Economia subterana a crescut in toate tarile UE in perioada crizei, Romania nefacand exceptie. Daca facem niste medii observam ca la nivel UE, media de 22,6% din 2003 coborase in 2008 la 20,5%, dupa care a urcat iar la 21,1% in 2010. Romania figureaza cu 30% in 2010. Partea proasta e ca noi si cu bulgarii stam cel mai prost. Explicatia acestei cresteri e simpla: criza a redus veniturile, iar oamenii incearca sa compenseze aceste scaderi prin alte activitati platite la negru. In Romania si Bulgaria, se pare ca reusesc foarte bine acest lucru. In graficul alaturat, sumele sunt in miliarde de lei, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Cateva precizari. E bine sa ne uitam nu doar la raportul in PIB al economiei subterane, ci si la sumele brute, exprimate

evaziune

evaziune

Foto: Hotnews

in bani. Uneori, o reducere a ponderii economiei negre in PIB nu inseamna si reducerea sumei evazionate. 5% din 100 de lei e mai mult decat 7% din 50 de lei, asta voiam sa zic.

Tot alaturat aveti estimarile prof. Schneider legate de evaziunea din tarile UE. Economia neagra creste si de la vest la est si de la sud la nord, fara exceptie.

Vorbesc ca sa intelegeti Dumneavoastra, vorba senatorului Costel Voicu. Economia neagra si coruptia merg mana in mana. Romania are taxe si impozite mai mari cu 24% din cauza coruptiei, dar asta o stiti deja.

Trei forme de coruptie care adancesc deficitul bugetar

1. Umflarea cheltuielilor. Guvernul incheie un contract direct cu o firma, fara a permite altor companii concurente sa liciteze.

evaziune UE

evaziune UE

Foto: Hotnews

Pretul poate fi astfel artificial marit, crescand cheltuielile de la buget. Rezultatul? Un deficit fiscal mai mare. Sau se pun conditii pe care doar firma agreeata le indeplineste. E coruptia prin cresterea cheltuielilor. Contractele obtinute de Bechtel si EADS in Romania anilor 2003 si 2004 sunt legale, dar probabil ca in cazul unor licitatii transparente, cheltuielile Statului ar fi putut fi mai mici.

2, Inspectorul care vine sa iti controleze firma si care iti gaseste el ceva, daca nu esti „atent”. Este asa numita coruptie “mica”. Adica politistul care, pentru a plati mai usor ratele la credit, lua si el o spaga de 1000 de euro. Asta inainte de criza. Acum, firma care ii dadea spaga a falimentat, iar banca trebuie musai platita. Ce face politistul? Se “reorienteaza”. La fel de mica e si coruptia din spitale, din diferitele birouri ale functionarilor de stat sau chiar din banci

3. Privatizarile. Coruptia prin micsorarea veniturilor. Vinzi o mare firma de stat iar in contract te multumesti cu incasari mai mici decat ai putea obtine. Vanzatorul isi ia partea lui si e multumit. Statul incaseaza bani mai putini, dar cui naibii ii mai pasa?

cifre

cifre

Foto: Hotnews

Exemple de privatizari nereusite se pot da cu duiumul, nici nu stiu la care sa ma opresc. In cazul Petrom, Nastase se cearta si acum cu Basescu si se acuza reciproc. Privatizarile ALRO, Rodipet, SNTR si multe altele sunt tot atatea cazuri despre care poti discuta. Cat au “muscat” din banii fiecaruia dintre noi e o alta discutie.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa