Oxford Economics a urcat estimarea privind cresterea economica a Romaniei in 2011 de la 0,1% la 1,2%
Oxford Economics noteaza ca situatia din industrie este incerta, cu plusuri si minusuri, insa perspectiva este una optimista, deoarece productia industriala a atins cele mai ridicate niveluri inregistrate in ianuarie si februarie, iar utilizarea capacitatii industriale a fost apropiata de nivelurile anterioare crizei.
Exporturile continua sa aduca cea mai importanta contributie la cresterea economiei, iar increderea din industrie a continuat sa se consolideze in primele luni ale anului, apreciaza analistii.
Institutul semnaleaza extinderea treptata a relansarii economice si catre celelalte sectoare ale economiei. "Au aparut semne incurajatoare in restul economiei, relansarea parand ca se largeste treptat, cu o imbunatatire a sentimentului in toate sectoarele in acest an, care sprijina asteptarile privind angajarile", se arata intr-un raport al Oxford Economics.
Volumul vanzarilor retail a crescut in februarie pentru cea de-a doua luna consecutiv, desi cheltuielile de consum continua sa fie afectate de scaderea puternica a salariului real si de masurile fiscale.
Cel mai important risc pentru scenariul de crestere economica de 1,2% anticipat de Oxford Economics este inflatia, care a urcat in martie la 8% din cauza preturilor mai ridicate la alimente si marfuri nealimentare. Astfel, analistii anticipeaza ca BNR nu va reduce dobanda de politica monetara in acest an de la nivelul actual de 6,25%.
Autoritatile de la Bucuresti estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 1,5%, aceasta fiind si estimarea Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Noiembrie 2010, -1%
Februarie 2011, +0,1%
Aprilie 2011, +1,2%
Astept cu interes estimarea din vara, dupa ce se va vedea daca recolta agricola va fi excelenta sau doar foarte buna. Oamenii din agricultura spun ca 2011 va poate un record, ceea ce ar adauga la PIB inca 1%.
Inca nu s-a estimat impactul mutarii de catre firme vestice a zeci de contracte mari din industria textila si marochinarie-incaltaminte din zona Magrebului (revolte, haos) spre Romania, incepand cu februarie 2011.
Se va imbunatati inevitabil si absorbtia fondurilor europene fata de anii anteriori, controalele sunt mai numeroase si presiunile politice sunt mari din cauza anului electoral, PDL are nevoie de rezultate, va face tot ce poate pt a stimula economia.
Exista si un fenomen de antrenare a optimismului, un fel de cerc virtuos, cu cat creste PIB-ul si evaluarile confirma, creste si dinamismul antreprenorilor, stimulati sa nu piarda trendul si sa scape ocazii bune de afaceri.
Una peste alta, daca nu mai vine inca o criza peste noi, din Occident, cred ca 1,5% va fi cresterea minima, e probabil ca ne vom situa la 2-3%. Ceea ce va fi bine, pe termen mediu, pt toti romanii, indiferent de optiunea lor politica.