Cateva precizari. E bine sa ne uitam nu doar la raportul in PIB al economiei subterane, ci si la sumele brute, exprimate
in bani. Uneori, o reducere a ponderii economiei negre in PIB nu inseamna si reducerea sumei evazionate. 5% din 100 de lei e mai mult decat 7% din 50 de lei, asta voiam sa zic.
Tot alaturat aveti estimarile prof. Schneider legate de evaziunea din tarile UE. Economia neagra creste si de la vest la est si de la sud la nord, fara exceptie.
Vorbesc ca sa intelegeti Dumneavoastra, vorba senatorului Costel Voicu. Economia neagra si coruptia merg mana in mana. Romania are taxe si impozite mai mari cu 24% din cauza coruptiei, dar asta o stiti deja.
Trei forme de coruptie care adancesc deficitul bugetar
1. Umflarea cheltuielilor. Guvernul incheie un contract direct cu o firma, fara a permite altor companii concurente sa liciteze.
Pretul poate fi astfel artificial marit, crescand cheltuielile de la buget. Rezultatul? Un deficit fiscal mai mare. Sau se pun conditii pe care doar firma agreeata le indeplineste. E coruptia prin cresterea cheltuielilor. Contractele obtinute de Bechtel si EADS in Romania anilor 2003 si 2004 sunt legale, dar probabil ca in cazul unor licitatii transparente, cheltuielile Statului ar fi putut fi mai mici.
2, Inspectorul care vine sa iti controleze firma si care iti gaseste el ceva, daca nu esti „atent”. Este asa numita coruptie “mica”. Adica politistul care, pentru a plati mai usor ratele la credit, lua si el o spaga de 1000 de euro. Asta inainte de criza. Acum, firma care ii dadea spaga a falimentat, iar banca trebuie musai platita. Ce face politistul? Se “reorienteaza”. La fel de mica e si coruptia din spitale, din diferitele birouri ale functionarilor de stat sau chiar din banci
3. Privatizarile. Coruptia prin micsorarea veniturilor. Vinzi o mare firma de stat iar in contract te multumesti cu incasari mai mici decat ai putea obtine. Vanzatorul isi ia partea lui si e multumit. Statul incaseaza bani mai putini, dar cui naibii ii mai pasa?
Exemple de privatizari nereusite se pot da cu duiumul, nici nu stiu la care sa ma opresc. In cazul Petrom, Nastase se cearta si acum cu Basescu si se acuza reciproc. Privatizarile ALRO, Rodipet, SNTR si multe altele sunt tot atatea cazuri despre care poti discuta. Cat au “muscat” din banii fiecaruia dintre noi e o alta discutie.
Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa
Teoriile conspirationiste (despre "cineva" care ne impiedica in mod ocult sa nu realizam noi "ceva") polueaza grav mintea unora si in loc sa fie simple ipoteze de exercitiu intelectual devin dogme pentru cei ignoranti.
Alta caracteristica: precum un mar putred intr-un cos cu alte mere, bune, psihopatul incearca sa contamineze si pe cei din jur cu tulburarile sale, asa ca isi imprastie ideile confuze si injuriile peste tot, inclusiv pe forumuri sau in conversatii stradale.
In Romania (cine foloseste alt nume pt tara asta fie nu este etnic roman, ci doar pretinde ca este, fie se uraste pe sine) exista milioane de oameni care muncesc cu simplitate si onestitate, nu fura si nu talharesc. Exista institutii care functioneaza din plin, DNA, DIICOT si care zilnic curata societatea de infractori, indiferent ca sunt cumetrii lui Mircea Basescu sau ministri, primari, vamesi sau politisti. In multe tari asa ceva nu functioneaza, inclusiv in tari europene.
Economie subterana exista peste tot in Europa,la procente imense pentru niste tari care pretind ca au 200 de ani de avans in economia de piata, fata de Romania. Sa vezi ca Germania are 12% si Romania 30%, e mai degraba o rusine pt Germania,ar trebui sa fie la 1-2%, Romania e mult mai saraca si doar de 3 ani membra UE.
Asistanatul, de ex., e o problema in tari mult mai prospere si puternice decat Romania, iata declaratie de ieri din Franta:
Invité de l'émission BFMTV 2012-Le Point-RMC, le ministre des Affaires européennes a dénoncé les «dérives de l'assistanat» comme «le cancer de la société française», et formulé «trois propositions». Il a émis l'hypothèse «de plafonner le cumul de tous les minima sociaux à 75% du Smic, pas plus".
Deci un ministru francez spune ca asistanatul social e un cancer pt Franta !
Nu va mai vaitati prosteste, faceti ceva util pt Romania !
Asta vrei sa spui?
2. as fi de acord cu dvs ca asistatul este o problema daca vorbim de profitori ai sistemului (tigani, bolnavi si pensionari inchipuiti etc). insa generalizarea dvs mi se pare, de asemenea, periculoasa. cu totii avem diferite stadii de dezvoltare si, aproape invariabil, ajungem la starea de asistat - ca ne place sau nu terminologia. daca am muncit onest, asa cum dvs spuneti, mi se pare normal sa beneficiez de sprijin ca si contributor al comunitatii pe parcursul vietii.
in concluzie, nu stiu cat de morala este solutia blamarii generalizate a unei anumite categorii. cred ca e necesar sa ne concentram pe eliminarea disfunctiilor si inechitatilor, care sunt mult prea multe. una dintre problemele noastre este ca ne lasam prea usor cumparati pentru un moment de placere gandind ca "o viata avem", fara a merge mai departe cu ideea si a vedea ce lasam in urma noastra copiilor nostri, pe care declaram dealtfel ca ii iubim...
era o functie F(de Nastase+baroniPSD) tinzand la
infinit.