Premierul portughez, Jose Socrates, a declarat ca tara sa a ajuns la un acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, cu privire la primirea unui ajutor financiar. Imprumutul in valoare de 78 de miliarde de euro, va fi acordat pe o perioada de trei ani, potrivit unor surse care au participat la negocieri, citeaza Reuters.

Intelegerea presupune reducerea pensiilor de peste 1.500 de euro pe luna.

Portugalia ar putea avea nevoie de asistenta financiara de 100 miliarde de euro de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), din care 10 miliarde de euro pentru bancile portugheze.

Potrivit cotidianului Diario Economico citat de Reuters, reprezentantii UE, BCE si FMI, prezenti la Lisabona pentru negocierea termenilor acordului de asistenta financiara, au ajuns la concluzia ca Portugalia are nevoie de fonduri mai mari decat s-a estimat initial.

Cotidianul, care nu citeaza nicio sursa, sustine ca sectorul bancar are nevoie de 5,3 miliarde de euro pentru acoperirea pierderilor provocate de colapsul bancii BPN, precum si de fonduri suplimentare pentru a ajuta bancile sa isi majoreze capitalurile.

Portugalia a cerut la inceputul lunii trecute asistenta financiara de la Uniunea Europeana (UE), dupa ce criza politica a impins costurile de finantare la niveluri record, devenind al treilea stat din zona euro care solicita ajutor international. Randamentele obligatiunilor emise de guvernul portughez au atins niveluri record dupa ce premierul Jose Socrates a demisionat in data de 23 martie, ca urmare a respingerii de catre Parlament a propunerilor de reduceri bugetare. (Dragos Comache)