Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Inmatricularile de masini noi au crescut cu 31,8% in aprilie fata de martie

Numarul autoturismelor noi inmatriculate in aprilie a fost de 4.999 unitati, in crestere cu 31,8% fata de martie, dar in scadere cu 43,6% fata de aceeasi luna din 2010. Cea mai vanduta marca ramane Dacia, potrivit datelor Directiei Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). In aprilie 2010 au fost inregistrate 8.875 de autoturisme noi, iar in martie anul acesta 3.793 unitati.

Dacia conduce in clasamentul celor mai vandute autoturisme cu 1.072 unitati inmatriculate in aprilie, in scadere cu 70,3% fata de aceeasi luna a anului trecut. Marca autohtona este urmata in clasament de Volkswagen, cu 737 masini (in crestere cu 21,6%), Skoda, cu 485 unitati (cu 26,9% mai putine), si Renault, cu 461 unitati (in scadere cu 27,1%).

Potrivit DRPCIV, printre marcile mai rare inmatriculate in aprilie s-au numarat Jaguar, cu doua autoturisme, si Bentley, Ferrari, Dodge, Daewoo, Lada si Smart, cu cate o masina. In ceea ce priveste autoturismele second hand, analiza DRPCIV indica in aprilie o scadere de 68,4%, de la 12.518 unitati in aceeasi luna a anului trecut la 3.955 masini. Totalul vehiculelor noi inscrise in circulatie a fost de 6.803 unitati, in scadere cu 34,3% fata de aprilie 2010.

In luna analizata, au fost inmatriculate 133 de mopede si motociclete, in scadere cu 22,6%, si 30 de autobuze si microbuze, cu 26,8% mai putine.

Numarul autoturismelor noi inmatriculate anul trecut a scazut cu 18,5%, la 94.541 unitati.

Miliardarul Carlos Slim a cumparat 900.000 de actiuni ale bancii La Caixa, care opereaza si in Romania

Miliardarul mexican Carlos Slim, considerat cel mai bogat om din lume, a cumparat 900.000 de actiuni la banca spaniola La Caixa, la un pret mediu de 5 euro/actiune, anunta Forbes. La Caixa a intrat si pe piata bancara din Romania in 2007, anuntand initial ca intentioneaza preluarea unei banci locale. Operatiunea nu a mai avut loc. La Caixa detine 10% din actiunile Erste Bank.

Intrarea lui Carlos Slim nu va modifica semnificativ actionariatul noii banci CaixaBank, la care La Caixa va controla 80% din capital iar Carlos Slim va controla doar 1%.

Infiintata in 1904, La Caixa este cea mai mare banca de economii din Spania din punct de vedere al activelor sub gestiune, 271 miliarde de euro. Cu sediul la Barcelona, La Caixa dispune de o vasta retea de agentii in Spania, unde are 10,5 milioane de clienti si 27.000 de angajati. Criteria CaixaCorp (La Caixa) detine 10,1% din actiunile grupului bancar austriac Erste Bank.

La Caixa si-a deschis in octombrie 2007 prima sucursala operativa in Romania, acesta fiind primul pas in ce priveste procesul de internationalizare care a inceput in 1995 cu deschiderea primelor birouri in Porto (Portugalia) si Bruxelles (Belgia).

La Caixa a investit 4 milioane euro in deschiderea sucursalei in Bucuresti care are in prezent opt angajati, potrivit reprezentantilor bancii.

Portofoliul de clienti al La Caixa cuprindea peste 640.000 de clienti romani, Caja de Ahorros Y Pensiones de Barcelona - Sucursala Romania (La Caixa) avand statut de sucursala in Romania.

Google ameninta ca va inchide aplicatia Street View pentru Elvetia, daca autoritatile nu sunt dispuse la concesii

Google a avertizat ca ar putea inchide aplicatia Street View pentru Elvetia daca autoritatile locale nu renunta la noile reguli care obliga compania sa estompeze absolut orice chip ce apare in fotografiile panoramice care compun aplicatia. Google face recurs la cea mai inalta autoritate judiciara din Elvetia si spera ca se va renunta la exigenta maxima.

Un tribunal federal a decis in martie ca Street View incalca dreptul la intimitate al cetatenilor pentru ca nu toate chipurile de persoane si placutele de inmatriculare auto sunt estompate astfel incat sa nu mai poata fi recunoscute.

Google spune ca soft-urile sale blureaza automat 99,9% din chipuri si placute, insa o estompare care sa acopere absolut tot nu este fezabila din punct de vedere financiar si logistic. Google spune ca pur si simplu nu poate atinge un procent de estompare de 100% si atrage atentia ca daca cea mai inalta autoritate judiciara nu schimba regulile, ar putea inchide cu totul Street View Elvetia.

Aplicatia Street View este disponibila si in Romania de la final de 2010.