Ialomitianu: Analizam introducerea impozitului pe terenul agricol nelucrat
"In Programul de convergenta se prezinta ceea ce s-a facut in 2010, ceea ce se face in 2011 si urmatorii trei ani. Deci nu avem prevazuta o majorare a impozitelor si taxelor. Se discuta cu Ministerul Agriculturii impozitarea terenurilor neutilizate. Suntem in discutii si cu Banca Mondiala si daca ajungem la un proiect fezabil, il vom adopta. Eu mi-as dori cat mai repede, pentru ca vrem sa-i sanctionam pe cei care nu folosesc terenul agricol", a precizat Ialomitianu.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
2. iar daca se va ocupa de agricultura, oare cum o va face? ca pâna acum si ca in anii '60? sau ca in anii '20? cum sa-l determini pe taran sa invete tehnici de productie contemporane (nu ma refer neaparat la mecanizarea agriculturii, ci la selectia soiurilor cultivabile, la schimbarea practicilor, etc)?
pai clar nu-l incurajezi sa munceasca pamantul. deci e timpul sa-i creezi 'un cadru' propice muncii: ii iei toate gratuitatile si il lasi sa moara de foame.. si se va apuca de munca :)
zic "in mare parte" pentru ca foamea poate fi un prim pas foarte important de facut, dar pe termen lung risca sa duca doar la munca ineficienta (sau, ma rog, traditionala) daca nu e insotita si de un serios program de formare a competentelor.
dupa cum stii, societatea traditionala rurala era impartita in "fruntasi", "mijlocasi" si "codasi". iarasi dupa cum bine stii, aceasta clasificare reflecta suprafata de teren posedata de familiile taranesti. in sfârsit, dupa cum fara indoiala stii, suprafata de pamânt posedata varia de la o regiune la alta in functie de factori istorici (in Ardeal proprietatile erau mai multe si mai mari pentru ca taranii ardeleni au fost expusi de multa vreme ideii de a acumula capital pentru a-l reinvesti - de exemplu, printre altele, taranii ardeleni au participat si la cele câteva "goane dupa aur" care au avut loc in sec XIX in Statele Unite, iar dupa ce au strans bani, ca si capsunarii de azi, s-au intors acasa si i-au investit in pamânt - nu ma astept sa cunosti acest amanunt al istoriei noastre sociale ; in exteriorul arcului Carpatic proprietatile taranesti erau mai mici si mai rare pentru ca improprietarirea taranilor s-a facut târziu, cu prilejul a doua razboaie, iar cultura efortului de a acumula capital pentru a-l reinvesti era foarte firava...)
daca e sa vorbim in cifre, un taran mijlocas poseda in 1948 (când a debutat procesul colectivizarii) 7-15 ha de pamânt. cei care posedau mai mult pamânt serau fruntasi, iar cei care posedau mai putin erau codasi.
lucru interesant, in 1948 (când a inceput confiscarea masiva a proprietatilor), majoritatea taranilor nu erau "codasi", ci erau "mijlocasi", deci aveau macar 7ha de pamânt.
in privinta "practicilor" si a "soiurilor" de care am pomenit, nu voi intra in detalii ci voi relua o vorba a agronomilor de pe la inceputul agronomiei moderne (sfârsitul sec >XIX, inceputul sec XX): "o regiune agricola este o regiune in care toti taranii fac acelasi tip de greseli" = cultivau (in mod traditional, bineinteles) anumite soiuri in soluri adecvate altori tipuri de culturi sau preferau sa lucreze pamântul intr-un mod nociv fie culturii, fie solului etc.
1. Sustineti ca taranii romani au participat la "goane dupa aur" prin America, au facut bani si au venit in tara si au cumparat pamant.
Poate in filme, in realitate nici vorba.
2. Nici vorba de existanta unei paturi "majoritare" de tarani mijlocasi cu aprox 7 ha de pamant. Propreitatatile agricole se fragmentau mult prin mostenire; erau multi frati in aceea perioada (interbelica)
In prezent ca sa cultivi sa zicem un hectar de porumb in conditii moderne iti trebuie 2000 de lei cel putin. Aici includem: arat, pregatirea solului, samanta , semanatul propriu-zis, ingrasamantul, erbicid.
Toate astea costa imens si un taran are 350 pensie. Nu ai cum sa faci agricultura in conditile actuale
in ce priveste nedumerirea de care dvs faceti dovada la pct. 1, reprecizez ca a fost vorba exclusiv de taranii ardeleni, care in sec XIX erau alfabetizati & faceau parte dintr-un stat foarte diferit de statele de la sud si de la est de Carpati. daca va intereseaza mai multe despre viata taranilor ardeleni din sec XIX, gasiti o buna introducere in cartile lui Sorin Mitu.
in privinta gospodariilor taranesti din prima jumatate a sec XX, va recomand ca bun inceput de documentare contributiile domnilor Henri Stahl si Ilie Badescu.
va multumesc pentru calculele financiare. tin sa va reamintesc ca majoritatea taranilor de azi (care formeaza, totusi, 45% din populatia tarii) nu sunt batrâni, desi multi dintre ei sunt pensionari (printr-un miracol sau altul).
Acum nu se mai vrea ca ţăranii să intre în CAP ci să vîndă pămîntul băieţilor deştepţi (de preferinţă din străinătate), dar ideea e aceeaşi: ţăranii să rămînă fără pămînt.
Cred că în România nu sunt cultivate terenurile din lipsa de PIAŢĂ, de consumatori de produse agricole cu BANI, decât cei cu bani puţini, cumpărători ai roşiilor, ardeilor, cartofilor,etc. CHIMIZAŢI, ieftini, pe care nu-i cumpără altcineva din Europa. Şi din cauză că accesul la puţina piaţă care există nu este pentru agricultorii oneşti.
Odată ce lipsesc 4-5 milioane de locuri de muncă, şi 4-5 milioane de români consumă produse agricole în ţările de emigraţie, eu nu văd cum să se dezvolte agricultura românească, nu-i cerere. Dar nu asta este hiba cea mare.
Statul vine şi pune impozite pe terenuri şi cu asta se spală pe mâini de agricultură, ce frumos!
Lanţuri de producţie, prelucrare-spălare, împachetare, comercializare, desfacere, depozitare, ca în ţările UE, de asta este nevoie.
Uitaaţi-vî în UE. Unde acest lanţ este şi susţinut de o infrastructură (tehnică) sofisticată, care furnizează seminţe,îngrăşăminte,antidaunători, tehnologii de cultivare, etc. Atr agricultor român aşa ceva, domnilor guvernanţi?
Cum altfel ar avea Ungaria, cca. 400 de mii de Ha de sere şi solarii, pe când România nu are nici 5 mii de Ha? Cum ar putea fi Ungaria furnizorul de legume şi fructe al Europei, pe când noi cumpărăm acum ridichi din Germania şi salata din Vest şi majoritatea legumelor din Turcia...
Astăzi agricultura este realmente o “industrie”, în care doar vaca sau porcul , fie leguma sau fructul mai este ceva “agricol”! Asta ar trebui să înţeleagă guvernanţii.
Ce să facă cineva cu pamânturi colectate, la ce să dea amenzi – care nu ţin locul inexistentei industrii?!
Fără industrie(şi salarii) nu există agricultură, repetenţilor!
Ar trebui impozitarea asta sa fie un fel de forfetar. Adica: tot agricultorul sa plateasca 5-10% ca impozit la ce produce. Daca platerste sub 50RON/ha (eu incerc sa explic ideea nu luati cifrele de bune) atunci se activeaza taxa de nelucrare a pamantului de 500RON /ha.
Doar asta va stimula taranul sa iasa din carciuma, sa nu mai zbiere sa i se dea. Doar asta va face ca Romania sa arate ca o tara cu 20 de mil de locuitori, nu ca acum cand zici ca Romania este compusa doar din orasele ei. Doar orasenii dau taxe, doar orasenii au salarii pe carte de munca acum.
Nu din PIB, din voturi!
Spuneti "nu avem prevazuta o majorare a impozitelor si taxelor" dar o facem, sa nu mai ramana pamantul nelucrat.
Este "pamantul lucrat" o tinta in sine? Sau sperati sa determinati o supraproductie agricola care sa darame preturile supermarket-urilor?
Nu cred ca sunteti atat de naivi- vreti doar impozite suplimentare "neconvergente"...
Pe cand un impozit "neconvergent" pe cultura neirigata? Lipsa irigatiilor duce la productie mai mica, deci dupa aceeasi logica de ce nu ar merge si asta?
au 8 hectare de pamant in jud Cluj.
la aceasta varsta logic ca nu mai pot lucra.
ar da de bunavoie pamantul sa fie lucrat fara sa pretinda NIMIC la schimb, gratis. nu il vrea nimeni.
intrebare: de ce sa plateasca impozit pe pamantul nelucrat, cand ei ar ceda de bunavoie dreptul de a fi lucrat oricui ar dori.
Cand imi amintesc cu cate bucurie plateam impozitul forfetar imi vine sa "cant" de voiosie!
In tot acest timp ma gandeam ca s-a produs o mare nedreptate: numai firmele plateau impozit forfetar!
Eram asa de trist ca fratii mei taranii, (care rulau si ei pe an cateva sute de milioane de lei vechi) nu se putea bucura si ei de aceasta mare fericire "impozitul forfetar"!
Apoi veni momentul in care marele "metalurgist" (dl.Pogea)a plecat de la carma acestui minunat minister si pana la urma am ramas si fara impozit forfetar!
Acum vad ca urmasul domniei sale are si el geniu!
Doreste sa continuie munca predecesorului sau, sa o desavarseasca! Sa ne bucuram toti de "placerea" si fericirea de a plati "taxe".
Draga domnule Ialomitzeanu: e momentul ca si acesti mici "pungasi" de la tzara sa plateasca o taxa!
Nimeni nu poate evalua cu precizie cat grau a recoltat badea "Cartzan" 5000 kg/ha sau 6000kg/ha.
Sa plateasca! Macar o taxa minima!
"Nici n-are rost sa mai spun ca un teren necultivat, desi e o potentiala pacoste pt vecini, e totusi un teren inscris in circuitul natural, pe care traiesc o multitudine de plante si animale. Va mai spun doar un lucru: noua ni s-au facut controale incrucisate de cei de la APIA si cei de la mediu. Aia de la APIA ne-au scos drept vinovati sa n-am cultivat (ca asa au vazut ei din satelit) si cei de la mediu ne-au reprosat ca n-am facut pauza de la cultivare, sa lasam pamintul "sa se odihneasca" 1 an. Judecati si voi in ce pozitie te poate pune statul roman, si cit de mult dispui de bunul tau, pt care au muncit 3 generatii. "
Atunci, DE CE taranii sa plateasca impozit pe ne-lucrarea pamantului, iar beizadelele care-si tocesc cu*ul prin barurile de fitze sa nu plateasca si ele, ca imput lumea cu lenea lor?!!
DE CE nu se cere "impozit suplimentar pe suprafetele comerciale nefolosite" - sau ok! chiar si pe spatiul locuibil "nefolosit" (adica acela care este "peste norma" care norma, in Romania, este de 8 mp / persoana)? :-p
Ce au tzaranii de trebuiesc fortzatzi sa plateasca in plus nemunca, in timp ce altii NU o platesc? Are cineva ceva cu ei? Ok, tradare sa fie! dar sa stim si noi! CE anume au capushele astea cu tzaranii?
Ar trebui ca statul sa interzica vinderea catre straini a pamantului cum se intampla in alte tari, dupa cate stiu Germania, Israel(bravo lor).
Toata problema cu aceasta taxa e sa-l faca pe taran sa vanda pamantul strainilor.
Oricum suntem condusi de tradatori si minoritati si nu ma refer la unguri
Oameni buni...asa zis conducatori.....nu cautati sa inventati si apa calda......chiar suntem cei mai rai de nu reusim sa facem odata pt.totdeauna ce trebuie si sa nu mai fim originali..adica sa pierdem zeci de ani ca sa facem lucrurile la timp si bine
CUM se poate gandi ca daca se pune impozit oamenii vor muncii pamantul....sunt lucruri pe care alte popoare ,tari le au facut de muult si noi nu trebuie decat sa adaptam ce altii au facut si sa nu inventam ...minuni...
Deci oameni buni rog sa faceti in asa fel sa faceti ca pamantul sa se comasesze in FERME si ni sa fie faramitat cum este acum....deci se organizeaza ferme care vor avea utilaje care vor lucra pamantul ,,,numai noi gandim cu 100 de ani in urma...adica oamenii nu vor sa lucreze pamantul zic asa zisii conducatori...NUUUUU nu sunt masini agricole acestea lucreaza pamantul....a se vedea ex. cel mai aproape de noi...ungurii, au pamantul in ferme si acolo cu ajutorul masinior se lucreaza pamantul,,,,atentie nu mai intarziati si faceti ceea ce trebuie ...