Romania nu a pacalit pe nimeni in privinta deficitului bugetar pe anul 2010. O spune la RFI economistul Daniel Daianu. El atrage atentia ca daca datoriile companiilor de stat sunt incluse in masurarea deficitului, producerea de arierate, care uneori era tolerata, nu va mai fi posibila.

Eurostat si-a exprimat rezervele fata de modul de calcul al deficitului bugetar pe anul trecut. Bucurestiul nu a pacalit insa pe nimeni, spune Daniel Daianu.

Economistul crede ca adevarata problema este cea legata de includerea datoriilor companiilor de stat in deficit.

"Ministerul de Finante nu avea nici un sens sa ascunda ceva, adica nu cred ca aici este buba. Adevarata chestiune o reprezinta implicatiile economice ale includerii in masurarea deficitului bugetului consolidat a ineficientei din mari companii de stat, din regii. Daca va fi inclusa aceasta ineficienta se va intampla urmatorul lucru: am trai o trecere a ceea ce numim deficit cvasi-fiscal, adica ineficienta acelor companii in bugetul public consolidat, care ar face ca producerea de arierate, care uneori era tolerata, sa nu mai fie posibila. Asta ar obliga statul sa efectueze plati, care anterior erau amanate. Aceasta este marea chestiune", explica Daianu.

Continuarea pe www.rfi.ro.