Eurostat a publicat in urma cu cateva minute datele privitoare la evolutia PIB in tarile membre UE in primul trimestru al acestui an, iar vestea buna este ca Germania si Franta au inregistrat ritmuri de crestere peste asteptarile analistilor, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Astfel, economia Germaniei a crescut in primul trimestru cu 1,5% fata de ultimul trimestru al anului anterior, cresterea fata de primul trimestru din 2010 fiind de 5,2% (ca serie bruta, ca serie ajustata cresterea a fost de 4,8%), cea mai mare de la reunificarea tarii. In acelasi timp, PIB-ul Frantei a crescut cu 1% fata de T4.10 (cel mai rapid ritm trimestrial de crestere din T2.06) si cu 2,2% fata de T1.10 (serie ajustata).

In ce priveste efectele pe care aceste evolutii le au asupra economiei romanesti, ele sunt semnificative din moment ce aproximativ 19% din totalul exporturilor se indreapta catre Germania, iar 9% catre Franta.

Evolutia celor 20 de tari pentru care datele au fost facute publice astazi se poate observa in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire. Cifrele sunt ajustate sezonier, cu exceptia Estoniei si Olandei.

Per total, ritmul anual de crestere economica in cele 27 de tari membre UE a crescut de la 2,2% in T4.10, la 2,5% in T1.11, ponderea exporturilor intra-comunitare in totalul exporturilor romanesti fiind de 72%.

Dintre cele 20 de tari, 18 au fost pe crestere, doar Portugalia si Grecia inregistrand scaderi. Nu exista inca date pentru Irlanda, insa este putin probabil ca irlandezii sa raporteze o crestere economica in T1.

PS: vezi aici cum au reactionat pietele financiare la datele privitoare la PIB.

PPS: Emil Boc a declarat astazi: 157.000 de noi contracte de munca au fost inregistrate in primele 10 zile de la intrarea in vigoare a Codului Muncii, 70% dintre ele fiind pe termen nedeterminat.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.