Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Mihai Tanasescu a discutat online cu cititorii despre optiunile Guvernului privind restructurarea companiilor de stat

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 5 mai 2011, 15:37 Economie | Finanţe & Bănci


Mihai Tanasescu
Foto: Hotnews
Anul 2012 este un an electoral, in care riscul efectuarii unor cheltuieli fara masura este insemnat. De la ce trebuie Guvernul sa se abtina in acest an si care sunt pericolele care ameninta in acest moment economia, ati aflat de la Mihai Tanasescu, fostul ministru al Finantelor si membru al boardului FMI, care a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Cele mai interesante intrebari vor fi reluate in cadrul emisiunii Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle.

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.

 • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
 • Stirile zilei la Deutsche Welle Romania pot fi citite aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 .Matei

  Buna ziua Domnule Tanasescu,

  Din expertiza dumneavoastra, care sunt factorii principali ce determina performantele scazute ale intreprinderilor detinute de stat?

  Au statele optiuni reale pentru imbunatatirea semnificativa a performantei acestor companii, sau este privatizarea o solutie mai adecvata?

  In cazul Romaniei, ce impact credeti ca va avea detinerea de participatii importante in companiile de stat de catre Fondul Proprietatea, acum ca a fost incheiat procesul de desemnare a unui administrator independent al acestui organism?

  In cele din urma, imi doream sa va intreb daca experti ai FMI efectueaza cercetari in acest domeniu, fiind un subiect de interes personal pentru mine (si subiectul viitoarei mele lucrari de diploma)?

  Va multumesc!

  • Mihai Tanasescu

   Este limpede ca problema intreprinderilor de stat domina in aceasta perioada. Companiile de stat din nefericire, sunt neperformante. S-au acumulat pierderi si arierate, guvernanta nu a fost intotdeauna de natura sa duca la eficientizarea acestora. Punctul pivotal al acestui program cu FMI si CE il reprezinta tocmai restructurarea acestor companii. Prin privatizare sau privatizare partiala, vinderea unor pachete minoritare si desigur, ca ultima posibilitate, chiar lichidarea unora dintre ele, in cazul in care acestea se dovedesc neviabile. Programul cuprinde trei mari aspecte legat de firmele de stat. Vreau sa fac mentiunea ca, alaturi de autoritati, incercam sa monitorizam si sa diagnosticam peste 150 de companii de stat. Un prim principiu este legat de imbunatatirea managemeentului acestor companii, care sa conduca la o transparenta mai buna si la imbunatatirea serviciilor publice, o guvernanta eficienta, scopul final fiind ca aceste companii sa fie aducatoare de venituri la buget si nu doar consumatoare

  • Mihai Tanasescu

   E un program ambitios, care in decursul urmatoarelor 24 de luni poate sa conduca la o eficienta mai buna a acestor companii si a serviciului public pe care acesta il desfasoara.

 • Întrebarea nr. 2 Rammy

  Domnule Tanasescu,avand in vedere ca romanii au salarii mici credeti ca va suporta scumpirea gazelor cu 25% cum se tot anunta/
  De ce FMI vrea ca guvernul sa privatizeze Romgaz/

  • Mihai Tanasescu

   FMI nu vrea sa privatizeze Romgaz. Problema Romgazului si a celorlalte companii este ca ele sa devina mai eficiente. Ele au nevoie de injectie puternica de lichiditate pentru a-si imbunatati serviciul public si pentru a-si continua programul investitional. Atragerea unor investitori strategici care sa conduca la atragerea de capital, imbunatatire de know-how se poate realiza prin vanzarea unor pachete minoritare dar in care Statul sa ramana actionar principal si care sa duca in final la dezideratul de a avea companii mai eficiente. Programul de liberalizare a preturilor nu are un scop in sine de a face ca preturile sa creasca, dar printr-un calendar bine stabilit in anii care urmeaza si cu o protectie sociala bine tintita pentru romanii cu salarii mici, acest proces trebuie continuat, dar intr-un mod sustenabil si suportabil de catre populatia Romaniei

 • Întrebarea nr. 3 xy

  Cum poate evita Romania recaderea in recesiune si escaladarea inflatiei, in conditiile in care liberalizarea preturilor la gaze si energie va avea un impact imediat in tot lantul economiei?

  Credeti in inghetarea preturilor ca solutie la scumpirea continua a carburantilor de catre OMV, Rompetrol si Lukoil?

  • Mihai Tanasescu

   Majorarea inflatiei in Romania ca si in celelalte state ale lumi au la baza in principal cresterea semnificativa a preturilor pe plan international a produselor alimentare si a celor energetice. O coordonare buna a politicilor monetare cu cele fiscale pot sa diminueze espectatiile inflationiste si sa conduca la o reducere graduala a acesteia.
   Romania va incepe sa creasca din pnct de vedere economic din 2011 iar aceasta crestere se va accelera in anii care urmeaza. Este important sa intelegem ca modelul de crestere economica trebuie sa fie unul care se bazeaza mai mult pe sectorul tradables, investitii, inovare, dezvoltare si mult mai putin pe sectorul non-tradables si care au condus din pacate la modelul de crestere economica din 2008 care s-a dovedit a fi nesustenabil. Trebuie sa invatam din lectiile trecutului, iar accelerarea atragerii fondurilor europene sa ramana dezideratul cel mai important

  • Mihai Tanasescu

   Din punct de vedere legal, acest lucru se poate intampla. Nu exista o restrictie a UE in aceasta privinta. Cred insa ca o solutie mai buna decat inghetarea preturilor o reprezinta dialogul si intelegerea care poate exista intre Statul roman si companiile energetice care sa conduca la o stabilizare temporara a pretului, pana cand piata petrolului se va stabiliza si se pot dezvolta politici predictibile in anii urmatori

 • Întrebarea nr. 4 mariuca

  cum vedeti pct.15 lit. (i)- solutionarea lichidarii termoelectrica in conditiile in care eolienele nu pot sadisface varful de sarcina al consumului national de curent electric?
  vrem/dorim, poporul roman, industrie proprie energetica- franta, germania: ne veti sprijini?

  • Mihai Tanasescu

   Termoelectrica este una dintre companiile care a inregistrat pe parcursul anilor pierderi si arierate importante. In acelasi timp este o companie vitala pentru sistemul energetic romanesc. Cred ca o solutie pentru continuarea resterii eficientei Termoelectrica o reprezinta separarea activelor bune de cele rele si transformarea noii societati viabile intr-o societate care sa nu mai produca pierderi, arierate si care sa ofere servicii de mai buna calitate. Industria energetica romaneasca are un potential foarte mare de investitii straine care poate sa duca la un segment important de crestere economica in anii care urmeaza

 • Întrebarea nr. 5 Radu

  Buna ziua,

  In numeroase ocazii v-ati declarat a fi impotriva cotei unice. Va mentineti convingerea?

  Va multumesc.

  • Mihai Tanasescu

   Cota unica functioneaza in momentul de fata in multe state europene. Este un model care atrage investitii si creaza posibilitatea unei taxari mai reduse a fortei de munca si a corporatiilor. In general plicarea cotei unice se face in tari emergente, care au nevoie rapida de crestere economicaCota unica insa nu reprezinta un sistem fiscal care sa fie implementat pe termen lung si foarte lung. In general cota unica este un sistem temporar de consolidare a economiilor. De aceea in 2003 am fost promotorul acestei idei, ea promovandu-se doi ani mai tarziu, in 2005. Pe termen lung, aceasta solutie va disparea. Dar cred ca in anii care urmeaza principiul xotei unice trebuie mentinut, cu conditia ca aceasta sa fie colectata corect, la timp, aplicandu-se principiile fiscale necesare cresterii veniturilor la bugetul de stat

 • Întrebarea nr. 6 alin

  FMI vrea ca statul roman sa piarda toate rezervele energetice?
  De ce se mai vinde 10% din petrom, din gaze-romgaz, de ce se privatizeaza huila?
  Credeti ca am uitat de privatizarea PETROM CU OMV?

  Daca se privatizeaza, atunci nu cresc preturile la gaze si curent foarte mult, dupa modelul omv?

  • Mihai Tanasescu

   Am mentionat mai devreme ca segmentul energetic are nevoie de miliarde de euro pentru a putea fi investite si pentru a-si creste eficienta. Subliniez ca Statul roman va ramane actionarul principal in companiile energetice iar vinderea unor pachete minoritare inseamna atragerea unor capitaluri puternice pentru a putea fi reinvestite in aceste companii care sa conduca la crestere economica si crearea de noi locuri de munca

1429 vizualizari

 • Determinanti (Joi, 5 mai 2011, 20:14)

  .Matei [utilizator]

  Buna ziua Domnule Tanasescu,

  Din expertiza dumneavoastra, care sunt factorii principali ce determina performantele scazute ale intreprinderilor detinute de stat?

  Au statele optiuni reale pentru imbunatatirea semnificativa a performantei acestor companii, sau este privatizarea o solutie mai adecvata?

  In cazul Romaniei, ce impact credeti ca va avea detinerea de participatii importante in companiile de stat de catre Fondul Proprietatea, acum ca a fost incheiat procesul de desemnare a unui administrator independent al acestui organism?

  In cele din urma, imi doream sa va intreb daca experti ai FMI efectueaza cercetari in acest domeniu, fiind un subiect de interes personal pentru mine (si subiectul viitoarei mele lucrari de diploma)?

  Va multumesc!
  • 1 (Vineri, 6 mai 2011, 9:06)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui .Matei

   Este limpede ca problema intreprinderilor de stat domina in aceasta perioada. Companiile de stat din nefericire, sunt neperformante. S-au acumulat pierderi si arierate, guvernanta nu a fost intotdeauna de natura sa duca la eficientizarea acestora. Punctul pivotal al acestui program cu FMI si CE il reprezinta tocmai restructurarea acestor companii. Prin privatizare sau privatizare partiala, vinderea unor pachete minoritare si desigur, ca ultima posibilitate, chiar lichidarea unora dintre ele, in cazul in care acestea se dovedesc neviabile. Programul cuprinde trei mari aspecte legat de firmele de stat. Vreau sa fac mentiunea ca, alaturi de autoritati, incercam sa monitorizam si sa diagnosticam peste 150 de companii de stat. Un prim principiu este legat de imbunatatirea managemeentului acestor companii, care sa conduca la o transparenta mai buna si la imbunatatirea serviciilor publice, o guvernanta eficienta, scopul final fiind ca aceste companii sa fie aducatoare de venituri la buget si nu doar consumatoare
  • continuare (Vineri, 6 mai 2011, 9:07)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui .Matei

   E un program ambitios, care in decursul urmatoarelor 24 de luni poate sa conduca la o eficienta mai buna a acestor companii si a serviciului public pe care acesta il desfasoara.
 • Buna dimineata (Joi, 5 mai 2011, 20:28)

  Rammy [anonim]

  Domnule Tanasescu,avand in vedere ca romanii au salarii mici credeti ca va suporta scumpirea gazelor cu 25% cum se tot anunta/
  De ce FMI vrea ca guvernul sa privatizeze Romgaz/
  • 2 (Vineri, 6 mai 2011, 9:11)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rammy

   FMI nu vrea sa privatizeze Romgaz. Problema Romgazului si a celorlalte companii este ca ele sa devina mai eficiente. Ele au nevoie de injectie puternica de lichiditate pentru a-si imbunatati serviciul public si pentru a-si continua programul investitional. Atragerea unor investitori strategici care sa conduca la atragerea de capital, imbunatatire de know-how se poate realiza prin vanzarea unor pachete minoritare dar in care Statul sa ramana actionar principal si care sa duca in final la dezideratul de a avea companii mai eficiente. Programul de liberalizare a preturilor nu are un scop in sine de a face ca preturile sa creasca, dar printr-un calendar bine stabilit in anii care urmeaza si cu o protectie sociala bine tintita pentru romanii cu salarii mici, acest proces trebuie continuat, dar intr-un mod sustenabil si suportabil de catre populatia Romaniei
 • intrebari (Joi, 5 mai 2011, 21:22)

  xy [anonim]

  Cum poate evita Romania recaderea in recesiune si escaladarea inflatiei, in conditiile in care liberalizarea preturilor la gaze si energie va avea un impact imediat in tot lantul economiei?

  Credeti in inghetarea preturilor ca solutie la scumpirea continua a carburantilor de catre OMV, Rompetrol si Lukoil?
  • 3 (Vineri, 6 mai 2011, 9:15)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui xy

   Majorarea inflatiei in Romania ca si in celelalte state ale lumi au la baza in principal cresterea semnificativa a preturilor pe plan international a produselor alimentare si a celor energetice. O coordonare buna a politicilor monetare cu cele fiscale pot sa diminueze espectatiile inflationiste si sa conduca la o reducere graduala a acesteia.
   Romania va incepe sa creasca din pnct de vedere economic din 2011 iar aceasta crestere se va accelera in anii care urmeaza. Este important sa intelegem ca modelul de crestere economica trebuie sa fie unul care se bazeaza mai mult pe sectorul tradables, investitii, inovare, dezvoltare si mult mai putin pe sectorul non-tradables si care au condus din pacate la modelul de crestere economica din 2008 care s-a dovedit a fi nesustenabil. Trebuie sa invatam din lectiile trecutului, iar accelerarea atragerii fondurilor europene sa ramana dezideratul cel mai important
  • cont (Vineri, 6 mai 2011, 9:17)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui xy

   Din punct de vedere legal, acest lucru se poate intampla. Nu exista o restrictie a UE in aceasta privinta. Cred insa ca o solutie mai buna decat inghetarea preturilor o reprezinta dialogul si intelegerea care poate exista intre Statul roman si companiile energetice care sa conduca la o stabilizare temporara a pretului, pana cand piata petrolului se va stabiliza si se pot dezvolta politici predictibile in anii urmatori
 • termoelectrica (Joi, 5 mai 2011, 22:29)

  mariuca [anonim]

  cum vedeti pct.15 lit. (i)- solutionarea lichidarii termoelectrica in conditiile in care eolienele nu pot sadisface varful de sarcina al consumului national de curent electric?
  vrem/dorim, poporul roman, industrie proprie energetica- franta, germania: ne veti sprijini?
  • 4 (Vineri, 6 mai 2011, 9:19)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariuca

   Termoelectrica este una dintre companiile care a inregistrat pe parcursul anilor pierderi si arierate importante. In acelasi timp este o companie vitala pentru sistemul energetic romanesc. Cred ca o solutie pentru continuarea resterii eficientei Termoelectrica o reprezinta separarea activelor bune de cele rele si transformarea noii societati viabile intr-o societate care sa nu mai produca pierderi, arierate si care sa ofere servicii de mai buna calitate. Industria energetica romaneasca are un potential foarte mare de investitii straine care poate sa duca la un segment important de crestere economica in anii care urmeaza
 • Cota unica (Vineri, 6 mai 2011, 0:36)

  Radu [anonim]

  Buna ziua,

  In numeroase ocazii v-ati declarat a fi impotriva cotei unice. Va mentineti convingerea?

  Va multumesc.
  • 5 (Vineri, 6 mai 2011, 9:22)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Cota unica functioneaza in momentul de fata in multe state europene. Este un model care atrage investitii si creaza posibilitatea unei taxari mai reduse a fortei de munca si a corporatiilor. In general plicarea cotei unice se face in tari emergente, care au nevoie rapida de crestere economicaCota unica insa nu reprezinta un sistem fiscal care sa fie implementat pe termen lung si foarte lung. In general cota unica este un sistem temporar de consolidare a economiilor. De aceea in 2003 am fost promotorul acestei idei, ea promovandu-se doi ani mai tarziu, in 2005. Pe termen lung, aceasta solutie va disparea. Dar cred ca in anii care urmeaza principiul xotei unice trebuie mentinut, cu conditia ca aceasta sa fie colectata corect, la timp, aplicandu-se principiile fiscale necesare cresterii veniturilor la bugetul de stat
 • FMI vrea ca statul roman sa piarda toate rezervele (Vineri, 6 mai 2011, 7:03)

  alin [anonim]

  FMI vrea ca statul roman sa piarda toate rezervele energetice?
  De ce se mai vinde 10% din petrom, din gaze-romgaz, de ce se privatizeaza huila?
  Credeti ca am uitat de privatizarea PETROM CU OMV?

  Daca se privatizeaza, atunci nu cresc preturile la gaze si curent foarte mult, dupa modelul omv?
  • 6 (Vineri, 6 mai 2011, 9:25)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alin

   Am mentionat mai devreme ca segmentul energetic are nevoie de miliarde de euro pentru a putea fi investite si pentru a-si creste eficienta. Subliniez ca Statul roman va ramane actionarul principal in companiile energetice iar vinderea unor pachete minoritare inseamna atragerea unor capitaluri puternice pentru a putea fi reinvestite in aceste companii care sa conduca la crestere economica si crearea de noi locuri de munca
 • Companii de stat (Vineri, 6 mai 2011, 7:37)

  Ciismas nicolae [anonim]

  Actualul plan de reorganizare care urmează sa fie aplicat la Cncfr-sa e praf in ochii FMI.Vor sa reorganizeze compania pe 4 Regionale dar cu 8 centre de întreținere si exploatare si implicit cu 1director general in plus.In plus sunt lăsate aceleași organigrame in cele 8 centre ca si acum,dar cu mici finisari LA nivelul acarului Paun.Pute-ți consulta planul sa vede-ți ce simulacru de reorganizare vor sa facă.Oare pentru o cale ferată naționala nu șefi mai bine un holding între Cncfr-sa si compania de călători cu mai putini șefi si o eficiența mai mare pe doar. 4 reginu? Va multumesc
 • intrebare (Vineri, 6 mai 2011, 7:42)

  radu [anonim]

  Care sunt punctele cele mai fierbinti din cadrul discutiilor Romania-FMI? Unde sesizati o determinare mai putin puternica in cadrul angajamentelor asumate?
  Multumesc
  • 7 (Vineri, 6 mai 2011, 9:27)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu

   Noul program cu FMI si CE are ca principal obiectiv atragerea de investitii straine si reluarea sustenabila a cresterii economice. Bazate pe aceste principii, discutiile care au loc in prezent sunt focalizate pe solutiile care trebuie avute in vedere pentru diminuarea pierderilor si arieratelor la companiile de stat, atragerea de investitii straine, infiintarea de locuri de munca si nu in iltimul rand, o crestere economica sustenabila pe termen lung.
 • intrebare pt dl Tanasescu (Vineri, 6 mai 2011, 7:44)

  mariana Ivanescu [anonim]

  Care credeti ca sunt sansele ca zona Euro sa nu se destrame? Am inteles ca durata medie de viata a zonelor monetare este undeva la 60 de ani. Va depasi Eurolandul aceasta durata medie?
  • 8 (Vineri, 6 mai 2011, 9:29)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariana Ivanescu

   Euro in momentul de fata este o moneda si-a aratat o puternica ancora pentru tarile care au adoptat-o. Este limpede ca in momentul de fata zona euro trece printr-o turbulenta, in special in statele in care competitivitatea este mai scazuta, dar am convingerea ca determinarea politica la nivelul intregii zone euro va conduce la depasirea acestei situatii si ca moneda europeana va continua sa fie moneda UE. A fost introdusa acum 12 ani si cred ca va continua sa reprezinte si in deceniile urmatoare o moneda solida cu puternice fundamente economice
 • intrebare (Vineri, 6 mai 2011, 7:45)

  Popescu petru [anonim]

  Cum se va rezolva daca nu prin inflatie tot acest potop financiar? Sunt sute de miliarde pe care Bancile Centrale, BM sau FMI le arunca in piata. Cum vor fi drenati toti acesti bani?
  • 9 (Vineri, 6 mai 2011, 9:32)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu petru

   Aceasta criza mondiala a demonstrat ca segmentul bancar a fost mai putin supravegheat, mai putin reglementat si a condus la o criza fara precedent a acestui sistem, cu repercusiuni puternice asupra cresterii economice si cresterii somajuui. Dupa doi ani de reforme puternice, exista semnale pozitive care sa arate ca sistemul bancar isi recapata sanatatea dar ca un alt tip de comportament al acestuia este abolut necesar. Lichiditatile care au fost folosite pentru a stopa aceasta sangerare puternica a sistemului au condus la imbunatatirea activitatii bancilor, care odata revenite pe un prag sustenabil, vor putea ramburssa bancilor centrale si BCE aceste sume de bani. Multe banci din Europa si SUA au inceput deja acest proces si il vor continua in anii urmatori
 • pt dl Tanasescu (Vineri, 6 mai 2011, 7:48)

  ionela Apostolescu [anonim]

  Care sunt variantele in discutie privind restructurarea la Min. Transporturilor? Cum se poate eficientiza activitatea Ministerului? Va multumesc
 • intrbare (Vineri, 6 mai 2011, 7:51)

  Ionut [anonim]

  Ati inceput analiza in privinţa posibilităţii diminuării contribuţiilor sociale? Poate fi diminuat CAs-UL? Daca masura se aplica, riscam un impact bugetar puternic. Daca nu se aplica, Guvernul se cheama ca a facut promisiuni pe care nu si le tine. Care e pozitia dumneavoastra in aceasta privinta?
  • 11 (Vineri, 6 mai 2011, 9:34)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut

   Diminuarea graduala a contributiilor sociale este un deziderat care se poate realiza, cu conditia pastrarii echilibrelor financiare si atingerea tintelor de deficit fiscal pentru acest an si pentru 2012. Atat FMI cat si CE au luat act de dorinta autoritatilor de diminuare a CAS, urmand ca in functie de executia bugetara in urmatoarele trimestre sa se poata lua o decizie in acest sens.
 • Ungaria si Romania (Vineri, 6 mai 2011, 8:00)

  Atanasoaie Florin [anonim]

  Cum vevedti comparativ, situatia Romaniei si a Ungariei, aceasta din urma facandu-si un titlu de mandrie din renuntarea la acordul cu FMI? A fost un gest responsabil al autoritatilor maghiare? Ar rezista Romania (dpdv economic) unui gest similar ?
  • 14 (Vineri, 6 mai 2011, 9:36)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Atanasoaie Florin

   Fiecare tara are situatia ei aparte. Fiecare tara isi ia decizia proprie vis a vis de un parteneriat cu institutiile financiare. Romania a decis sa continue acest parteneriat. Ungaria a decis sa il inchide. In ultimele 6-9 luni aceasta decizie a condus ca perceptia investitorilor straini fata de riscul fata de Romania si Ungaria sa arate ca Romania este privita mai increzator decat Ungaria iar acest CDS-ul este favorabil Romaniei (dobanzile care se platesc sunt mai mici decat cele platite de Ungaria pentru imprumuturi similare)
 • Sa traiti! (Vineri, 6 mai 2011, 8:04)

  George [anonim]

  Sa traiti d-le Tanasescu,
  Da trebuie si sunt de acorde cu restructurarile din cmpaniile de stat!Dar cine le face? dumneavoastra stiiti ca de al portar pana la dircetor toate functiiile sunt ocupate politic, politic ca politic sunt si incompetenti , hoti si escroci!
  cum poate sa faca restrcturare un dircetor care are facultatea facuta la 50 de ani si in plus si pe la faculatati private?
  Sau un Igas care are luat bacalaoreatul la 26 de ani!!!!
  De ce nu se da o lege in care sa nu mai fie politizatea functiile, politic sa fie doar ministrul, sa stiiti alata sanas nu avem!!! sunt multe de spus dar ma opresc aicea.
  Multumesc.
  Cu stima si respect,
 • arierate (Vineri, 6 mai 2011, 8:07)

  arieratul [anonim]

  Cum caracterizati discutiile de la Min Finantelor? Pe vremea cand erati ministru al Finantelor cum adresati problema arieratelor? Care sunt companiile de la baza lantului de formare a acestor arierate si cum pot fi ele eficientizate?
  Care este costul pe care romanii il platesc din cauza acestor arierate? Se poate estima cat din cota unica de pilda se duce in acoperirea acestor gauri negre?
  • 34 (Vineri, 6 mai 2011, 9:40)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui arieratul

   In acest moment urmeaza sa finalizam baza de date aferenta tuturor companiilor de stat privind arieratele acestora
 • acord (Vineri, 6 mai 2011, 8:11)

  acord [anonim]

  D-le Tanasescu, ati fost ministru de Finante si stiti foarte bine ca in anii preelectorali se fac promisiuni, se impart bani cu nemiluita, se impart lucrari de constructii sau tot felul de contracte care dupa aceea se duc in deficit. Chiar credeti ca acum va fi altfel?
  Desigur, asa se petrec lucrurile in toate statele, dar mai cu masura.
  Cine sa puna capat acestor practici? S-ar sinucide politic.
  Care sunt riscurile acordului, din acest punct de vedere?
 • companii de stat (Vineri, 6 mai 2011, 8:47)

  ileana marin [anonim]

  Posta Romana este pe lista FMI. Privatizarea ca optiune pt. o astfel de companie nu a fost imbratisata decat in foarte putine cazuri in tarile UE. Sub aspectul restructurarii, care sunt optiunile considerate de Fond si de guvern?
  Multumesc
  • 6678 (Vineri, 6 mai 2011, 9:44)

   Mihai Tanasescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ileana marin

   Posta Romana este o companie cu un potential imens, privatizarea acesteia poate fi o optiune, dar cred ca o imbunatatire a managementului si a modului in care sunt cheltuite resursele si o imbunatatire a serviciilor acesteia poate fi solutia pentru eficientizare. Poate vanzarea unui pachet minoritar ar putea fi o optiune de crestere a eficientei ei.
 • intrebari (Vineri, 6 mai 2011, 8:51)

  florin c [anonim]

  - care sunt sansele ca epavele ramase in urma devalizarilor comandate politic sa mai supravietuiasca intr-un mediu economic competitiv?
  - considerati ca beneficiile privatizarilor "strategice", premergatoare lui 2007, depasesc costurile platite de noi toti, lasand la o parte atingerea adusa securitatii energetice?
 • reorganizare regii (Vineri, 6 mai 2011, 8:59)

  CONSTANTIN [anonim]

  Ma intereseaza daca Regia Nationala a Padurilor "Romsilva" face obiectul acestei restructurari si daca da, care sunt optiunile de actiune, in conditiile in care Regia inregistreaza profit si administreaza domeniul public al statului.
  Multumesc mult.
 • scutiri de taxe (Vineri, 6 mai 2011, 10:56)

  mihai [anonim]

  Am o intrebare foarte simpla: daca se fac scutiri de taxe la intreprinderile de stat, de ce nu se aplica acelasi tratament si celor private. De ce unele sunt trecute cu vederea de ani si ani si altele sunt "stoarse" pana la ultima picatura...
 • Electrica/Companii de stat (Vineri, 6 mai 2011, 11:59)

  Eugen Bradean [anonim]

  Stimate Dle Tanasescu,

  De ce nu doreste FMI listarea companiilor de stat (un anumit %) si doreste cu atata ardoare privatizarea lor?

  Important este sa atragi capital strain, sa imbunatatesti guvernanta corporativa, sa eficientizezi compania, sa ai un management balanced etc..., asadar si listarea ar avea un impact pozitiv si aceleasi efecte si mai mult statul ar ramane actionar majoritar cel putin pentur o perioada.


  FMI insista doar pe privatizare si nu pe listare, de ce?

  Cu stima,

  Eugen Bradean


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by