Ultima scumpire a energiei electrice ne costa un sfert de miliard de euro. Vezi ce face statul cu banii
Anul trecut, consumul de electricitate din România a fost de 52,03 TWh, iar exportul de 3,85 TWh. Aplicând contribuţia de 0,0185 lei kWh, rezultă o sumă totală de 1,03 miliarde de lei, adică circa un sfert de miliard de euro, pe care statul o impune consumatorilor. De ce s-a luat această decizie şi ce se întâmplă cu banii?
“N-am făcut nimic special, doar am transparentizat un cost şi l-am trecut în factură. Se plătea şi înainte o taxă de cogenerare, era trecută în serviciile de sistem, o plăteam cu toţii” a explicat introducerea contribuţiei preşedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti. El a spus că doar a continuat un demers început în 2007, când s-a pus prima dată problema stimulării investiţiilor în cogenerare.
Cogenerarea eficientă presupune producţia simultană de energie electrică şi termică cu un randament combinat de cel putin 70%. Banii din această contribuţie merg însă, practic către majoritatea producătorilor în cogenerare din România, dar nu pentru toată capacitatea de generare, ci doar pentru cea care se califică la parametrii de înaltă eficienţă.
Citeste textul integral pe e-nergia.ro

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Daca taxa asta era oricum in factura si pana acum, i acum cand se evidentiaza separat, factura ar trebui sa scada, nu sa creasca.
Ne mintim noi pe noi.
2. Nu am auzit de vreo alocare a banilor pentru eoliene sau solare, doar de luarea lor de la consumatori.
3. Daca transparentizarea scumpeste energia, nu s-ar putea opaciza, sa platim mai putin?
4. Practic ANRE ia banii si gata. Banii se vor duce in oala mare a bugetului, deficitul scade cu 0,25% deci ce bine pentru guvern. ANRE fiind independenta, e normal sa-si plateasca cu vreo 20.000EUR/luna conducerea, ca altfel o fura americanii si-o pune pe Wall Street.
5. As dori si eu sa infiintez agentia sfintei dreptati(de exemplu) ce sa ia si ea pentru sfanta dreptate (sau alt scop nobil) 0,015lei/kwh(sunt modest) si din cele 200milioane EUR, fac un sediu, angajez 20 de secretare, 5 soferi si reduc si somajul.
prima a fost apa nova,inplementase taxa pt apa fluviala(apa de ploaie) ,acum enel cu aceasta taxa de "coegenare",va urma cu siguranta distrigazul cu ce-a pe fumarit,sper ca stiti ca este obligatorie desfundare cosului de un cosar autorizat daca nu se demonstreaza acest lucru suntem pasibili de amenda.
tot inainte ca doar suntem ROMANI
romani ! debransati-va si veti fi liberi (macar sub aspectul incalzirii).