedent ale Fed. În cele din urmă ca şi alţi guvernatori, şeful băncii centrale se mai intalneste cu jurnalistii straini pentru a transmite mesaje sensibile pietei.

Conferinţa de presa de azi va inaugura un nou mod de comunicare a bancii americane de emisiune, intalnirile cu presa ale lui Bernanke urmand sa aiba loc de patru ori pe an, dupa sedinta trimestriala de elaborare a politicilor monetare.

  • Tusea lui Volker si miscarile de curs

Audierile lui Bernanke de la Capitol Hill au loc si ele dupa un regim special. Pentru a evita orice informatii care ar putea aparea prematur in piata, jurnalistii sunt stransi intr-o camera in care nu au acces la niciun mijloc de comunicare. Ei pot nota toate declaratiile oficialului Fed, avand „verde” pentru a le transmite abia dupa terminarea audierilor.

Interventiile bancherilor centrali- in special al bancilor centrale de talia Fed sunt asteptate de jucatorii din piete, care incearca sa citeasca printre randuri ceea ce acestia sugereaza. Despre Volker de pilda s-a spus ca putea provoca miscarea cursului dolarului numai prin modul in care tusea semnificativ la audierile din Congres.

  • Cum comunica bancile centrale?

O analiza Reuters care se intinde pe cativa zeci de ani si pe un esantion de peste 20 de banci centrale arata ca:

  • Fed urmareste o strategie individualista de comunicare, tinând seama de diversitatea opiniilor membrilor Comitetului Federal de Politica Monetara (FOMC).
  • Abordarea Fed va face politica monetara a bancii centrale previzibila, daca pietele pot sa discearna care declaratii sa le urmareasca. Astfel, este de asteptat ca declaratiile unora dintre factorii de decizie sa aiba o influenta mai mare decât ale altora.
  • Guvernatorii comunica în general mai mult decât alti membri ai comitetului. Acest fapt este valabil în special în cazul Fed si al Bancii Angliei si mai putin pentru BCE. Surprinzator, conducatorii celor trei banci centrale fac mai putine declaratii neutre decât alti membri ai comitetului de politica monetara. Explicatia ar putea fi ca strategia de comunicare este dirijata de catre conducatorul bancii centrale. Exista diferente între bancile centrale, aceasta abordare fiind valabila în special pentru Fed, cel mai putin pentru BCE, iar Banca Angliei este într-o pozitie intermediara.
  • Exista o diferenta în modul cum comunica diversele grupuri de membri ai comitetului de politica monetara. De exemplu, în cazul Fed si BCE, membrii care nu lucreaza în sediul central (presedintii Fed regionale si guvernatorii bancilor centrale nationale) dau mai multe comunicate decat guvernatorii Consiliului de administratie al Fed si membrii Consiliului Director al BCE).
  • Banca Angliei a adoptat o abordare diferita, urmând o strategie de comunicare colegiala, cu un nivel net superior de coerenta în declaratiile membrilor comitetului de politica monetara (CPM). Luarea deciziilor este însa în mare masura individualista, de vreme ce majoritatea deciziilor nu s-a luat cu unanimitate de voturi.
  • Comunicatele Consiliului de administratie al BCE, mai ales cele din perioadele dintre sedintele consiliului au un grad înalt de coerenta cu viitoarele decizii de politica monetara (comparativ cu MPC si în special cu FOMC).
  • Abordarea BCE determina decizii de politica monetara cu un grad înalt de predictibilitate, iar pietele vor reactiona similar la declaratiile tuturor factorilor de decizie.
  • Abordarea Bancii Angliei prezinta riscul unui grad mai scazut de predictibilitate, implicând posibilitatea unor reactii mai slabe ale pietelor financiare decât în cazul altor banci centrale.

Vezi atasat principalele concluzii ale analizei Reuters privind comunicarea bancilor centrale