Noua Zeelanda va raporta anul acesta cel mai mare deficit bugetar din istoria sa, din cauza pagubelor provocate de cele doua cutremure care au avut loc la Christchurch, a anuntat marti ministrul de finante, Bill English, potrivit AFP.

Deficitul operational al anului fiscal 2010-2011, anuntat pe 30 iunie, ar putea atinge 17 miliarde de dolari neo-zeelandezi (9,4 miliarde de euro), dublu fata de cel inregistrat cu un an in urma.

Fondul Monetar International a estimat luni ca economia neo-zeelandeza va fi mai afectata, raportat la marimea sa, de cele doua seisme din septembrie si februarie, decat cea a Japoniei de catastrofa din 11 martie.

In raportul sau anual, FMI apreciaza ca reconstructiile ar putea ajunge la "15 miliarde de dolari neo-zeelandezi, adica 7,5% din PIB pe 2011", subliniind incertitudinea acestor evaluari.

Noua Zeelanda, cu o populatie de 4,4 milioane, impumuta circa 300 milioane de dolari neo-zeelandezi pe saptamana.

Christchurch, al doilea oras din Noua Zeelanda, a fost lovit de un prim cutremur in septembrie 2010, care nu a facut victime, urmat de un al doilea in februarie 2011, care a provocat decesul a 180 de persoane.