Senatul a respins proiectul de lege privind taxa de solidaritate virata de banci la bugetul asigurarilor sociale
Initiatorii proiectului sustineau ca, in acest fel, timp de trei ani, bancile si-ar fi putut arata solidaritatea fata de romani, care, prin efortul lor, vor rambursa in urmatorii ani banii imprumutati de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, legea fiind astfel "o necesitate pentru statul roman".
In expunerea de motive a propunerii legislative se mai arata ca o taxa asemanatoare este in vigoare si in alte state precum Ungaria si ca aceasta ar fi avut un caracter temporar.
Proiectul a fost initiat de senatorii PDL Mircea Banias, Radu F. Alexandru, Mihail Hardau, Dorel Jurcan, Vasile Nistor, Mihai Nita, Mihaela Popa, Cristian Radulescu si Ioan Sbirciu.
Potrivit Mediafax, reprezentantul Guvernului care a participat la sedinta Senatului a declarat ca Executivul nu sustine in acest moment adoptarea acestei initiative si ca aceasta ar putea fi acceptata odata cu intrarea in vigoare a unei legislatii similare de catre Uniunea Europeana.
La randul sau, senatorul UDMR Tiberiu Gunthner s-a pronuntat pentru respingerea propunerii legislative, care a fost inspirata de o masura luata, in Ungaria, de Guvernul Orban. El a aratat ca, desi aceasta masura s-a bucurat in Ungaria de popularitate in randul cetatenilor, ea a avut efecte negative in ceea ce priveste relatiile cu mediul economic si relatiile cu exteriorul.
Senatorul UDMR a subliniat si ca Senatul nu poate adopta o lege care nu are la baza niciun fel de fundamentare prin care sa fie evaluat impactul aplicarii acestei legi.
De asemenea, senatorul Georgica Severin a cerut respingerea acestei initiative legislative, mentionand ca impunerea acestei taxe de solidaritate va determina institutiile financiare si institutiile de credit sa recupereze acesti bani prin costuri ascunse si comisioane suplimentare impuse clientilor.
Legea este ordinara, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
:))
Bravo!
Sa te mai intreb si de programul "prima casa" adica pacalirea tinerilor sa-si bage capul in jug la bancile ramase in pana de fraieri care sa ia credite imobiliare ? Sa nu uitam ca masura "prima tzeapa" foloseste totodata pastrarii preturilor umflate in imobiliare si vine simultan cu garantarea creditelor respective tot de catre stat ca nu cumva sa iasa bancile in pierdere.
Stai putin ca nu inteleg,ce legatura are sula cu prefectura?Cred ca primii ajutati au fost cei care au luat creditele asa ca nu o mai da la intors ca bancile sunt de vina.
Probabil faci parte dintre cei care au luat credite si acum urla ca bancile sunt nenorocite ca cer banii inapoi.
19 Martie 2009
Rezervele minime obligatorii constituite la BNR vor fi reduse "cu un mic procent", ca efect al imprumutului pe care Romania il va contracta de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, potrivit premierului Emil Boc.
24 Martie 2009
Prima transa din imprumutul pe care Romania il va contracta de la Fondul Monetar International va putea fi accesata in luna mai, a declarat, in aceasta dupa-amiaza, premierul Emil Boc
26 Martie 2009
"Va dura probabil cîteva săptămîni pînă la aprobarea acordului, iar primii bani vor fi trimişi imediat după aprobare. Prima rată de la FMI va fi de circa cinci miliarde de euro", a spus Jeffrey Franks.
27 Martie 2009
Adrian Vasilescu a declarat că, în urma acordului de la Viena şi pe măsură ce rezervele vor fi reduse, băncile vor relansa creditarea.
Banca Naţională a României va reduce treptat, rezervele minime obligatorii, începând cu pasivele în valută ale băncilor, şi ar putea exclude din baza de calcul a acestora finanţările pe termen îndelungat. Guvernatorul Mugur Isărescu a precizat că în niciun caz RMO-urile la valută nu vor fi reduse de la 40% la 20%, întrucât nici economia nu poate să absoarbă aceste lichidităţi.
31 Martie 2009
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce de la 40% la 0% rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta detinute de bancile comerciale, in cazul in care scadenta acestora este mai mare de doi ani. BNR are rezerve minime obligatorii in valoare de peste 12 miliarde euro de la banci. Masura ar putea afecta jumatate din aceasta rezerva, adica circa 6 miliarde euro.
Adica in luna mai BNR va da drumul celor 40% retinuti si din depozitele romanilor, aproximativ 6 miliarde euro sa se duca in buzunarul bancilor si tot atunci la BNR vor intra 5 miliarde de la FMI, ce devin datorie externa a romanilor.
Iar unii inca mai cred ca autoritatili veghiaza pentru noi.
Incearca si cu: bancile cer reducerea rmo
Niste vanduti, asta am votat :((