Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativa care prevedea ca bancile sa vireze, anual, pe o perioada de trei ani, o taxa de 2,5% din profitul net realizat la bugetul asigurarilor sociale de stat, anunta Agerpres. Proiectul legislativ, initiat de mai multi senatori PDL, a fost respins, 15 senatori votand pentru, iar 32 impotriva. S-au inregistrat si 15 abtineri de la vot.

Initiatorii proiectului sustineau ca, in acest fel, timp de trei ani, bancile si-ar fi putut arata solidaritatea fata de romani, care, prin efortul lor, vor rambursa in urmatorii ani banii imprumutati de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, legea fiind astfel "o necesitate pentru statul roman".

In expunerea de motive a propunerii legislative se mai arata ca o taxa asemanatoare este in vigoare si in alte state precum Ungaria si ca aceasta ar fi avut un caracter temporar.

Proiectul a fost initiat de senatorii PDL Mircea Banias, Radu F. Alexandru, Mihail Hardau, Dorel Jurcan, Vasile Nistor, Mihai Nita, Mihaela Popa, Cristian Radulescu si Ioan Sbirciu.

Potrivit Mediafax, reprezentantul Guvernului care a participat la sedinta Senatului a declarat ca Executivul nu sustine in acest moment adoptarea acestei initiative si ca aceasta ar putea fi acceptata odata cu intrarea in vigoare a unei legislatii similare de catre Uniunea Europeana.

La randul sau, senatorul UDMR Tiberiu Gunthner s-a pronuntat pentru respingerea propunerii legislative, care a fost inspirata de o masura luata, in Ungaria, de Guvernul Orban. El a aratat ca, desi aceasta masura s-a bucurat in Ungaria de popularitate in randul cetatenilor, ea a avut efecte negative in ceea ce priveste relatiile cu mediul economic si relatiile cu exteriorul.

Senatorul UDMR a subliniat si ca Senatul nu poate adopta o lege care nu are la baza niciun fel de fundamentare prin care sa fie evaluat impactul aplicarii acestei legi.

De asemenea, senatorul Georgica Severin a cerut respingerea acestei initiative legislative, mentionand ca impunerea acestei taxe de solidaritate va determina institutiile financiare si institutiile de credit sa recupereze acesti bani prin costuri ascunse si comisioane suplimentare impuse clientilor.

Legea este ordinara, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.