Parlamentul japonez a adoptat luni un buget suplimentar de aproximativ 4.000 miliarde de yeni (33 miliarde de euro) pentru a finanta prima faza a reconstructiei zonei de nord-est a tarii, devastata de cutremurul si tsunamiul din luna martie, potrivit AFP. Camera superioara a Parlamentului a votat luni in favoarea acestui proiect, dupa ce sambata si camera inferioara a votat suplimentarea bugetului.

Aceste fonduri, care suplimenteaza bugetul pe acest an fiscal, include o suma de 1.209 miliarde de yeni (10 miliarde de dolari) pentru reabilitarea infrastructurii publice, circa 363 miliarde yeni (3 miliarde de euro) pentru constructia de locuinte temporare, peste 350 miliarde de yeni pentru tratarea deseurilor si 270 miliarde de yeni pentru reabilitarea scolilor.

Guvernul nu va fi nevoit sa se imprumute din piata pentru aceste fonduri, a anuntat premierul Naoto Kan, care a precizat ca un al doilea astfel de proiect este in curs de pregatire, care va fi finantat printr-o emisiune de obligatiuni.

Guvernul de la Tokyo a estimat la 25.000 miliarde de yeni (210 miliarde de euro) pagubele provocate de dezastrul din luna martie.