Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei ar putea decide in sedinta de politica monetara de marti mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%, sunt de parere membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Mentinerea dobanzii la nivelul de 6,25% a fost estimata de catre toti participantii la sondaj.

In ceea ce priveste asteptarile privind rata de politica monetara pentru finalul acestui an, majoritatea respondentilor la sondaj se asteapta ca dobanda de politica monetara sa ramana nemodificata, la 6,25%. Estimarile pentru finalul anului 2011 variaza intre 5,50% si 6,75%.

Totodata, membrii AAFBR se asteapta ca rata de politica monetara sa scada la 6% la final de 2012. Estimarile analistilor variaza intre 4,5% si 7,0%. In sondajul aferent lunii martie se anticipa reducerea ratei de politica monetara pana la 5,75%.

In ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii, acestea s-ar putea situa la 15% pentru pasivele in lei si 20% pentru cele in valuta. Cea mai mare parte a respondentilor cred ca nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va ramane la 20% pana la finele anului 2011 si va scadea la 15% la finalul anului 2012. In cazul pasivelor in lei nu se asteapta nicio modificare pana la sfarsitul anului 2011, insa este previzionata scaderea acesteia la 10% pe parcursul anului 2012.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 50 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.