Institutul National de Statistica urmeaza sa anunte, vineri, la ora 10.00, datele oficiale privind evolutia economiei romanesti.

Asociatia Analistilor Financiar-Bancari, citata de Radio Romania Actualitati, estimeaza ca economia a crescut cu 0,6% in primul trimestru din 2011, ceea ce inseamna ca tara noastra a iesit din recesiune pentru ca si in ultimul trimestru al anului trecut, economia a fost pe plus.

Pentru intregul an 2011, estimarea membrilor asociatiei indica o crestere cu 1,5% a Produsului Intern Brut. Pentru anul 2012, analistii se asteapta la o rata de crestere a PIB de 3,5%, potrivit previziunilor analistilor, citati de Agerpres.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive.

De altfel, in declaratiile facute in ultima perioada, atat presedintele Traian Basescu cat si premierul Emil Boc s-au referit la iesirea din recesiune, dar au avertizat ca acest lucru nu inseamna si iesirea din criza.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008 - amintesc agentiile de presa. De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru din 2010.