Rezervele valutare ale Ungariei au atins nivelul record de 36,1 miliarde euro
In aprilie, Ungaria a vandut bonduri de trezorerie in valoare de 500 milioane de dolari, dupa o emisiune in valoare de 3,75 miliarde de dolari in martie.
Rezervele de aur ale bancii centrale a Ungariei au depasit nivelul de 100 milioane de euro, ceea ce inseamna ca aceasta s-a dublat in ultimii trei ani, in conditiile in are si pretul aurului s-a dublat pe piata mondiala.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Obligativitatea contribuţiei la un fond privat de pensii a apărut în Ungaria in 1997, scrie "Wall Street Journal". Acum, 2,8 milioane de unguri contribuie la fondurile private, care totalizeaza 14,2 miliarde de dolari, adică 10% din PIB.
Sa fie clar, Ungaria nu numai ca a luat imprumut de la FMI si UE circa 20 de miliarde dolari (cat Romania) in 2008, dar a nationalizat si 14 miliarde dolari de pensii private. Ba a mai pus si suprataxe pe sistemul bancar.
Ceea ce Romania nu a facut, Romania a preferat sa faca reforme adevarate, de structura, nu sa buzunareasca prin jur. Nu astea sunt solutii 'alternative', asta e lene, sa pui taxe si sa nationalizezi, atat.
Rezerva de aur a BNR e de 3,2 miliarde euro, a Ungariei de 100 milioane. Fara comentarii.
Rezerva valutara a Ungariei creste prin imprumut de pe piata, prin emisie de obligatiuni.
E foarte greu acum in Ungaria, cititi despre medicii care vor sa demisioneze in masa pentru ca au un salariu mediu de 300 euro (1.200 lei) cand incep, ei ar vrea sa fie de 780 euro la inceput si 1.100 euro dupa ce devin medici specialisti.
Ungaria e la limita cu bugetul, ca Romania, doar ca Romania face reforme dure, are o piata de 2 ori mai mare, previziuni economice mai bune, resurse naturale mult superioare si o resursa umana de foarte buna calitate (spun altii, nu noi..).
Actualul guvern ungar face o politica nationalist-conservatoare, eurosceptica si are deja conflicte diplomatice cu UE si cu tari vecine. Pentru multi investitori a devenit un risc politic sa pui bani pe guvernul Orban. Care guvern ii divizeaza si pe maghiarii din Romania, Tokes e sustinut puternic de la Budapesta pt a cere autonomii extreme, a provoca tensiuni in Romania si a aduce voturi nationaliste lui Orban.
Analizand tabelul prezentat pe Portfolio.hu se vede ca o mare parte din rezervele valutare ale Ungariei sunt constituite din trageri de la FMI si din emisiuni de titluri. Ar fi bine daca ati clarifica si cat din totalul de 36,1 miliarde EURO sunt rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale. Situatia este asemanatoare si in cazul Romaniei. Cat din rezervele valutare ale Romaniei sunt ale bancilor comerciale si cat efectiv ale Romaniei?(Din care cat sunt din imprumuturi FMI care trebuie rambursate in urmatorii 2-3 ani?).