Pe partea de profil de risc au gasit asa: scaderea eficientei tehnicii de diminuare a riscului de credit respectiv a protectiei finantate a creditului (garantii reale de tipul ipotecilor); eficienta redusa a tehnicilor de diminuare a
riscului de credit, ca urmare a scaderii valorii garantiilor reale acceptate de banca. Riscul rezidual a fost catalogat cu ratingul 3, mediu-ridicat.
- Riscul de lichiditate, rating 2
- Procesul intern de adecvare a capitalurilor la riscuri. Rating 2
Constatari raport: reglementarile interne specifice nu formalizeaza cadrul de derulare al scenariilor de criza, ipotezele utilizate, perimetrul de aplicare al scenariilor si responsabilitati in derularea scenariilor.
- Activitatile externalizate: nu se stie care sunt semnificative si care nu
Constatari raport: nu sunt definite clar care dintre activitatile externalizate in prezent sunt sau nu semnficative la nivelul institutiei de credit, nu s-a stabilit un sistem de limite pentru riscurile asociate activitatilor semnificative, nu a fost respectat termenul de notificare la BNR.
Ieri, oficialii Fondului au discutat cu Guvernatorul Isarescu si cu seful directiei Supraveghere si Control, Nicolae Cinteza. In comunicatul final din 9 aprilie se va aprecia ca avem un sistem bancar solid, la adapost de orice seism. Asa si e. Exceptiile insa confirma regulile care nu se respecta, nu-i asa?
P.S. Nu, nu e Volksbank. E mult mai mare, cu cateva locuri mai sus in clasamentul sistemului bancaricesc.
Acum ar mai fi doar de descris cum e cu ratingurile astea. Potrivit economistului sef al Bancii Centrale, dl Lazea, calificativele acordate bancilor comerciale s-au inrautatit in ultimii doi ani, astfel ca 59% dintre jucatori erau inclusi la sfarsitul anului trecut in categoria de rating 3, care indica o situatie "mediocra" din punct de vedere prudential.
"In ultimii doi ani transferul mare s-a facut de la rating doi la rating trei. Bancile au trecut de la «bunicele» la «mediocre»", a spus Valentin Lazea. 59 la suta din 42 de banci inseamna cam 25 de rating 3. BNR utilizeaza un sistem de evaluare a bancilor in functie de sase indicatori - capital, actionariat, active, management, profit si lichiditate (CAAMPL). Ratingul reflecta soliditatea afacerilor unei banci, dar si sprijinul pe care poate conta din partea actionariatului in cazul in care are nevoie.
Citeste si alte articole pe blogul lui Dan Popa.
Deci - care este numele bancii ?
In rest - fiecare este liber sa decida pe banii lui, asa cum banca a decis sa nu implementeze anumite ordine ale autoritatii de supraveghere, poate nici noi nu dorim sa prelungim o relatie finaniara si contractuala cu o anumita banca.
Deci - care este numele bancii ?
"Patria si Dreptul Meu!"
.
Totodata rolul BNR e de a reglementa si a asigura stabilitatea sitemului bancar romanesc, iar divulgarea numelui bancii intr-un astfel de raport ar avea un impact foarte grav asupra acestei stabilitati...
In concluzie, BNR nu va furniza niciodata (si bine ca nu o face) numele bancilor in astfel de rapoarte. Defapt ma mira ca sunt si publicate astfel de rapoarte. Daca e pana la urma toate depozitele sunt garantate in limira a 50 000 de EUR iar daca ai mai mult de atat poti sa ii tii in mai multe banci sau sa folosesti unul din nenumaratele rapoarte intocmite de agentiile de rating din intreaga lume...
potrivit Legii 312/2004 si a intregului cadru legislativ aplicabil, BNR nu primeste nici 5 bani din taxe si impoyite, nici de la cetateni nici de la buget ci contribuie la acesta prin cel mai mare impozit din romania - 80% din profit.
comunicarea oricaror astfel de date ste supusa unui regim prescris prin lege, deci nu pate fi vorba de faptul ca cineva vrea sau nu vrea sa spuna.
rolul BNR nu e de a imprastia barfe si larme ci de a lua masuri. este medicul sistemului bancar din perspectiva prudentiala. daca tu te duci la medic si ai hemoroizi sau o boala venerica medicul iti prescrie tratament, nu da un anunt in ziar, din contra nu are voie sa faca asta.
cam asa stau lucrurile