Iesirea unei tari din zona euro ar fi "de neconceput din punct de vedere tehnic si economic", a declarat Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters.

El a respins sugestiile ca o tara ar putea parasi chiar si temporar zona euro, folosind devalorizarea monedei pentru a stimula exporturile, calificandu-le drept un "nonsens".

"Cetatenii acestor tari ar incepe imediat un asalt asupra bancilor pentru a-si retrage economiile, ceea ce ar duce la colapsul imediat al acestor banci", a mai spus Ewald Nowotny, care este si guvernatorul bancii centrale a Austriei.

Presa europeana a scris vineri ca guvernul elen a ridicat problema iesirii din zona euro intr-o reuniune a ministrilor de Finante din cele mai mari economii ale uniunii monetare. Informatiile din presa au fost, insa, negate vehement de autoritatile de la Atena si de o serie de oficiali europeni.

Grecia a primit anul trecut un pachet financiar extern de 110 miliarde de euro prin care a evitat intrarea in incapacitate de plata, insa investitorii sunt tot mai convinsi ca statul nu-si va putea onora obligatiile, avand in vedere recesiunea acuta prin care trece economia.

Restructurarea datoriilor ar putea insemna prelungirea scadentelor anumitor imprumuturi sau masuri mai drastice precum fortarea investitorilor sa accepte reducerea valorii obligatiunilor.