Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministerul Economiei vrea sa realizeze patru proiecte de peste 10 miliarde de euro in parteneriate public-private

Guvernul a aprobat, recent, o lista cu principalele proiecte care vor fi realizate in parteneriate public-private, patru dintre acestea vizand sectorul energetic. Valoarea totala a celor patru proiecte din sectorul energetic depaseste 10 miliarde de euro. Un proiect este cel privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda care a trecut deja printr-un esec prin retragerea investitorilor. Alt proiect este cel privind interconectorul AGRI, un proiect dificil care ar putea intra in concurenta cu Nabucco din cauza surselor de aprovizionare cu gaze. Al treilea proiect este legat de reabilitarea centralei termoelectrice Doicesti pe care Ministerul Economiei doreste cu orice pret sa o salveze de la inchidere. Cel de-al patrulea proiect este realizarea hidrocentralei Tarnita-Lapustesti. Prin proiectul AGRI, partile implicate doresc sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminaul LNG.

Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze. In proiect sunt implicate patru state: Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria, acestea punand bazele unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti. Potrivit estimarilor, proiectul va costa, in functie de capacitatea de transport, pana la 4,5 miliarde de euro, a declarat, in luna februarie, ministrul Energiei din Azerbaijan, Natig Aliyev.

Un nou mod de calcul al impozitului pe autovehicule, aprobat de Senat

Senatorii au votat, miercuri, pentru folosirea unui nou mod de calcul pentru impozitul pe autovehicule, tinand cont de valoarea autoturismului in functie de marca, tip si motorizare.

Parlamentarii au adoptat, cu 45 de voturi "pentru", 40 "impotriva" si o abtinere, o propunere legislativa privind modificarea modului de calcul al impozitului pe autovehicule, proiect care il are ca initiator pe deputatul PSD Robert Sorin Negoita. Deputatul a propus, prin initiativa legislativa, ca baza de impozit sa fie valoarea masinii, iar ministerul finantelor sa intocmeasca un catalog in care va stabili valoarea autoturismului in functie de marca, tip, motorizare (eventual nivel de dotari optionale).

Senatorii finantisti si-au argumentat propunerea prin faptul ca initiativa legislativa, in forma prezentata, nu indeplineste cerintele legislatiei privind normele de tehnica legislativa, iar catalogul cu valorile autorurismelor trebuie sa fie intocmit de experti tehnici si nu de Ministerul Finantelor, asa cum propune initiatorul.

Portugalia a atras miercuri 1,11 miliarde euro prin certificate de trezorerie la trei luni, la un randament de 4,652%

Portugalia a vandut miercuri certificate de trezorerie la trei luni in valoare de 1,117 miliarde de euro, la un randament in crestere. Aceasta este prima emisiune de obligatiuni a Portugaliei dupa ce premierul demisionar, Jose Socrates, a anuntat ca tara sa a ajuns la un acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, cu privire la primirea unui ajutor financiar in valoare de 78 de miliarde de euro. Randamentele cerute de investitori s-au ridicat la 4,652%, de la 4,046% pentru emisiunea similara din 20 aprilie, potrivit Agentiei portugheze de administrare a datoriei. Valoarea initiala a emisiunii era cuprinsa intre 750 milioane de euro si un miliard de euro. Premierul portughez demisionar, Jose Socrates, a anuntat miercuri ca Portugalia a ajuns la un acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, cu privire la primirea unui ajutor financiar. Imprumutul in valoare de 78 de miliarde de euro, va fi acordat pe o perioada de trei ani. Portugalia a cerut la inceputul lunii trecute asistenta financiara de la Uniunea Europeana (UE), dupa ce criza politica a impins costurile de finantare la niveluri record, devenind al treilea stat din zona euro care solicita ajutor international.

Randamentele obligatiunilor emise de guvernul portughez au atins niveluri record dupa ce premierul Jose Socrates a demisionat in data de 23 martie, ca urmare a respingerii de catre Parlament a propunerilor de reduceri bugetare.