Preturile de consum au crescut in luna aprilie cu 0,5%, in timp ce rata anuala a inflatiei a fost de 8,2%, conform mediei opiniilor exprimate de membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR). Opiniile analistilor cu privire la inflatia lunara au variat intre 0,3% si 0,7%, iar estimarile privind rata anuala s-au plasat intre 8,0% si 8,4%.

Pentru finele anului 2011, membrii AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 5,3% (estimarile variaza intre 5,0% si 5,9%). Asteptarile privind rata anuala a inflatiei de la finalul anului 2011 sunt in crestere fata de estimarile de acum o luna (4,8%), precum si fata de cele de acum doua luni (4,5%).

Totodata, membrii AAFBR estimeaza ca la finele anului 2012 rata anuala a inflatiei va fi de 4,5% (estimarile variaza intre 3,6% si 5,0%). Dupa cresterea spectaculoasa din luna anterioara (de la 3,5% la 4,1%) asteptarile privind rata anuala a inflatiei de la finalul anului 2012 au continuat sa urce plasandu-se astfel si mai mult peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei centrale de inflatie a BNR de 3%.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale circa 70 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Institutul National de Statistica va prezenta datele oficiale cu privire la indicele preturilor de consum (IPC) pe luna aprilie in data de 10 mai.