Oficialii Fondului Monetar discuta la aceasta ora cu conducerea BNR despre cifrele privind deficitul bugetar, orizontul adoptarii euro, nivelul inflatiei si soliditatea sistemului financiar bancar, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor. “Au fost incluse pe agenda discutiilor si datele pe care Romania le-a transmis Eurostat, concluzia fiind ca Romania nu a gresit. Exista desigur preocupari legate de atingerea tintei de inflatie in acest an, date fiind incertitudinile din economia globala. Reprezentantii Fondului s-au declarat insa convinsi de determinarea BNR in mentinerea stabilitatii preturilor”, au mai declarat sursele citate.

Cat despre starea sistemului bancar, aceasta a fost apreciata ca fiind sanatoasa, bancile locale fiind bine capitalizate si cu indicatori mult peste nivelurile minime cerute de banca de emisiune. “Au fost discutii mai degraba tehnice, cu variante de scenarii de politica monetara in functie de derularea evenimentelor in economia nationala si europeana”, au mai spus sursele citate.

BNR va lua măsurile de politică monetară necesare pentru a reduce din nou inflaţia după ce preţurile au crescut în primele luni, influenţate de cotaţiile internaţionale la alimente, petrol şi energie. Motivele pentru care inflaţia din ultima perioada a fost peste aşteptări nu a avut legătură cu BNR, au legătură cu evoluţia comerţului internaţional, în special cu preţurile la alimente, petrol şi energie. Acestea au urcat mai mult decât s-a anticipat, au declarat anterior intalnirii, oficialii FMI. Dealtfel, Jeffrey Franks declarase si el recent ca este prematur pentru a spune dacă BNR va rata ţinta de inflaţie şi în 2011, menţionând că este mai important trendul de scădere a preţurilor înregistrat în ultimii 10-15 ani.

Reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene se afla in Romania incepand de miercuri, discutiile cu autoritatile romane vizand continuarea reformelor economice. Evaluarea se va incheia pe 9 mai, iar concluziile vor fi prezentate la finalul vizitei. Delegatia Fondului este condusa de Jeffrey Franks si se va intalni cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, bancilor, asociatiilor oamenilor de afaceri, dar si cu reprezentantii societatii civile.

Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI. Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.