Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 1,25%, in ciuda presiunilor inflationiste observate in zona euro in ultimele luni, potrivit AFP. Rata inflatiei din zona euro a crescut in luna aprilie, ca urmare a majorarii preturilor la combustibili, ajungand la 2,8%, comparativ cu un nivel de 2,7% in martie, potrivit primei estimari a Eurostat.

Inflatia a atins cel mai inalt nivel din ultimele 30 de luni si a depasit pentru a cincea luna consecutiv nivelul de 2%, tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE). BCE vrea sa mentina cresterea preturilor sub control, dar in apropiere de doua procente.

Comitetul de politica monetara al Bancii Angliei (BoE) a decis tot joi sa pastreze dobanda cheie la nivelul de 0,5%, pe fondul unei redresari lente a economiei britanice, transmite Reuters. Marea majoritate a celor 62 de economisti intervievati de Reuters se asteptau ca BoE sa mentina dobanda cheie la nivelul minim record. Acestia se asteapta ca Banca Angliei sa majoreze rata dobanzii pana la sfarsitul anului, iar investitorii estimeaza o crestere a ratei dobanzii in mai.

Banca Angliei nu a mai modificat dobanda cheie de la inceputul lunii martie 2009, in vreme ce BCE a decis majorarea ratei dobanzii de referinta de la nivelul record de 1% la 1,25% la inceputul lunii aprilie.