Rezultatele sunt conforme standardelor romanesti de contabilitate (RAS), diferite de cele internationale (IFRS). Venitul net bancar a ajuns la 787 milioane lei, iar profitul brut din exploatare a ajuns la 443 milioane lei, nivel considerat acceptabil în actuala conjunctură, sustin oficialii bancii. Volumul total al creditelor acordate clientelei este de 32,4 miliarde lei, cu circa 1% mai mic faţă de 31 martie 2010. Creditele pentru persoane fizice au ajuns la 15,5 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 1%, în timp ce valoarea creditelor acordate clientelei de persoane juridice a scăzut cu 1%, soldul acestora fiind de 16,8 miliarde lei.

Guy Poupet, PDG al BRD-GSGFoto: Hotnews

Rezultatele financiare obţinute de BRD - Groupe Société Générale în cursul primului trimestru al anului reflectă menţinerea la un nivel scăzut a activităţii economice, precum şi stagnarea cererii de servicii bancare. Deşi timide, au existat totuşi, în cursul trimestrului, unele semne pozitive care urmează să fie confirmate în trimestrul 2 al anului 2011, cum ar fi: îmbunătăţirea balanţei comerciale, aprecierea RON, o uşoară creştere a cererii de credite către sfârşitul trimestrului.

Diferentele principale dintre RAS si IFRS tine de sistemul de provizionare. Pentru creditele cu restanţe mai mari de 90 de zile, de exemplu, nu se ia în considerare în calculul provizioanelor statutare decât maximum 25% din valoarea colateralului, a garanţiei, potrivit standardelor locale.

Volumul total al depozitelor clientelei înregistra la sfârşitul primului trimestru al anului 2011 o scădere de circa 5% faţă de 31 martie 2010, ajungând la peste 29 miliarde lei, lichiditatea băncii fiind în acest moment una adecvată.

În acelaşi interval, cheltuielile generale au scăzut cu 1% faţă de 31 martie 2010, iar coeficientul de exploatare, calculat ca raport între cheltuielile generale şi venitul net bancar, a atins 43,6%, pe fondul scăderii venitului net bancar. Profitul net aferent primului trimestru este de 122 milioane lei.

"Primele trei luni ale anului 2011 nu au adus revirimentul aşteptat pe piaţă, diferenţa faţă de ultima parte a anului trecut fiind nesemnificativă. Activitatea economică suferă în continuare, influenţând şi cererea de servicii bancare. Cu toate acestea, au fost sesizate semne pozitive care ramân să fie confirmate în perioada următoare. Mai concret, un prim semnal pozitiv este intrarea pe o pantă descendentă a costului net al riscului, tendinţă care sperăm că va continua de-a lungul întregului an”, a declarat Guy Poupet, Preşedintele - Director General al BRD - Groupe Société Générale.