BNR ar putea inaspri politica monetara pe masura ce ne apropiem de sfarsitul acestui an, lucru care ar constitui o surpriza pentru multi dintre jucatorii din piata, se arata intr-un raport al biroului local al ING Bank. Potrivit documentului, inflatia estimata pentru finalul acestui an este de 6,1%, iar pentru 2012 calculele ING indica un nivel al inflatiei de 4,8%. De asemenea, mai noteaza autorii raportului, BNR ar putea utiliza cursul de schimb ca instrument de lupta impotriva inflatiei.

În funcţie de şocurile care ar putea aparea, in cursul anului viitor cresterea preturilor ar putea fi cuprinsa intre 4 si 7%. "Chiar şi într-un scenariu pozitiv al unei producţii agricole favorabile, nu credem ca inflatia va intra în banda tintita de banca centrala", se mai arata in document. Având în vedere ca 2012 este un an electoral, nu excludem sa asistam la o rezistenta in efectuarea de ajustari dure in privinta preturilor la energie, chiar daca am putea vedea asemenea ajustari minore.

In opinia autorilor raportului, o decizie de amanare a scumpirii preturilor la energie nu va face altceva decat sa amane inflatia pentru 2013, un an post-electoral, in care riscul unei inflatii de doua cifre este foarte ridicat.

Potrivit ING, estimarea privind rata dobanzii de politica monetara a BNR este de 6,75% (la nivelul lunii martie 2012), in timp ce Reuters "vede" o dobanda cheie de 6%. Consolidarea RON faţă de EUR rămâne cel mai probabil scenariu pe termen scurt, având în vedere aşteptările inflationiste si o performanta buna a exporturilor.