Portugalia ar putea avea nevoie de asistenta financiara de 100 miliarde de euro de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), din care 10 miliarde de euro pentru bancile portugheze, insa exista dubii daca autoritatile de la Bruxelles vor fi de acord ca imprumutul sa depaseasca nivelul anuntat initial, de 80 miliarde de euro, potrivit cotidianului Diario Economico citat de Reuters. Publicatia mai arata ca reprezentantii UE, BCE si FMI, prezenti la Lisabona pentru negocierea termenilor acordului de asistenta financiara, au ajuns la concluzia ca Portugalia are nevoie de fonduri mai mari decat s-a estimat initial.

Cotidianul, care nu citeaza nicio sursa, sustine ca sectorul bancar are nevoie de 5,3 miliarde de euro pentru acoperirea pierderilor provocate de colapsul bancii BPN, precum si de fonduri suplimentare pentru a ajuta bancile sa isi majoreze capitalurile.

Este de asteptat ca UE si FMI sa anunte termenii acordului in zilele urmatoare, cel mai probabil miercuri, conform unor surse apropiate situatiei.

Portugalia a cerut la inceputul lunii trecute asistenta financiara de la Uniunea Europeana (UE), dupa ce criza politica a impins costurile de finantare la niveluri record, devenind al treilea stat din zona euro care solicita ajutor international. Randamentele obligatiunilor emise de guvernul portughez au atins niveluri record dupa ce premierul Jose Socrates a demisionat in data de 23 martie, ca urmare a respingerii de catre Parlament a propunerilor de reduceri bugetare.