Mediul privat a fost primul care a reactionat la semnalele recesiunii, majoritatea companiilor trecand la reduceri ale salariilor, concedieri, renuntarea la unele proiecte. In ciuda acestor masuri de corectie, unii au supravietuit, altii nu. HotNews demareaza o serie de discutii cu oamenii de afaceri autohtoni despre cum au trecut prin criza, care a fost "costul" acesteia si cum vad viitorul apropiat.

Radu EnacheFoto: Agerpres

Radu Enache, patronul lantului hotelier Continental, a taiat cu 30% cheltuielile, a ramas cu 900 de salariati din 1300 cat avea inainte de criza si a blocat investitiile.

  • de la 1300 am ramas cu 900 de angajati

"Am reactionat imediat la criza. Am analizat toate elementele de risc ale companiei si am redus cheltuielile. In zona de personal, de instruire a personalului, a stocurilor, a marketingului. Asta ne-a si facut sa putem supravietui. Am amanat de pilda cu un an reluarea pregatirii personalului, incercand sa gasim alte solutii. Per total, am taiat cu circa 30% cheltuielile. Pe urma, de la 1300 am ramas cu 900 de angajati. Am externalizat unele activitati", a declarat Radu Enache.

Corectia a fost extrem de dura si de puternica, spune el. "Ganditi-va numai la faptul ca in 2008, plaja tarifara a hotelurilor de doua si pana la 5 stele din Bucuresti era de 35 – 185 euro. In 2009, aceeasi plaja s-a dus la 15-78 de euro. Trebuia sa te adaptezi rapid", mai spune seful Continental Hotels.

  • cele mai mari probleme din turism: munca la negru, infrastructura si controalele Fiscului

Care sunt cele mai mari probleme din turism? Munca la negru, starea infrastructurii si controalele arbitrare ale Fiscului. "Infrastructura, stiti si dumneavoastra cum arata. Ea exista, o evocam de nenumarate ori, invocam cresterea acesteia dar nu realizam nimic faptic. Fiscalitatea, in forma actuala, incurajeaza munca la negru. Sunt de acord cu elementele legate de imbunatatirea Codului Muncii, dar prin asta nu se va rezolva problema muncii la negru. Ori, in turism, munca la negru este la un nivel extrem de ridicat. Pe langa asta, ne confruntam cu tot felul de controale arbitrare. In fiecare sucursala, zilnic avem cate un control. Ba de la Pompieri, ba de la Fisc, de la Mediu, ba de la nu stiu ce alt organ al Statului. Literalmente, le-am spus oamenilor mei sa ii opreasca la poarta si sa ii puna sa astepte avocatul pentru ca nu mai pot sa admit tot felul de chestiuni inventate sau nu, dar nu asa se procedeaza", mai spune Enache.

Pe langa asta, nici Statul nu are o politica foarte transparenta, mai spune Enache. "Am lansat brandul de tara. Am pus stapanire pe Carpati. Si ce s-a intamplat dupa asta? Ce efecte s-au simtit? Va spun eu: niciunul. Eu nu simt nicio imbunatatire si avem totusi, acoperire nationala", arata omul de afaceri roman. In plus, mai spune Enache, nu am fost niciodata consultati de minister, de pilda in legatura cu criteriile de clasificare. "La un moment dat au scos niste criterii la care se spunea ca la nivel de 4 si 5 stele trebuia sa iti pui plasa de tantari la geam. Vine turistul strain la 4 stele, deschide geamul si da in plasa de tantari. Va dati seama ce comentarii face", mai adauga el.

  • "Cum sa le spun partenerilor mei straini sa vina si sa investeasca in asemenea conditii? Nu am cum!"

Au si hotelierii romani vina lor, admite hotelierul. "Noi ce facem? Ne batem pe aceasta masa de turisti. Coboram preturile fara nicio noima, canibalizam piata fara sa ne gandim la ce se va intampla in viitor. Piata turistica romaneasca este ghidata doar de pret. Nu in ultimul rand, in loc sa ne unim eforturile, noi avem nu stiu cate patronate, toate clamandu-si reprezentativitatea. Eu sper sa se uneasca in viitor..", explica Radu Enache.

Pentru viitor, omul de afaceri este sceptic. "Sunt sceptic. Noi suntem un sector care nu isi poate reveni atata vreme cat economia intreaga nu isi revine. Si cand spun asta ma refer nu la revenirea exporturilor, ci la o revenire la nivelul veniturilor populatiei, care sa poata genera turism", precizeaza Enache.

El recunoaste ca anul acesta nu va investi. "Nu vrem sa investim. Nu anul acesta, desi avem 3 autorizatii de constructii in mana. Nu exista nicio predictibilitate macar pe termen scurt, nu pe mediu sau lung. Nu pot sa imi asum nicio investitie in aceste conditii. In plus, luati in calcul si un alt aspect. Permanent, cei din Opozitie spun ca atunci cand vin ei la putere, vor schimba totul. Cum sa le spun partenerilor mei straini sa vina si sa investeasca in asemenea conditii? Nu am cum!", explica omul de afaceri.