​De cand a intrat in vigoare Codul Muncii, primul ministru ne comunica in fiecare zi numarul noilor contracte de munca inregistrate la Inspectia Muncii, ultima numaratoare realizata vineri aratand ca angajatorii au facut 102.970 de noi “angajari” saptamana trecuta, frica de amenzi si/sau puscarie determinand patronii sa “albeasca” macar partial si temporar munca la negru, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Dintre contractele nou inregistrate, cele mai multe sunt in constructii (aproximativ 22.000), in comertul cu ridicata si in industria prelucratoare (cate 20.000), in hoteluri si restaurante (7.000), in sectorul tranzactiilor imobiliare (6.000!!!!), in transport si depozitare (5.500), in agricultura (4.129) si in activitati de servicii administrative (3.582). Pentru comparatie, numarul celor care lucreaza la negru in aceste sectoare se poate observa aici.

Daca ritmul se va mentine si in saptamanile urmatoare, este posibil ca in luna mai, numarul oficial al salariatilor din economie sa creasca cu cel putin 200.000 – vom vedea la mijlocul lunii iulie cum arata datele comunicate de INS.

Pe de alta parte insa, cei 100.000 de “noi angajati” reprezinta mai putin de 6% din totalul celor care muncesc fara forme legale, iar asta arata ce drum lung mai avem de parcurs pana sa ajungm si noi la o stare de relativa normalitate. Ce inseamna normalitate? O scadere a ponderii economiei subterane de la 37% la cel mult 20-25%, asa cum se intampla in Cehia sau Ungaria.

Calculele Consiliului Fiscal arata ca, in 2009, munca la negru a adus pierderi la buget (CAS + impozit pe venit) de 21 miliarde lei, si cum in anul respectiv, numarul celor care munceau fara forme legale era de 1,65 milioane, rezulta o pierdere anuala de aproximativ 13.000 lei pe cap de angajat.

Prin urmare, acesti 100.000 de noi angajati ar putea aduce la buget 130 milioane lei pe luna sau 1,56 miliarde lei pe an, insa cifrele reale vor fi probabil semnificativ mai mici din moment ce calculele CF se bazeaza probabil pe salariul mediu pe economie.

Daca toti noii angajati ar avea salariul minim pe economie, respectiv 670 lei brut, incasarile la buget ar totaliza 35 milioane lei lunar, respectiv echivalentul a 100 milioane euro anual. Daca salariul mediu brut declarat ar fi de 1.000 lei, respectiv jumatate din cel mediu pe economie, incasarile la buget ar fi de 55 milioane lei lunar, sau echivalentul a 160 milioane euro anual.

Pentru comparatie, deficitul bugetului asigurarilor sociale va ajunge in acest an la 14 miliarde lei, ceea ce reprezinta echivalentul CAS-ului platit pentru aproximativ 4 milioane de angajati cu salariul minim pe economie.

Dupa cum se poate observa in graficul de mai sus, in ultimii 12 ani, numarul celor care au lucrat fara forme legale nu a scazut in niciun moment sub 1 milion de persoane, variind intre 1,2 si 1,5 milioane pe parcursul guvernarilor Nastase si Tariceanu, si 1,7 milioane acum, la mijlocul guvernarii Boc.

Daca frica de amenzi/puscarie i-a determinat pe angajatori sa albeasca intr-o saptamana 100.000 de contracte (pentru comparatie, intre 2005 si 2008, in mediul privat au fost create oficial aproximativ 150.000 de locuri de munca), ma intreb de ce munca la negru a fost tolerata o perioada atat de mare de timp?

De ce nu s-au luat astfel de masuri in 2009, inainte ca guvernul sa fie nevoit sa reduca salariile bugetarilor cu 25%? De ce facem ceva doar atunci cand ne ajunge cutitul la os? Stiu, sunt intrebari retorice…

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.