Emil Boc a declarat astazi ca, in primele doua zile de la intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii au fost inscrise 42.000 de noi contracte de munca, cifra in crestere semnificativa fata de cele 10-12 contracte inregistrate zilnic inainte ca Guvernul sa inceapa sa combata mai serios munca la negru, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Desi cifrele sunt peste asteptarile tuturor, iar pedepsele ce pot fi suferite de catre cei care angajeaza persoane fara forme legale i-a cam speriat pe unii dintre angajatori, nu pot sa nu ma intreb cate dintre aceste contracte sunt pe termen determinat, si cate pe termen nedeterminat.

Aceasta informatie este importanta pentru ca arata atitudinea angajatorilor fata de desfasurarea de forte a guvernului: daca majoritatea contractelor sunt pe termen determinat, este posibil ca angajatorii sa intre doar temporar in legalitate, iar dupa ce se mai linistesc apele, munca la negru sa fie din nou utilizata pe scara larga.

Intre ultimul trimestru al anului 2008, si ultimul trimestru al anului 2010, numarul angajatilor comunicat de INS pe baza declaratiilor angajatorilor a scazut cu aproximativ 700.000, in timp ce numarul salariatilor determinat pe baza anchetelor in gospodarii nu a scazut decat cu 260.000, de unde rezulta ca numarul persoanelor care lucreaza la negru a crescut cu peste 400.000 in ultimii doi ani de criza.

Prin urmare, cele 42.000 de persoane care au acum contracte de munca reprezinta doar 10% din numarul persoanelor intrate in sectorul muncii la negru in ultimii doi ani, si doar 2-3% din numarul total al celor care muncesc la negru, respectiv 1,6-1,7 milioane.

Faptul ca piata muncii se indreapta catre normalitate reprezinta o veste foarte buna, insa astept confirmarea oficiala care va veni atat de la INS peste doua luni, atunci cand se va comunica numarul salariatilor in luna mai, cat si de la CNPAS via Ministerul Muncii, atunci cand va fi comunicat numarul contributorilor la bugetul de pensii in T2.11.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.