"Datele privind activitatea economica din Romania din primul trimestru al anului curent ofera leului mai multe motive de apreciere. Acestea ar putea influenta tranzactionarea in urmatoarele sedinte", se arata intr-un raport al biroului local al ING Bank. Potrivit documentului, este posibil ca in urmatoarele luni sa asistam la o revizuire in crestere a proiectiilor privind activitatea economica din 2011. "O cifra care sa indice o crestere atat de puternica ar sugera ca banca centrala are mai mult spatiu de manevra decat era estimat in trecut iar unii participanti la piata ar putea sa se astepte ca aceasta sa intareasca politica monetara prin permiterea unei aprecieri suplimentare", noteaza economistii bancii olandeze.

"In acelasi timp se poate ca participanti la piata sa isi amane proiectiile pentru o reducere a ratei de dobanda de politica monetara – cele mai recente sondaje arata ca analistii se astepta la o reducere a ratei de politica monetara de 25pb in primul trimestru al anului urmator. ING prognozeaza o majorare a acesteia cu 50pb in aceasta perioada", mai noteaza autorii raportului.

Potrivit acestora, cifrele de crestere economica sustin ideea unor rate de dobanda pe termen scurt scazute. Banca centrala nu a indicat o intarire a conditiilor monetare prin rate de dobanda si ar putea continua sa favorizeze o continuare a aprecierii cursului de schimb. "O asemenea politica este consistenta, cel putin pe termen scurt, cu rate de dobanda pe termen scurt reduse", se mai arata in document.