Fostul profesor de la Princeton acum in varsta de 57 de ani, Ben S. Bernanke a pasit miercuri in fata camerelor tv din salonul amenajat la ultimul etaj al Fed. Economia are încă nevoie de sprijin, iar presiunile inflationiste fac putin probabila continuarea relaxarii monetare, a spus cel mai „urmarit” bancher central al momentului. Aproape 60 de reporteri au fost prezenti la prima conferinta de presa de dupa intalnirea comitetului de politica monetara a unui Guvernator al Fed. Intalnirea a durat fix 46 de minute. S-a vorbit despre curba lui Philips (relatia dintre in flatie si somaj), despre salarii, inflatie, materii prime si deciziile comitetului de politica monetara. Conferinta o puteti urmari aici. Comunicatul FMOC il aveti aici, iar aici puteti citi proiectiile Fed privind evolutiile urmatoare ale unor indicatori.

Presedintele Fed, Ben BernankeFoto: Agerpres
  • Despre viitorul dolarului

Intrebat direct ce le-ar raspunde celor care il acuza ca prin politica sa de curs, Fed a slabit puterea de cumparare a americanilor, Bernanke a spus ca politica Trezoreriei si nu a Fed "urca" sau "coboara" valoarea dolarului, dar ca un dolar puternic este in interesul SUA si al economiei globale. "E adevarat ca pe intervale scurte de timp dolarul se apreciaza sau dimpotriva, "cade", dar pe termen mediu si lung noi incercam sa facem doua lucruri: sa mentinem un nivel scazut al inflatiei si sa ne asiguram ca economia isi revine pe baze sustenabile. Asta presupune si noi locuri de munca si investitii straine. Aceste lucruri vor ajuta la intarirea dolarului pe termen mediu", a explicat seful Fed.

Banca centrală a SUA a lăsat miercuri nemodificată dobânda de referinţă la un nivel apropiat de zero şi a confirmat că intenţionează să încheie în luna iunie programul de cumpărare de bonduri în valoare de 600 miliarde de dolari. Comitetul de politică monetară de la Fed aprecieaza că relansarea economiei americane continuă într-un ritm “moderat”. In urmă cu o lună Fed estima că economia se află “pe baze solide”.

  • Despre cresterea pretului benzinei

"Vedem si noi ca pretul benzinei creste iar acest lucru pune serioase probleme in bugetele multor oameni. Desigur, urmarim cu atentie acest fenomen care nu este deloc favorabil revenirii economice. Pe de o parte ne incurca in lupta cu inflatia iar pe de alta parte afecteaza cum spuneam revenirea economiei SUA si puterea de cumparare a americanilor", a mai spus Bernanke.

"Din punctul nostru de vedere, cresterea pretului benzinei isi gaseste explicatia in raportul dintre cerere si oferta. Cererea e in crestere datorita revenirii rapide a economiilor emergente. De altfel, cea mai mare parte a cererii de petrol din ultima decada a venit din zona economiilor emergente. In privinta ofertei de petrol, orice om care se uita la televizor vede ceea ce se intampla in zonele din Orientul Mijlociu, in Libia. Fed nu are cum sa influenteze pretul benzinei, chiar daca aceste cresteri nu ne convin. In fond, nu putem controla economiile emergente. Pe termen mediu vedem insa o stabilizare a pretului benzinei sau chiar o scadere a acestuia, in functie de cum vor evolua lucrurile in Orientul Mijlociu", a conchis seful Fed.

În comunicatul FOMC se mai spune că recenta creştere a preţului petrolului şi materiilor prime este “tranzitorie”.

Fed a redus dobânda de bază la un nivel apropiat de zero în luna decembrie 2008 şi a achiziţionat obligaţiuni pe termen lung în valoare de 1.400 miliarde de dolari pentru a stimula relansarea economiei americane din recesiune.