Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar International s-a reunit luni seara la Washington sub conducerea directorului executiv interimar John Lipksy şi a unui avocat al Fondului, Sean Hagan, pentru a discuta ultimele evolutii ale dosarului “DSK”. "FMI continua să monitorizeze situaţia", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Caroline Atkinson, care a recunoscut ca organizaţia trece prin momente dificile dupa arestarea presedintelui.Kahn a fost incarcerat la inchisoarea Rikers Island intr-o celula de 3/4 metri, in asteptrarea audierilor din 20 mai.

Dominique Strauss KahnFoto: AGERPRES

Kahn a fost incarcerat la inchisoarea Rikers Island intr-o celula pentru o singura persoana de 3/4 metri, in asteptrarea audierilor din 20 mai. Potrivit unui purtator de cuvant al inchisorii, complexul penitenciar Riker Island include circa 10

Rikers-Island

Rikers-Island

Foto: www.nypi.net

inchisori separate, Kahn fiind cazat in aripa de est urmand sa fie ferit de contactele cu alti detinuti. Potrivit Bloomberg Businessweek, detinutii de acolo au dreptullatreivizitede cate oorăpe săptămână,fără a le includepe cele ale avocatilor si medicilor. Luni seara la cina, meniul servit celor de pe Rikers Island a fost "burgeri decurcancupiure de cartofişimorcovila abur", mai noteaza Bloomberg.

Arestarea lui DSK nu a impiedicat reunirea ministrilor de finante din zona Euro, acestia ratificand planul de sprijin destinat Portugaliei si discutiile pe marginea situatiei din Grecia. E drept, au aparut primele diferente de opinii cu privire la Grecia. Astfel, pentru prima oara un oficial european a sugerat ca datoria Greciei ar putea fi „remodelata”, chiar daca nu restructurata in profunzime. Ideea i-a apartinut chiar preşedintelui Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, dar a fost respinsa imediat de ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde. La intalnire, Fondul Monetar a fost reprezentat de Shafik Nemat, unul din adjunctii lui DSK.

Rikers-Island2

Rikers-Island2

Foto: www.nypi.net

Portugalia va primi la sfarsitul acestei luni o prima transa din cele 78 de miliarde de euro, autoritatile lusitane angajandu-se (la cererea Finlandei) ca vor face tot ce le va sta in putinta sa aplice un program „cat mai ambitios” de privatizare si sa recomande creditorilor privati sa isi mentina expunerea asupra datoriei portugheze.

Tot luni, in unanimitate, Guvernatorul Bancii Italiei- Mario Draghi- a fost desemnat ca succesor oficial al presedintelui BCE Jean-Claude Trichet, al carui mandat se termina in 31 octombrie.