Autoritatile romane au decis sa nu renunte la obiectivul 2015 de adoptare a monedei euro, prin Programul de convergenta, care este dezbatut, la aceasta ora, de Guvern, a declarat Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Acesta a precizat ca Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, care a participat la sedinta Guvernului, a dat ca data posibila pentru utilizarea doar a monedei euro 1 decembrie 2015. Pana atunci este posibil sa circule pe piata, in paralel, atat moneda nationala cat si euro. Pambuccian a mai spus ca pentru Romania ar putea fi un avantaj faptul ca are o experienta cu denominarea. "Aceasta experienta ar putea ajuta procesul de trecere la euro", a mai spus Pambuccian.

Varujan PambuccianFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, cele mai mari probleme in ceea ce priveste trecerea la moneda euro sunt atingerea tintelor de deficit bugetar si de rata a inflatiei. Si va fi cu atat mai complicat cu cat Romania "va trece printr-o perioada puternic electorala".

"Pentru a fi performant in zona euro trebuie sa ai o economie performanta si acesta este motivul pentru care, in perioada urmatoare, voi declansa o discutie la nivelul BNR, al Guvernului, al analistilor daca este bine sa ne mentinem obiectivul 2015 sau trebuie sa ne ridicam performantele economiei la nivelul care sa ne asigure performanta si in interiorul zonei euro", afirma seful statului, aflat intr-o vizita in Estonia.

El preciza, la acea vreme, ca "deocamdata obiectivul Romaniei nu a fost schimbat: acces in zona euro in 2015". "Si modul cum reusim sa reducem deficitul bugetar, dar si nivelul de indatorare ne indreptatesc sa mentinem acest obiectiv, dar, in acelasi timp, criza economica ne-a dat o lectie extrem de serioasa tuturor si va trebui sa ne reanalizam obiectivul accesului in zona euro, prin prisma lectiei crizei", mai spunea Traian Basescu.