Trebuie sa-mi marturisesc pacatul. Nu m-am prezentat sa ridic o suma de bani desi ma programasem din timp la banca pentru asta, bani ce proveneau dintr-un depozit ajuns la scadenta (cum stiti deja, in astfel de situatii, unele banci nu percep comision de eliberare de numerar, altfel platesti 0,5%). Mi-am refacut programarea pentru urmatoarea scadenta, cand m-am si prezentat la ghiseu, aproape de ora inchiderii (a doua greseala).
-“Domnu’ Dogaru? Tocmai vorbeam de dumneavoastra”…
-“De bine, sper”, apuc sa zic
-“Poftiti acum la domnul Director” mi se raspunde sec.
-“Aud ca nu e prima data cand faceti asta”, ma intampina Directorul cu aerul ca primeste un vasal cazut in dizgratie (adevarat, in 2010 renuntasem la inca o retragere programata). “Ce credeti ca facem noi aici, ne jucam?” continua cu ton de Torquemada seful unitatii “pilot” (habar n-am ce sens dau oficialii CEC notiunii, presupun ca e de bine dupa tonul functionarilor de ghiseu cand formuleaza important titulatura institutiei unde lucreaza). ”Ne provocati pierderi aiurea, aici vine masina sa va aduca banii si o chemam iarasi sa-i ridice daca nu va onorati angajamentele”.
-“Bine-bine si daca imparteam suma in cauza la 4 si solicitam 4 transporturi”? Nu cheltuiati mai mult? Ca era oricum dreptul meu sa fac asta daca vroiam… Sau daca imi venea ideea sa fac o depunere dubla dupa ce retrageam suma programata”. Nu tot chemati masina? Nu face asta parte din regula jocului cand lucrezi cu bani? Eu imi imaginam ca un bancher o sa se bucure cand ii lasi bani in loc sa ii iei”.
-“Sper sa nu se mai intample, ca altfel….” a inteles Directorul sa iasa onorabil din discutie. N-am mai intrebat la ce se gandea exact in fraza suspendata, poate la comision de penalizare, sper totusi ca nu avea de gand sa puna bodyguardul sa-mi dea branci accidental pe scari la urmatoarea vizita.
Trebuie sa recunosc ca nu am fost insa penalizat in urma gestului meu. Da, exista un comision de penalizare daca nu iti retragi banii cand ai programare, in cazul meu egal cu dobanda bancii pe mai bine de…6 luni (1,75% se ia pentru depozitele in dolari). Nu e un caz izolat, am vazut si la Banca Transilvania o penalitate de 1% din suma …lasata la dispozitia bancii, presupun ca si alte banci au politici asemanatoare. Presupun insa ca daca eram penalizat la CEC cineva rata ocazia sa faca parada de autoritatea functiei, una din putinele satisfactii pe care le poate inca experimenta asupra clientilor un angajat la stat. Din punctul meu de vedere as fi preferat sa fiu penalizat si nu tratat ca un aurolac dar astea sunt deja detalii.
- Unde sunt zapezile (si manierele) de alta data?
Ironia sortii, cu ceva timp in urma recomandam sa se depuna economiile la CEC. Ma gandeam ca in felul asta o parte din profiturile bancii se intorc in componenta de protectie sociala a statului si nu sunt exportate peste granite precum in cazul celorlalte banci din Romania…. Domnu’ Ghetea, nu stiu altii cum sunt, dar eu ma simt acum de parca as purta pe piept o placuta cu “am fost un dobitoc” caligrafiata frumos tot de subsemnatul.
- Flotari de logica
Cum ar putea fi dezvatate bancile sa practice asemenea taxe? Gradul de solvabilitate al bancilor autohtone e de 10-15%. Presupunand ca 1 din 7 deponenti isi vor banii la un moment dat, rambursarea lor e problematica. Ce-ar fi daca numerosi deponenti, in mod experimental sa spunem, din cand in cand, ar dori sa vada cum mai arata la fata economiile lor (ma refer la bancnote si nu la…bitii din calculator)?. As fi tare curios daca bancherii, confruntati cu o cerere masiva de retragere a banilor, mai stramba din nas daca acestia se razgandesc pe ultima suta de metri.
Altfel, imi amintesc cum Bogdan Baltazar justifica cu ani in urma, intr-un grup de ziaristi, comisionul de rambursare anticipata “banca are socotelile ei, sunt costuri de suportat daca i le stricati cand returnati banii”. De fapt, “socotelile” constau in diferenta dintre dobanzile istorice mari de la imprumuturile vechi si costurile mai scazute la acordarea noilor credite. Cu toate astea, la presiunea autoritatilor europene, comisionul de rambursare anticipata a fost in sfarsit plafonat la 1% chiar eliminandu-se in cazul anumitor imprumuturi. Deci, se poate.
Citeste si alte articole ale lui Cristi Dogaru
esti, oricum, unul dintre putinii norocosi care mai are bani (in banca sau oriunde altundeva).
daca as avea bani, bancile ar fi ultima optiune.
era un banc cu 2 investitori la bursa. zice unul:
-eu nu mai cumpar euro sau dolari, previziunile sunt sumbre, cumpar doar aur, platina si pietre pretioase.
al doilea se uita la el mirat:
-tu pe ce lume traiesti? eu nu mai cumpar decit orez, porumb, griu etc.
Ati putea raspunde la asta dle Cristi Dogaru?
Si tot asa sunt foarte putini cei care au un contract de servicii bancare online.
Toate acestea sunt din doua motive; 1. necunoasterea foarte buna a produselor bancare si 2. comisioanele foarte mari (stiu unii zic ca sunt mici dar cand ai foarte putine operatiuni, nu se justifica)
Sa faci o plata in valuta dintr-o banca in alta folosind sistemul swift si sa platesti un comision de cateva sute de orice chiar nu se merita doar daca nu prea te intereseaza banii respectivi.
Sa-i fi schimabat in moneda nationala sa-i transferi ca la destinatie sa-i transformi iar in valuta respectiva iar nu cred ca te avantajeaza ca ce ai castigat din dobanda pierzi din diferentele de curs si comisionul de transfer.
Si uite cum am ajuns la ridicat banii si plecat cu ei in punga de plastic.
Sunt de acord cu tine cu folosirea cardului bancar. Foarte multi cred ca daca au banii in mana au controlul. Fals!
Insa, este incredibil cat de mult se foloseste numerarul la noi in tara, chiar pers cu "pretentii" iubesc numerarul.
Persoanele care fac exclusiv plati cu numerar fie nu detin informatii (majoritatea) fie ascund bani negri.
Am fost in Estonia (2009) si ma infuria aroganta lor (vis-a-vis de noi ...etc) cand m-am intors, uitasem la ce nivel de informatizare bancara eram noi- cate chioscuri au POS?, cati taximetristi au POS?
Ce sa mai vb de digipass/token- cand in Europa intretinerea la bloc se plateste din fata calc.
Daca am gresit, platesc. Sa-mi puna aia 20 de dolari pe o nota dar sa nu-si permita sa-mi faca observatie pentru ca am uitat sa-mi scot banii mei din banca lor, ok?
Dintr-o alta perspectiva, bancile sunt injurate pentru ca sunt o afacere privata in parteneriat cu statul. Nu-s ca orice intreprindere privata, ok? Altminteri va trebui sa-mi explici putin de ce nu se pompeaza 1000 de miliarde de dolari in industrie...
Altadata prin anii `90, la alta banca, am facut un depozit de 1000 Dolari. La lichidarea depozitului am constatat ca ramasesem cu 960 de dolari.
Asa ca banii mei stau mai sigur la mine decat in mainile hotilor.
cand bancile vor inceta sa trateze clientii romani ca pe niste vaci numai buen de muls, atunci se va schimba probabil si atitudinea romanilor fata de banci.
ai verificat vreodata comisioanele si dobanzile erste bank din austria fata de cele ale bcr (tot erste bank) din romania?
si inca ceva: de ce e simplu sa imi depun banii in banca, dar al naibii de complicat (costisitor) sa dispun ulterior de ei? daca vreau transfer, costa mult. daca vreau retragere numerar, costa mult, si trebuie sa o si programez (cea mai cretina chestie pe care am vazut-o vreodata). cel mai simplu e un card, dar si ala are tot felul de comisioane costisitoare...
Pe de alta parte va atrag atentia ca eu respect un protocol minimal asa ca nu agreez sa fiu tras de sireturi prin tutuieli. Absenta majusculelor nu stiu daca se incadreaza la impolitete sau la superficialitate simpla.
A bon entendeur, salut!
Politica BNR de relaxare/neimplicare a supravegherii bancare din ultimii ani a dat "roade" pe fondul atacului bancherilor la adresa buzunarului clientilor, si asa saracit de dobinzile exagerate.
Pe scurt am fost lasati zeci de ani la mina bancilor si se vede ca generatia lupilor tineri de manageri romani calca voiniceste pe urma expatilor care le-au fost mentori.
Ar trebui sa ne bucuram ca nu ne mai jecmanesc strainii, chiar concetatenii nostri ne calca in picioare...
Iar filosofia de business a batranului comunist Ghetea razbate pregnant din fie care interviu si luare de pozitie in problema relatiilor cu clientii. Filosofie amplificata cu mare simt de raspundere de salariatii din subordine din toata tara.
Povestea de mai sus este cel mai bun exemplu: eu banca stiu ce e mai bine pentru tine, tu esti prin definitie inept, rauvoitor si te porti ca un copil razgaiat. Ce atatea pretentii?
Cecbank stie ce trebuie sa faci...
Intr-adevar poate v-au tratat prea dur insa astea sunt regulile. Si credeti-ma ca sunt multe reguli de urmat intr-o banca: procedurile interne, regulamentele BNR, OPC, Politie etc.
Pana la urma mi se pare foarte simplu din punctul dvs de vedere. Nu va mai convine, va luati banii si gata.
Flash news: Bancile nu sunt agentii de ajutorare a populatiei.
Asadar, trebuie sa te porti decent cu clientul, sa pari un profesionist, daca nu reusesti sa si fii. Nu sa te comporti ca un mosier, stapan de sclavi si sa ameninti... cu ce? Daca ai un comision pentru asta, ia comision. Daca nu ai, taci naibii din gura. E clientul tau.
Sigur, bancile si-au permis sa angajeze tot felul de neaveniti in toate functiile, unii care nu stiu cat fac 1+1 cu un calculator in fata, asa ca nu ma mira atitudinea unor directorasi CEC. Multi, cand miros ceva putere, brusc devin pseudo-patroni, desi le bate vantul prin buzunare si prin creiere.
tu, la fel ca toti cei ce furnizeaza servicii, traiti pe buzunarul clientului.
Pe banii mei nu iti permit sa-mi vorbesti asa. Daca ma platesti TU suficient de mult, POATE sunt de acord sa-ti ascult ineptiile o perioada limitata de timp.
Te rog, fi dragut, spune-mi si mie la ce banca lucrezi, ca nu cumva sa fac greseala sa imi las banii MEI pe mainile tale "profesioniste".
si fata de client are obligatii
dar fata de restu nu are nici un fel de obligatii si vorbeste cum vrea el :)
si ma gandesc ca nu esti clientul lui asa ca nu cere explicatii 'io' haha
'Flash news: Bancile nu sunt agentii de ajutorare a populatiei. ' cea mai buna replica a articolului :)
Ideea e sa intelegem ca serviciile se platesc. Cand te duci la chiosc si platesti un adaos de cel putin 100% la o punga de snacks-uri, te apuci sa tipi pe-acolo ca de ce asa de scump ? Nu cred.
Dar avem posibilitatea de a alege. O banca nu vine la tine acasa sa-ti ia banii, sa faca un depozit in numele tau pentru ca apoi sa iti ia comision. Nu. Tu alegi lucrul asta. Nu iti baga nimeni mana in buzunar cu forta.
Dar asa suntem noi romanii. Vrem totul pe degeaba. Vrem doar ca persoana noastra sa traiasca, sa aiba case, masini si daca se poate sa fie cumparata si cu bani castigati la loto.
este adevarat atitudinea directorului este nepotrivita desi trebuie sa fie o persoana cu 'multa incredere in siguranta postului lui' si cu foarte putine cunostinte in ceea ce privesc clientii ca sa isi permita sa vorbeasca asa deci sunt rezervat in a crede ca a folosit 100% acele cuvinte.
dar nu neg.
si fi convins ca nu directorul a facut programarea ci un simplu angajat, iar programarea este programare deoarece la fel banca face programare la randul ei sa primeasca cash-ul si aceea trebuie facuta cu X zile inainte. si esti sigur ca masina vine si pleaca zilnic si se face oricand si la orice ora cand banca doreste? ai toate aceste informatii si prin urmare le prezinti? doubt it. si prin neprezentare nu cauzezi doar bancii cheltuieli inutile ci si angajatilor fiindca la fel cum banca isi ia asigurari fata de client in caz de 'politicoasa' neprezentare la fel face si fata de angajat. ca la orice angajator banca sau nu, exista reguli, limite de sume - cheltuieli, targeturi etc pe care angajatul trebuie sa le respecte iar cand tu crezi ca faci o cheltuiala bancii si te simti implinit de fapt le faci probleme acelor oameni ce isi fac munca.
tu prezinti cazuri la extrem cum ar fi daca toti ar dori sa isi scoata numerarul. la fel te intreb cum ar fi daca toti ar dori sa depuna?
orice SRL, SA, PF s-a adaptat in momentul in care au aparut probl financiare de ce ti s-ar parea ca dintre toate chiar banca ar face exceptie.
daca te prezentai sa respecti programarea ca un om cult ce scrie articole, banca nu avea cheltuieli de transport, tu nu aveai ca si cheltuiala acel comision, nu erai revoltat, nu pierdeai vremea scriind acest articol si poate faceai ceva mai productiv intre timp nu tipic romanesc, sa te plangi ca ai fost nedreptatit datorita unui lucru pe care initial tu nu l-ai respectat.
tx
Sau alta: te trimite la directorul de sucursala sa negociezi dobanda si ...stupiza- dobanda negocita e mai mica!
M-am dus sa depun bani in contul curent al sotiei de la o sucursala BCR.
Angajata m-a avertizat tematoare ca am de platit comision (!). Adica platesc comision ca sa depun bani la ei!!! Am aflat si de ce. Cica n-am imputernicire pe cont. Ce treaba are imputernicirea cu faptul ca depun bani in banca.
Ma scuzati...niste hoti!
Dar cum spuneam si mai sus, asa suntem noi. Habar nu avem de anumite reglementari minime si ne dam cu parerea.
Stiam ca romanii se pricep la fotbal si la politica; se pare ca mai noi se pricep foart bine si in domeniul bancar. Bravo noua.
Dc sa las banii la banca? Ca sa faca cine stie ce giumbuslucuri cu ei peste noapte si sa ii inmulteasca? Cand o sa-mi dea comision zilnic asa cum face o anumita banca, ok o sa ii pastrez la ei, pana atunci fix degetul.
Din punctul meu de vedere, atata timp cat trebuie sa trec mai putin pe la banca/ghiseu(eventual sa pot depune banii la bancomat), am acces la conturile/banii mei oricand si la orice ora(internet banking) sunt multumit.
Cat despre depozitele la termen mi se pare un sf, eu va dau bani pt un anumit termen ca sa ii inmultiti si sa castigam amndoi, eu vreau sa ii retrag mai repede deci nu respect termenul, ok nu mai primesc dobanda dar nu atenta la banii mei ca te sparg. Si eu cunosc povestea cu depozitul de 1000$ si peste doua zile cand a mers sa-si ia banii ca a intervenit o problema a primit mai putin (comision administrare, comision de retragere, comision de intrat in banca ...etc) omul a primit inapoi mai putin de 1000$. Asta e SF de Romania.
2. Cand fixezi o intalnire, o onorezi. Altfel, e normal sa existe consecinte.
3. Consecintele nu trebuie sa includa niciodata o "cearta" de la vreun director bancar. Banca trebuie sa ramana, prin toti agentii ei, un prestator de servicii civilizat, politicos si aflat la dispozitia clientului.
4. In ciuda punctului 1, nu mi se pare deloc anormal ca banca sa incaseze un comision-sanctiune in cazul in care un client o obliga la cheltuieli inutile, asa cum a facut-o autorul articolului. Spuneam, in Franta carnetele de cecuri sunt gratuite. Dar in numar limitat. Daca aruncam un carnet de cecuri la gunoi sau il ardem ca sa amuzam amicii "c-asa vor muschii nostri", urmatorul va fi cu plata.
In primul rind nu inteleg de ce trebuie sa faci o programare sa-ti retragi banii? Nu poti sa te duci la orice ora, bine-nteles in timpul programului, si-ti scoti banii?
In al doilea rind, de ce trebuie sa vina masina cu bani? Nu are banca bani??? Daca e o sucursala mai mica si nu are dolari, poate trebuie sa te duci la sucursalele mai mari care detin si valuta?
Nu pot sa zic ca eu iubesc bancile, insa pentru mine e o foarte mare usurare in a controla partea financiara, iar comisioanele cred ca sint cit de cit acceptabile. Sau poate in Ro e putin mai altfel.
Am mai citit cum multi Romani, de fapt nu numai romani, urasc bancile, mai ales din cauza creditelor si imprumuturilor. Stiu ca asta e alta mincare de peste, insa daca nu ai bani si stii ca nu te poate duce buzunarul, de ce mai faci imprumuturi?
La cartile de credit nu am platit niciodata comision, din contra, ei nu au scos nici un ban de la mine, ci eu am scos de la ei. Cu cit cheltuit mai mult cu atit cistigi tu mai mult, unele iti dau mile de zburat cu diferite companii aeriene, altele au cataloage cu diferite obiecte pe care vrei sa le alegi, etc.
Pentru ca daca vine gigel cu cagula pe cap, in caz ca apuca sa ia banii din casa, sa ia doar ramasite.
Si pentru ca cei din casierie sa nu isi puna viata in pericol si sa le dea ramasitele alea din casa fara se le pese prea mult.
Imprumuturile au fost facute pe idea ca si tu ai dreptul AZI la un tv nou, masina, casa, barca, etc... a fost si mai e inca un model promovat in SUA... modelul de dezvoltare economica al ultimilor ani: consumul incurajat ca urmare al dobanzilor mici in lipsa unui motor economic...
Partea cu cartile de credit e adevarata daca le platesti in intregime lunar, altel la o dobanda de minim 18% e periculos... in general in Romania reward-urile sunt mai mici cam de 0.6 % si lumea nu s-a prins inca de avantajele platii cu cardul...
1. De ce iti faci programare? Pentru ca banca sa-ti poata onora retragerea sumei de bani (deobicei programarea se face pentru sume de peste 5000 eur). In cazul in care ai venit sa-ti iei x suma de bani si banca nu-ti poate onora cererea in aceeasi zi trebuie sa raporteze la BNR si la FGDSB (fond de garantare a depozitelor in sitemul bancar) si iese nasol.
2. De ce nu are banca bani? Pentru ca probabil ca agentia (ceea ce este diferit de sucursala care are alt statut juridic, etc.) nu are tezaur si nu poate stoca bani in mod corespunzator de aceea apeleaza fie la serviciul propriu de cash management fie la o firma specializata pentru aceasta activitate. Stiam ca CEC-ul si BCR-ul au serviciu propriu. Astfel firma x care presteaza serviciul pe baza comenzii de bani a bancii vine si alimenteaza ATM-ul si iti banii pentru casierie.
3. Daca omul lucreaza cu agentia in cauza ce rost are sa se plimbe aiurea sa vada unde gaseste valuta. Este obligatia bancii sa-i puna la dispozitie fondurile depuse nu obligatia clientului sa mearga la n sucursale/agentii pentru banii sai.
Caz concret. Mi-am facut rezervari si am platit online la diverse hoteluri din Creta unde aveam de gand sa-mi petrec concediul. Mai putin in cazul unui mic hotel al carui patron nu stia sa nu voia sa accepte plata online, de pe cardul meu de debit. Suma era insignifianta - omul cerea 30 euro in avans pentru 90 de euro cat costa camera pentru 3 zile. Dar tocmai acest fapt a devenit un inconvenient major. Orice modalitate as fi incercat, ar fi trebuit sa platesc intre 20 si 30 de euro tranferul a ... 30 de euro, ceea ce mi s-a parut absurd. Cu atat mai mult cu cat am incercat un transfer de la filiala din Romania la filiala din Grecia - Creta a aceleiasi banci. Nu mai punem la socoteala ca ambele tari fac parte din Uniunea Europeana.
Bizar, pentru ca, in aceeasi primavara am lucrat ca free-lancer pentru niste americani. Ei imi trimiteau banii prin transfer bancar de la banca lor, care era in relatii directe cu banca mea. Ori ei plateau cate 5 dolari ca sa-mi transfere mie 1000 de dolari lunar. Iar eu din Romania in alta tara din Uniunea Europeana trebuia sa platesc 20 de euro ca sa trimit 30.
Asadar?
Cat despre transferuri bancare, am cont la Intesa San Paolo - la contul italian ordinele de plata pe net sunt gratis, iar la Intesa San Paolo Bank Romania costa 3.50 euro indiferent de suma transferata. Sunt transferuri SEPA -asta trebuie cerut la ghiseu, ca altfel scot ei ce costa mai mult.
Mai este mullt pina seriozitatea patrunde si in RO