In aceste zile se definitiveaza forma finala a contractului dintre banci si Fondul Roman de Garantare urmand ca dupa aceasta etapa, bancile sa trimita BNR propunerile de schimbare a normelor interne, au declarat pentru HotNews surse din piata bancara.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Mugur Şteţ, a precizat miercuri că băncile comerciale nu au depus încă la BNR documentele privind normele pentru programul “Prima casă 4”. ”Nicio bancă comercială nu a depus la BNR normele pentru programul 'Prima casă', in vederea aprobaii acestora”, a declarat purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Şteţ.

Guvernul a adoptat, în data de 20 aprilie 2011, normele metodologice de aplicare a noii forme a Programului “Prima Casă”, prin care băncile vor împărţi în mod egal cu statul riscurile pentru creditele acordate la achiziţionarea locuinţelor în acest sistem.

BNR analizeaza normele interne ale bancilor prin prisma mai multor indicatori, unul dintre acestia fiind gradul de credite neperformante pe acest produs. “Pana acum, din totalul creditelor acordate prin acest program a fost inregistrat un grad extrem de redus de neperformante – sub 1%”, au mai spus sursele citate.