Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Inflatia anuala a crescut la 8,34% in aprilie, atingand maximul din iulie 2008

Inflatia anuala a urcat de la 8,01% in martie la 8,34% in aprilie, atingand maximul din iulie 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,66% in principal ca urmare a scumpirii energiei electrice, cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si tigarilor, reiese din datele INS. Rata anuala a inflatiei s-a situat la 9,04% in luna iulie 2008. In luna martie 2011, rata anuala a inflatiei a atins nivelul maxim inregistrat dupa luna august 2008.

Datele privind inflatia au depasit media asteptarilor analistilor economici pentru a treia luna consecutiv. Analistii se asteptau in medie la o crestere a preturilor de 0,5% in aprilie si la o rata anuala de 8,2%. Estimarile analistilor s-au situat intre 0,3% si 0,7% pentru inflatia lunara si intre 8% si 8,4% pentru rata anuala. In aprilie, marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,92% fata de martie, preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 0,87%, in timp ce tarifele pentru servicii s-au diminuat usor, cu 0,42%, datorita aprecierii leului fata de moneda unica europeana si dolar.

In cazul produselor din grupa marfurilor nealimentare, preturile au inregistrat in luna aprilie variatii de sub 1% fata de martie, exceptie facand costurile pentru tutun, tigari (+ 1,19%) si la energia electrica (+5,03%).

Referitor la grupa serviciilor, se remarca reducerea tarifelor la transportul aerian si telefon cu circa 1,65%, restul preturilor incluse inregistrand variatii sub 1%.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1% si asteptarile pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru trimestrul doi, banca centrala estimeaza ca inflatia anuala se va plasa la 8,7%. Banca centrala a stabilit pentru 2011 si 2012 o tinta de inflatie de 3%, plus/minus un punct procentual.

Exporturile Chinei au crescut cu 30% in aprilie, la nivelul record de 156 miliarde de dolari

Exporturile Chinei au crescut cu 30% in aprilie, fata de aceeasi luna a anului trecut, la nivelul record de 155,7 miliarde de dolari, generand un surplus comercial de 11,4 miliarde de dolari, de patru ori mai mare decat anticipau analistii.

China a revenit pe surplus comercial dupa ce a inregistrat deficit in aprilie, situatie rara pentrru economia chineza. Importurile au avansat cu 22%. Ajustate sezonier, exporturile au urcat cu 35% in aprilie fata de aceeasi luna a anului precedent si cu 12,3% raportat la martie. Importurile au inregistrat un avans anual de 27,4% si lunar de 7,4%.

WSJ: Grecia ar putea lua un nou imprumut de la UE si FMI. Autoritatile de la Atena neaga

Grecia ar putea semna un nou acord de imprumut cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, in valoare de 60 milioane de euro, semnarea acestuia urmand a avea loc cel mai tarziu luna viitoare, potrivit The Wall Street Journal, care citeaza un oficial grec. El a precizat ca acest nou acord va fi discutat cu ocazia intalnirii ministrilor de Finante din UE, care va avea loc luni si marti. Noul pachet de finantare se va intinde pana in 2013, Grecia urmand a primi anul viitor aproximativ 27 miliarde de euro si 32 miliarde de euro in 2013.

Autoritatile de la Atena neaga insa existenta unor discutii cu privire la un nou acord de finantare.

Luni, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus cu doua trepte ratingul Greciei, decizia reflectand temerile in crestere privind restructurarea datoriilor sale. Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost retrogradat de la "BB minus" la "B", iar calificativul pentru datoriile pe termen scurt a fost coborat la "C" de la "B". Ambele ratinguri raman sub supraveghere cu implicatii negative, ceea ce inseamna ca este posibila o noua retrogradare a acestora. In aceeasi zi, Moody's a anuntat ca are in vedere scaderea ratingului Greciei, eventual cu mai multe puncte, in urma revizuirii in crestere a deficitului si ca urmare a preocuparilor privind stabilitatea economica.