Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Jefrrey Franks: Cresterea economica va ajunge la circa 1,5% in 2011

Economia Romaniei incepe sa-si revina si sa reia cresterea, care va ajunge la circa 1,5 la suta in 2011, sustinuta de exporturi puternice si imbunatatirea treptata a cererii, a declarat luni seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, Jeffrey Franks.

Acesta a atras totusi atentia ca inflatia a crescut insa mai repede decat se estima, dar acest lucru s-a datorat in mare parte presiunii generate de preturile la produsele alimentare si combustibili la nivel international si cresterii preturilor administrate.

Jefrrey Franks a subliniat ca tinta de deficit bugetar a primului trimestru a fost atinsa, lasand tinta de 4,4% la suta din PIB la nivelul anului usor de atins.

'Tinta de deficit de 3% in 2012 va fi o provocare, fiind esentiala rezistenta la presiunea politica de a majora cheltuielile sau a reduce nivelul impozitelor inainte ca imbunatatirea controlului cheltuielilor si administrarii fiscale sa produca rezultatele', a mentionat seful misiunii FMI.

Oficial BCE: Iesirea unei tari din zona euro ar fi de neconceput

Iesirea unei tari din zona euro ar fi "de neconceput din punct de vedere tehnic si economic", a declarat Ewald Nowotny, membru in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE).

Oficialul a calificat drept "prostii" sugestiile ca o tara ar putea parasi cel putin temporar zona euro, folosind devalorizarea monetara pentru a sprijini exporturile.

"Cetatenii acestor tari ar incepe imediat un asalt asupra bancilor pentru a-si retrage economiile, ceea ce ar conduce la colapsul imediat al acestor banci", a afirmat Nowotny.

Guvernul elen a fost nevoit sa nege in weekend informatiile aparute vineri in presa germana privind presupusa intentie a Greciei de a parasi zona euro.

Potrivit Der Spiegel, Guvernul de la Atena a ridicat problema iesirii Greciei din zona euro si a reintroducerii propriei monede, drahma, in discutiile din ultimele zile cu state membre ale UE si Comisia Europeana (CE).

Grecia a incheiat in luna mai a anului trecut un acord cu FMI si UE pentru un pachet de finantare externa de 110 miliarde euro, pe trei ani, devenind primul stat din zona euro care a intrat intr-o astfel de schema.

BMW va investi un miliard de euro pentru extinderea capacitatii de productie in China

BMW va investi pe termen mediu circa un miliard de euro pentru extinderea capacitatii de productie in China, unde vrea sa profite de cresterea vanzarilor pe cea mai mare piata auto din lume.

Grupul german va dubla investitia de la o noua fabrica din Tiexi, in regiunea Shenyang, iar capacitatea de productie va urca, pe termen mediu, la circa 200.000 de vehicule.

Impreuna cu modernizarea unei alte unitati de productie, de la Da Dong, BMW va ajunge in China la o capacitate de productie de 300.000 de vehicule pe an, pe termen lung.

Producatorii germani de automobile de lux Audi si BMW au inregistrat vanzari ridicate in aprilie, sustinute de cererea din China.

Vanzarile Audi au urcat luna trecuta cu 13,2% comparativ cu intervalul similar din 2010, ca urmare a majorarii cu 21,2% a livrarilor in China, cea mai mare piata din lume.

BMW a inregistrat un avans de 17,9% al vanzarilor in aprilie, sustinute de o crestere de 67% a celor din China, dar si de cererea mai mare din SUA.

China a devenit a treia mare piata a BMW. In primele patru luni, livrarile BMW in China au urcat cu 70,1%, la 79.306 automobile.