Ritmul de crestere a valorii exporturilor a incetinit, cartofii s-au scumpit si ca urmare a scaderii veniturilor populatiei, aceasta orientandu-se catre bunuri de consum inferioare, leul se apreciaza dar in pasi mai mici decat monedele din regiune, iar creditele pentru companii s-au scumpit mai mult decat cele destinate populatiei. Acestea sunt doar cateva din concluziile celei mai recente analize a Bancii Nationale, publicate joi pe site-ul institutiei.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Citeste integral Buletinul BNR in atasament.

  • Exporturile si importurile

Ritmul anual de crestere a valorii exporturilor de bunuri s-a temperat în luna februarie (pâna la 36,4 la suta, fata de 47,9 la suta în luna ianuarie). Analiza evolutiei valorii cifrei de afaceri pentru piata externa în industria prelucratoare releva încetiniri ale ratei de crestere în ramuri cu o prezenta semnificativa la export, precum industria metalurgica, cea de prelucrare a titeiului si industria lemnului. Decelerarea de ritm înregistrata de exporturi s-a regasit si în evolutia importurilor, dinamica anuala a acestora reducându-se pâna la 20,9 la suta (fata de 29,7 la suta).

  • Inflatia, impiedicata de cartofi

În luna februarie, rata anuala a inflatiei s-a majorat cu 0,61 puncte procentuale, pâna la 7,6 la suta, în principal pe seama intensificarii presiunilor inflationiste din partea grupei bunurilor alimentare cu preturi volatile. Determinanta în acest sens a ramas insuficienta ofertei interne si regionale de legume si fructe angrenata de anul agricol nefavorabil 2010. Se remarca majorarea substantiala a pretului cartofilor, care s-a produs atât sub impactul unor socuri de oferta, cât si în contextul reorientarii consumatorilor catre bunuri mai inferioare, pe fondul reducerii venitului disponibil. Variatii notabile de preturi au consemnat si marfurile alimentare incluse în masura CORE2 ajustat, ca urmare a cresterii preturilor materiilor prime agricole pe pietele internationale si a extinderii practicilor de arbitraj în rândul agentilor economici.

  • Aprecierea leului, puseuri si presiuni

Cursul de schimb leu/euro s-a mentinut într-o banda îngusta de variatie în primele doua decade ale lunii februarie, în conditiile în care efectul unei noi deteriorari a sentimentului pietelor internationale în acest interval a fost contracarat de cel generat de anuntul îndeplinirii principalelor obiective ale acordului cu UE si FMI aflat în derulare si al convenirii la nivel de experti a unui nou acord de tip preventiv între România si aceste institutii. O influenta mai vizibila asupra perceptiei investitorilor financiari a avut-o situarea usor peste asteptari a estimarii semnal privind dinamica PIB din trimestrul IV 2010, conditii în care cursul de schimb leu/euro si-a reluat în ultima decada a lunii februarie traiectorie descendenta. Pe ansamblul lunii, pasul de apreciere a leului în raport cu euro (0,4 la suta) a continuat însa sa fie inferior celui al forintului si al coroanei cehe; o evolutie divergenta a avut în acest interval cursul zlot/euro (a carui valoare medie s-a marit cu 0,9 la suta).

  • Creditele se scumpesc, depozitele populatiei sunt mai slab remunerate

Urmând în linii mari evolutia randamentelor interbancare, ratele medii ale dobânzilor practicate de banci la depozitele noi la termen si la creditele noi au consemnat miscari predominant ascendente, diferentiate însa din perspectiva celor doua categorii principale de clienti. Astfel, daca în cazul populatiei rata medie a dobânzii pentru creditele noi a crescut cu 1 punct procentual (pâna la 13,49 la suta), în cel al societatilor nefinanciare avansul

a fost de 1,91 puncte procentuale (pâna la 11,16 la suta) – reflectând în special cresterea consemnata pe segmentul împrumuturilor cu valoare mare (echivalentul a peste 1 milion euro). În schimb, randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a redus usor pe segmentul populatiei (cu 0,07 puncte procentuale, pâna la 7,12 la suta), dar a crescut cu 0,59 puncte procentuale (pâna la 5,74 la suta) în cazul societatilor nefinanciare.