"Cred ca o solutie pentru continuarea cresterii eficientei Termoelectrica o reprezinta separarea activelor bune de cele rele si transformarea noii societati intr-o companie viabila care sa ofere servicii de mai buna calitate", a declarat Mihai Tanasescu, membru al boardului FMI, in cadrul intalnirii on-line cu cititorii HotNews.ro. Industria energetica romaneasca are un potential foarte mare de investitii straine care poate sa duca la un segment important de crestere economica in anii care urmeaza, a mai spus fostul ministru de Finante.

Potrivit acestuia, FMI alaturi de autoritatile romane monitorizeaza o lista de 150 de companii de stat. "Incercam sa monitorizam si sa diagnosticam peste 150 de companii de stat. Urmarim imbunatatirea managementului acestor companii, scopul final fiind ca ele sa fie aducatoare de venituri la buget si nu doar consumatoare", a mai adaugat Tanasescu.

Despre inghetarea pretului carburantilor: o stabilizare temporara a pretului, dar numai in urma dialogului

"Din punct de vedere legal, acest lucru se poate intampla. Nu exista o restrictie a UE in aceasta privinta. Cred insa ca o solutie mai buna decat inghetarea preturilor o reprezinta dialogul si intelegerea care poate exista intre Statul roman si companiile energetice care sa conduca la o stabilizare temporara a pretului, pana cand piata petrolului se va stabiliza si se pot dezvolta politici predictibile in anii urmatori", spune Mihai Tanasescu.

Despre diminuarea CAS: decizia se va lua in toamna

"Diminuarea graduala a contributiilor sociale este un deziderat care se poate realiza, cu conditia pastrarii echilibrelor financiare si atingerea tintelor de deficit fiscal pentru acest an si pentru 2012. Atat FMI cat si CE au luat act de dorinta autoritatilor de diminuare a CAS, urmand ca in functie de executia bugetara in urmatoarele trimestre sa se poata lua o decizie in acest sens".

Despre privatizarile companiilor de stat: pachete mici pot fi vandute, dar Statul sa ramana majoritar

FMI nu vrea sa privatizeze Romgaz. Problema Romgazului este ca trebuie sa devina mai eficient. La fel ca in cazul celorlalte companii care genereaza pierderi, e nevoie de o injectie puternica de lichiditate pentru a-si imbunatati serviciul public si pentru a-si continua programul investitional. Atragerea unor investitori strategici care sa conduca la atragerea de capital, imbunatatire de know-how se poate realiza prin vanzarea unor pachete minoritare dar in care Statul sa ramana actionar principal si care sa duca in final la dezideratul de a avea companii mai eficiente. Programul de liberalizare a preturilor nu are un scop in sine de a face ca preturile sa creasca, dar printr-un calendar bine stabilit in anii care urmeaza si cu o protectie sociala bine tintita pentru romanii cu salarii mici, acest proces trebuie continuat, dar intr-un mod sustenabil si suportabil de catre populatia Romaniei.

Despre cota unica: Pe termen lung, aceasta solutie va disparea

Cota unica functioneaza in momentul de fata in multe state europene. Este un model care atrage investitii si creeaza posibilitatea unei taxari mai reduse a fortei de munca si a corporatiilor. In general plicarea cotei unice se face in tari emergente, care au nevoie rapida de crestere economica. Cota unica insa nu reprezinta un sistem fiscal care sa fie implementat pe termen lung si foarte lung. In general cota unica este un sistem temporar de consolidare a economiilor. De aceea in 2003 am fost promotorul acestei idei, ea promovandu-se doi ani mai tarziu, in 2005. Pe termen lung, aceasta solutie va disparea. Dar cred ca in anii care urmeaza principiul cotei unice trebuie mentinut, cu conditia ca aceasta sa fie colectata corect, la timp, aplicandu-se principiile fiscale necesare cresterii veniturilor la bugetul de stat.

Despre inchiderea relatiei Ungariei cu FMI: Romania este privita mai increzator decat Ungaria

Fiecare tara are situatia ei aparte. Fiecare tara isi ia decizia proprie vis a vis de un parteneriat cu institutiile financiare. Romania a decis sa continue acest parteneriat. Ungaria a decis sa il incheie. In ultimele 6-9 luni aceasta decizie a condus ca perceptia investitorilor straini fata de riscul fata de Romania si Ungaria sa arate ca Romania este privita mai increzator decat Ungaria iar acest CDS este favorabil Romaniei (dobanzile care se platesc sunt mai mici decat cele platite de Ungaria pentru imprumuturi similare).