Ideea restructurarii datoriei Greciei se impune incet-incet, inclusiv in Germania
Un an dupa ce a facut apel la ajutorul international, Atena are dificultati mari in sustinerea finantelor publice, iar economistii celei mai mari economii a Uniunii Europene vorbesc tot mai des de restructurare.
"O restructurare partiala a datoriei Greciei va fi necesara, exista un consens in acest sens in randul economistilor din Germania", afirma Ferdinand Fichtner, de la institutul DIW, unul dintre cele mai importante din tara si care consiliaza inclusiv guvernul.
"Nu va fi posibil pentru Grecia sa iasa din aceasta situatie, tinand cont de marimea foarte mare a datoriei publice", care va ajunge la 152% din produsul sau intern brut in acest an, in conditiile in care limita europeana este fixata la 60%, adauga el.
Singura solutie, in opinia sa: creantierii trebuie sa renunte la recuperarea a pana la 50% din creditele lor, sau cel putin o prelungire a perioadelor de rambursare, insotita de o reducere a dobanzilor. Aceasta ultima solutie risca insa sa nu fie suficienta, avertizeaza el.
Daca un nou plan international se profileaza, in fata incapacitatii Greciei de a reincepe sa imprumute, de anul viitor, asa cum era prevazut, de pe piete, scenariul catastrofic "latino-american" al unei restructurari a datoriei este pentru moment respins categoric de autoritatile europene.
Ele se tem de o contagiune susceptibila de a zgudui puternic sistemul bancar european, respectiv intreaga Zona Euro. Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a exclus miercuri "total" si "sub orice forma" o restructurare.
Primele victime ar fi bancile grecesti, care detin o cota importanta din datoria publica a tarii, in conditiile in care bancile europene ar fi mai putin afectate.
Si totusi, pentru numerosi analisti, ar fi mai putin costisitoare salvarea bancilor cele mai afectate decat continuarea imprumutarii de bani catre Grecia, cu riscul ca aceste credite sa nu mai fie rambursate.
Oficial, guvernul german considera pramatura discutia atat despre un nou plan de ajutor cat si despre restructurarea datoriei grecesti, in asteptarea rezultatelor unei misiuni internationale de evaluare care se afla in prezent la Atena.
Berlinul este totusi mai putin categoric decat Parisul in ceea ce priveste restructurarea, cel putin pe termen mediu, ceea ce creeaza frictiuni. Iar dezbaterea a fost lansata in sanul coalitiei aflate la putere.
Partidul Liberal, din ce in ce mai reticent in acceptarea sustinerii altor state europene, este favorabil unei solutii in cadrul careia si creantierii privati sa suporte factura, daca Grecia trebuie sustinuta din nou.
"Atat timp cat Banca Centrala Europeana si statele membre (ale UE) exclud o participare a creantierilor (la acest efort), va fi dificil de obtinut acordul Bundestagului pentru un nou program de ajutor", a spus Olivier Luksic, expert al Partidului Liberal in ceea ce priveste Uniunea Monetara si autorul recent al unei carti intitulate "Mai poate fi Euro salvat?"
La presiunea Germaniei, Zona Euro a prevazut ca, incepand cu 2013, detinatorii privati de datorii publice pot fi obligati sa contribuie in cazul extrem al insolvabilitatii unui stat.
In principiu, acest aspect nu ar trebui sa priveasca decat datoriile acumulate incepand de la acea data. Dar nu este exclus, inclusiv in cazul Greciei, ca obligatiunile, chiar daca au fost emise inainte de aceasta data, sa poata fi renegociate dupa 2013 si supuse acestor noi reguli.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Normal ar fi ca Grecia sa dea faliment cu toate bancile lor .Asta merita.Greci o duc tot in petreceri pe spinarea euro.Acolo evaziunea fiscala este politica guvernamentala. Din cauza lor o sa sufere restul europenilor inclusiv noi romanii.Noi vom plati excrocheliile grecesti in final.
pt ca Germania a imprumutat masiv Grecia...
pe de o parte..
pe de alta din acele imprumuturi s-au facut arme in Germania pt eleni si s-au cumparatmasini nemtesti..
deci ideologia nu are ce cauta in practica realitatii crude
Grecia nu trebyuie vanduta ca
un porc de craciun!!
Sunt tolerate partide comuniste, trotzkiste si organizatii anarhiste care n-au ezitat sa ucida politisti in plina strada, apoi criminalii s-au refugiat in campusurile universitare, acolo unde politia nu poate intra legal !!
In timpul manifestatiilor extrem de violente ale grecilor, au fost oameni arsi de vii, inclusiv o femeie gravida intr-un birou de banca atacat de animalele anti-capitaliste cu fata umana.
Grecia actuala e mult mai prost condusa decat Romania, n-are un fel de BNR performant, are resurse naturale mult mai mici, o populatie de 2 ori mai mica, imigratie albano-kurdo-africana masiva, un guvern socialist impotent, e indatorata ingrozitor (de 5 ori mai mult ca Romania) si tendintele de vot sunt catre partide stangiste iresponsabile si violente.
Primirea Greciei in UE a fost o eroare pe care acum Germania o regreta profund, costa sute de miliarde de euro si tarile mari si bogate din UE nu vor uita cum liderii greci au falsificat documente ani de zile si au mintit UE.
Noi romanii ii stim pe acesti greci care nu mai au nimic in comun cu anticii lor stramosi, sunt afaceristi si evazionisti, xenofobi si rasisti (refuza recunosterea aromanilor, ii considera 'greci de limba latina'!), nationalisti violenti (de alde ei a fost ucis Tudor Vladimirescu, ca s-a opus Eteriei sa transforme Valahia in baza militara a grecilor).
Totul se plateste in Istorie, a venit randul Greciei sa isi reconsidere valorile si comportamentul.
Singura salvare a grecilor ar fi sa inteleaga ca e vital sa nu excrocheze statul si sa accepte sa munceasca pe bune, in industrii, cercetare, IT, santiere, etc. Deocamdata nu e cazul si asta se vede, Grecia e o tara care face UE de rusine..
mie mi se pare ca a fost ceva premeditat doar ca sa faca grecii de rand datori pe mult generatii. doar ca cu grecii nu merge asa pentru ca nu sunt un popor de legume.
Cea ce a fost pe vremea lui Homer s-a dus .Ce este in Grecia acum e de domeniul SF.
Acolo ani de zile sa cultivat cultul furtului , al lenei si al nemuncii .Acum sa-i dezveti in 3 ani e imposibil.
In RO avem cit de cit industrie si se mai si munceste chai daca nu cit ar trebui ... dar sintem in fata departe de Greci