Fondul Monetar International nu are "categoric" nici un dubiu fata de calitatea datelor transmise de Romania in privinta deficitului bugetar din 2010, a declarat intr-un interviu la RFI reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. Declaratia oficialului a venit in contextul in care Eurostat si-a exprimat rezervele privind deficitul pe anul trecut. HotNews.ro a scris luni ca Eurostat se indoieste de calitatea datelor transmise de Romania in ceea ce priveste deficitul bugetar, acuzatiile vizand posibile erori in privinta cifrelor legate de Termoelectrica si CFR Marfa.

Mihai TanasescuFoto: Hotnews

Daca biroul de statistica al Comisiei Europene are rezerve fata de calitatea datelor raportate de Romania, FMI nu are nici un dubiu.

"Are Fondul vreun dubiu vis-a-vis de calitatea datelor pe care Romania le-a prezentat? Raspunsul meu este categoric nu. Datele au fost verificate, sunt corecte, conform definirii deficitului bugetar consolidat, asa cum a fost el in termenii pe care noi i-am negociat atat cu Fondul, cat si cu Comisia Europeana, inainte de a se lua aceasta decizie de includere a unor companii ale statului in deficitul bugetului general consolidat", a spus Mihai Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI a explicat rezervele Eurostat: "La nivelul Uniunii Europene se regandeste redefinirea notiunii de deficit bugetar consolidat".

Eurostat se indoieste de calitatea datelor transmise de Romania in ceea ce priveste deficitul bugetar, acuzatiile vizand posibile erori in privinta cifrelor legate de Termoelectrica si CFR Marfa. Agentia Bloomberg a preluat imediat informatia, dar oficialii INS au declarat pentru HotNews ca asemenea rezerve au mai fost exprimate de Eurostat şi în anii precedenţi in legatura cu Grecia, Danemarca şi Marea Britanie, inclusiv pentru ultima notificare fiscală transmisă la 31 martie 2011. „Noi aplicam chiar acum un program de verificare si de ras-verificare a datelor”, a confirmat Vergil Voineagu, presedintele INS pentru HotNews.ro.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.