Vineri pietele au explodat in momentul in care jurnalistii de la Der Spiegel au anuntat in editia online informatiile despre presupusa iesire a Greciei din zona euro. Spectrul unei crize majore pare a ameninta din nou Europa, iar declaratiile oficialilor sunt, fara doar si poate, insuficiente, scrie Dan Diaconu pe Trenduri economice.

Solutia de urgenta pentru problemele Greciei pare a fi fost gasita in acest weekend sub forma suplimentarii pachetului financiar de ajutor acordat de catre fondul european de bailout. Desigur, este o masura luata in regim de urgenta si care, cel mai probabil, nu va avea niciun efect. Avand in vedere situatia de-acolo, cred ca ar fi necesar ca in locul solutiilor pripite si superficiale sa se gaseasca strategii clare pentru scoaterea tarii din criza. Strategii care apoi ar trebui extinse la nivelul intregii Uniuni.

Cert este ca una dintre modalitatile cele mai facile catre ar permite Greciei sa treaca peste vartejul in care a intrat ar fi revenirea la drahma. Controlul politicii monetare ar permite o reglare rapida a dezechilibrelor si ar reorienta consumul catre piata interna. Dar, la fel de adevarat este ca o asemenea arma aflata in mana unor politicieni irationali ar putea conduce la o adancire si mai mare a crizei. Insa, cel putin acum, mi-e greu sa cred ca vreun factor de decizie din Grecia ar mai avea curaj sa se joace cu politicile fiscale astfel incat sa riste efectiv stingerea luminii. Privind din acest punct de vedere este clar ca ceea ce au publicat vineri cei de la Der Spiegel are toate sansele sa fie adevarat. Si aceasta cred ca este si explicatia pentru raspunsul la fel de rapid venit din partea pietelor.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.