“Voi face un lobby puternic la Ministerul de Finante, la Primul-ministru si la Guvernatorul BNR pentru a avea obligatiuni cu scadente la 5 si 10 ani si produse derivate pe aceste active suport, cotate la bursele romanesti. Astfel, vom afla si adevarata dobanda a leului. Piata secundara a titlurilor de stat este slab dezvoltata la ora actuala”, a declarat Cristian Sima, noul presedinte al Sibex la intalnirea online cu cititorii HotNews.ro.

Cristian SimaFoto: HotNews.ro
  • Despre fuziunea burselor: "BVB ne-a cerut in casatorie. Noi, fetita de la tara, am spus "Da". Mirele insa nu s-a prezentat la nunta"

Sima a fost ales Presedinte Director General al Sibex in urma AGA desfasurate in 29 aprilie, data la care actionarii bursei sibiene au votat de principiu si fuziunea cu BVB. "Daca unim doua burse, o facem pentru a avea o lichiditate comuna mai mare decat suma lichiditatilor celor doua burse luate in parte. Am de gand sa atrag mai multi emitenti prin transparenta si prin increderea pe care o voi reda investitorilor. Atragerea de emitenti straini (vezi ETF-uri pe Google, Apple sau mai stiu eu ce) va convinge societatile romanesti ca Bursa este cea mai ieftina si mai rapida sursa de capital proaspat", a mai explicat Sima.

In opinia lui, fuziunea poate fi comparata in acest moment cu o nunta la care mirele nu a mai aparut. "BVB ne-a cerut in casatorie. Noi, fetita de la tara, am spus "Da". Mirele insa nu s-a prezentat la nunta. Noi suntem dispusi sa reprogramam nunta. Usa ramane deschisa si ii asteptam pe colegii din CA al BVB sa vina la negocieri dupa ce vor avea un mandat de la propriii lor actionari", mai spune Cristian Sima.

  • De ce are Sibex nevoie: produse noi, market-makeri noi si spread-uri foarte mici

Intrebat de ce are Sibex nevoie in viitor, Sima raspunde fara mari ezitari: "De produse noi, de market-makeri noi si potenti financiar si de spread-uri foarte mici". Intr-un viitor nu foarte indepartat, Sibex ar trebui sa perceapa comisioane derizorii si sa traiasca din punctele de spread ale market-maker-ilor, mai precizeaza el, admitand ca acest lucru inseamna schimbarea multor legi si regulamente.

Ambitii? "Nivelul volumului de tranzactii ale lunii aprilie (51.000 de contracte pe derivate si 6 milioane RON pe piata spot) sa reprezinte volumul tranzactiilor unei singure zile de tranzactionare si asta nu mai departe de luna septembrie."

  • Cele doua banci straine- actionari ai Sibex vor aduce produse structurate la Sibiu

Despre programul concret pe care il are in vedere pentru dezvoltarea Sibex, Sima pastreaza discretia pana cand acesta va "trece" de noul Consiliu de Administratie. Cateva din planurile noului presedinte al Sibex sunt totusi facute publice: "Pe monezi sper sa atrag cateva banci ca market-makeri. Tinand cont ca avem doi actionari-banci, din care una italiana online (Mediolanu) si alta Sarasin Private Bank in Elvetia, sunt convins ca si acestia vor dori sa fie market-makeri si vor aduce produse structurate la Sibiu. Vom incerca sa dezvoltam noi produse derivate. Ma gandesc la un basket-warrant care sa contina o actiune Apple, una Google si una Baidu. Oricine are acces la NYSE va putea fi market-maker pe un astfel de produs structurat", a mai spus Cristian Sima in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro.

Vezi aici intreaga discutie online purtata de Cristian Sima cu cititorii nostri.