Miliardarul mexican Carlos Slim, considerat cel mai bogat om din lume, a cumpărat 900.000 de acţiuni la banca spaniolă La Caixa, la un pret mediu de 5 euro/actiune, anunta Forbes. La Caixa a intrat si pe piata bancara din Romania in 2007, anuntand initial ca intentioneaza preluarea unei banci locale. Operatiunea nu a mai avut loc. La Caixa detine 10% din actiunile Erste Bank.

La Caixa este în mijlocul unui proces complex de revizuire a activităţilor sale bancare, care vor fi transferate către firma mama Criteria CaixaCorp iar la rândul său Criteria se va transforma într-o bancă listată denumită CaixaBank. Intrarea lui Carlos Slim nu va modifica semnificativ acţionariatul noii bănci CaixaBank, la care La Caixa va controla 80% din capital iar Carlos Slim va controla doar 1%.

Înfiinţată în 1904, La Caixa este cea mai mare bancă de economii din Spania din punct de vedere al activelor sub gestiune, 271 miliarde de euro. Cu sediul la Barcelona, La Caixa dispune de o vastă reţea de agenţii în Spania, unde are 10,5 milioane de clienţi şi 27.000 de angajaţi. Criteria CaixaCorp (La Caixa) deţine 10,1% din acţiunile grupului bancar austriac Erste Bank.

La Caixa si-a deschis in octombrie 2007 prima sucursala operativa in Romania, acesta fiind primul pas in ce priveste procesul de internationalizare care a inceput in 1995 cu deschiderea primelor birouri in Porto (Portugalia) si Bruxelles (Belgia).

La Caixa a investit 4 milioane euro in deschiderea sucursalei in Bucuresti care are in prezent opt angajati, potrivit reprezentantilor bancii.

"Deschiderea sucursalei din Bucuresti este o actiune orientata catre firme mari si mijlocii si corporatii care vor sa lucreze cu firme spaniole stabilite deja in Romania", a precizat Juan Maria Nin la inaugurare.

Portofoliul de clienti al La Caixa cuprindea peste 640.000 de clienti romani, Caja de Ahorros Y Pensiones de Barcelona - Sucursala Romania (La Caixa) avand statut de sucursala in Romania.