Raport dur al Curtii de Conturi: Ministerul Agriculturii  nu realizeaza nici in prezent ca a avut o responsabilitate maxima, dovedind o lipsa totala a capacitatii de autoevaluare

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 17 mai 2011, 11:23 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(17 Mai 2011) PDF, 879KB
"Ministerul Agriculturii nu recunoaste si nu realizeaza, nici in prezent, ca a fost entitatea care a avut responsabilitatea maxima, de care nu s-a achitat, in a (..) reorganiza si privatiza SNIF, dovedind, in continuare, o lipsa totala a capacitatii de autoevaluare a propriilor actiuni si de asumare a propriilor erori privind modul in care si-a indeplinit obiectivele pentru care a fost infiintat, a functionat si a fost finantat din fonduri publice", se arata intr-un raport extrem de dur al Curtii de Conturi. Inspectorii Curtii au fost deranjati de raspunsurile functionarilor ministerului, catalogate  drept "imposibil de inteles si inutil de comentat"
Vezi in atasament intregul Raport al Curtii de Conturi

Documentul face o analiza a situatiei financiare a Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare, tragand trei concluzii. Una dintre aceasta recomanda formarea unui colectiv interministerial, sub autoritatea Guvernului, format din reprezentanti ai ministerelor agriculturii si finantelor precum si ai entitătilor implicate (ADS, SNIF, ANIF, ANAF), pentru structurarea unui Program detaliat de măsuri pentru aplicarea variantei stabilite - care să contină atributiile si responsabilitătile punctuale ale entitătilor implicate, termenele de finalizare si de raportare, sanctiunile pentru nerespectarea acestora precum si propuneri de modificare si completare a cadrului legal existent.

Răspunsurile finale ale ministerului cu privire la aceste aspecte dovedesc aceste afirmatii, în sensul că:
 • la întrebarea dacă „în concluzie, se poate afirma că voinţa Parlamentului şi a Guvernului, cu privire la reorganizarea, redresarea şi privatizarea SNIF, cuprinsă expres în actele normative în vigoare începând cu anul 2000, a fost pusă în practică până în prezent", răspunsul este că „prevederile legale se prezumă a fi cunoscute la toate nivelele" - ceea ce este imposibil de înteles si inutil de comentat.
 • la întrebarea cu privire la „cum poate fi apreciată activitatea ministerului cu privire la neîndeplinirea acestor obiective (prevederi legale)" răspunsul este că „a actionat în limita competentelor oferite de lege" - răspuns în acelasi registru ca si primul si, în plus, contrazis de cele prezentate în prezentul raport.
 • la întrebarea „care sunt cauzele principale ale nerealizării acestor obiective" răspunsul este „neîndeplinirea sarcinilor şi obiectivelor legale la nivelul ADS" si „la nivelul SNIF" - în conditiile în care variantele de răspuns cuprindeau si „lipsa voinţei reale, la nivelul conducerii ministerului" si „neîndeplinirea sarcinilor şi obiectivelor legale la nivelul structurilor interne ale ministerului".
 • în legătură cu efectuarea până acum, de către minister, a „unei evaluări şi a unei cuantificări a implicaţiilor economico-financiare şi sociale ale nerespectării prevederilor legale şi ale neîndeplinirii obiectivelor" precum si a stabilirii unor responsabilităţi individuale şi actionării, în consecintă, conform legislaţiei (administrativ, civil, penal ş.a.) răspunsul ministerului este că „nu deţinem date sau informaţii pentru a vă putea da un răspuns" – răspuns în acelasi registru ca si celelalte.
Nici ADS nu pare a constientiza responsabilitatea pe care a avut-o si de care nu s-a achitat, privind reorganizarea si privatizarea SNIF dovedind, in continuare, ca si ministerul, o lipsa totala a capacitatii de autoevaluare a propriilor actiuni si de asumare a propriilor erori privind modul in care si-a indeplinit obiectivele pentru care a fost infiintata, a functionat si a fost finantata, direct sau indirect, din fonduri publice.

Raspunsurile finale ale ADS cu privire la aceste aspecte dovedesc aceste afirmatii, in sensul ca:
 • la intrebarea daca "in concluzie, se poate afirma ca, in perioada dintre data preluarii de catre ADS a actiunilor SNIF si pana in prezent, a fost pusa in practica vointa Parlamentului si a Guvernului cu privire la reorganizarea, redresarea si privatizarea SNIF, cuprinsa expres in actele normative in vigoare", raspunsul este ca "ADS a urmarit punerea in aplicare a prevederilor legale incidente in vigoare, respectiv (...)" raspuns contrazis de cele prezentate in prezentul raport.
 • la intrebarea privind "la ce nivel se localizeaza responsabilitatea principala pentru neindeplinirea acestor obiective (prevederi legale)" raspunsul este "la nivelul conducerii ministerului" si "la nivelul structurilor interne ale ministerului" - in conditiile in care variantele de raspuns cuprindeau si "la nivelul ADS" si "la nivelul SNIF".
 • la intrebarea cu privire la "Cum poate fi apreciata activitatea ADS cu privire la neindeplinirea acestor obiective (prevederi legale)" raspunsul este ca "activitatea ADS in vederea privatizarii SNIF SA este apreciata ca fiind foarte buna, in conditiile existente" - raspuns contrazis partial de cele prezentate in prezentul raport.
Citeste in atasament intregul Raport al Curtii de Conturi
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2974 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Responsabilitate la nivel de ministru (Marţi, 17 mai 2011, 10:51)

  sg [anonim]

  Adica activitatea care ar fi absorbit fonduri uriase la nivel european si ar fi o cale de redresare economica?
  e numai responsabilitatea unor functionari din Minister?
  Dar Ministrul cu ce se ocupa? Nu exista o strategie NATIONALA?
  Domnul prim ministru nu stie cum evolueaza fiecare ramura de activitate? Unde gardul de absorbtie de fonduri euorpene ar fi trebuit sa fie mare, sa fie eficiente?
  Unde ne aflam? In piesele lui Ionesco? absurd?
  De ce nu auzim si de investitii pe termen lung?
  CE FACE MARETUL GUVERN BOC? Numai cu cifre , pe hartie, nu putem sa traim.
  • +2 (2 voturi)    
   Sa fie demisi, anchetati penal, fiscal, arestati (Marţi, 17 mai 2011, 12:34)

   O Romania Curata [anonim] i-a raspuns lui sg

   Nu conteaza ca sunt din PDL sau cumetri/fini de-ai unor deputati, sa fie luati cu DNA-ul.
   Se vede clar ca nu exista imunitate sau protectie doar pt ca esti numit politic, zbori in 24 de ore sau te ia DNA-ul cu catuse la maini.

   PDL sa isi curete ministerele, Boc sa dea iama prin toate ministerele, UDMR sau UNPR, e foarte multa prostie si incompetenta ascunse dupa costume si expresii faciale 'serioase'.
 • +3 (5 voturi)    
  halucinant (Marţi, 17 mai 2011, 11:05)

  misha [anonim]

  Deci noi chiar avem ministere exclusiv pentru sifonarea de bani publici si administrarea contractelor unora ca Tarata&Co?
  Adica nici macar nu-s contienti ca sunt acolo cu o agenda publica...
  • 0 (0 voturi)    
   Te mira? Pare ca nu sunt constienti de nimic in .. (Marţi, 17 mai 2011, 13:11)

   Inna [anonim] i-a raspuns lui misha

   .. ceea ce priveste agricultura romaneasca. Este unul dintre cele mai anoste si incompetente ministere din toate timpurile! Si nocive pentru noi toti.. DNA are dreptate. Acesti indivizi de la minister, in frunte cu ministrul lor Tabara, , au o atitudine similara cu a unora care se intorc morti de beti de pe la vreun chiolhan.
 • +3 (3 voturi)    
  Foarte bine..... (Marţi, 17 mai 2011, 11:06)

  Rescatorul [anonim]

  Pe ei, daca nu-si fac treaba. Romania nu-si mai poate permite intarzieri si incompetenta. Daca factorii de decizie din Ministerul Agriculturii nu sunt in stare sa reformeze sectorul agricol si sa-l modernizeze, sa plece. Sa vina cei care sunt capabili. PDL este plin de oameni capabili care sunt ignorati.
 • -1 (3 voturi)    
  incompetenta cat cuprinde.,...qed.... (Marţi, 17 mai 2011, 12:39)

  costica [anonim]

  ma intreb daca exista vreun locsor, mic, mic de tot unde-o exista un graunte de competenta in administratia publica din Romania, ma refer la administratia locala si centrala si de jos pana sus, la Dl BoC !!!! NU exista asa ceva, d-aia suntem unde suntem, incompetenta de jos pana sus de tot!!!! Cum sa vorbesti despre reforma decat aiurea, cum vorbeste Boc, trancanind despre aiurelile reformiste din capul lui, cand realitatea este asta de mai sus arata mereu si de Rapoartele BM !!!! Hai cu reforma !!! SUCCESURI !!!!
  • 0 (2 voturi)    
   timp (Marţi, 17 mai 2011, 12:37)

   Gamma [anonim] i-a raspuns lui costica

   Mai usor cu Boc pe scari , raportul e pe perioada 2000-2010 .
 • 0 (0 voturi)    
  adica, astia nu raspund deloc... (Marţi, 17 mai 2011, 12:43)

  lili [anonim]

  si magistratii sa raspunda ??!!! Nu ma mir deloc, dimpotriva, cand vom vedea ca va raspunde careva pentru proasta guvernare a Romaniei atunci vor raspunde si magistratii... altfel, ar fi prosti sa fie de acord cu ceea ce le cere Predoiu cat timp vad si ei bine ca politicienii Romaniei fac numai prostii si nu raspunde nimeni niciodata.... cine raspunde pentru ce scrie in aceasta evaluare a Curtii de Conturi?! Nimeni.
  • 0 (0 voturi)    
   Ba da, raspunde! (Marţi, 17 mai 2011, 13:00)

   x [anonim] i-a raspuns lui lili

   Raspund secretarele ... la telefon!
   Uneori.
 • +3 (3 voturi)    
  Asa ne-am invatat (Marţi, 17 mai 2011, 12:58)

  batran [anonim]

  De douazeci si doi de ani ne-am invatat ca periodic, reprezentanti ai diverselor partide, sa se bata ca sa puna mana pe un scaun cat mai inalt, spunand in stanga sau in dreapta ca ei daca ajung "acolo" vor rasturna muntii. Odata ajunsi, constata ca lucrurile nu sunt asa de simple precum pareau din afara, asa ca incep sa invoce "trista mostenire". Dupa care, mai o vizita, mai un interviu la radio/tv si uite-asa, mai adauga o functie la CV. Lipsa de interes a sefilor, tristul adevar ca nu greseste doar cel care nu munceste, ca si lefurile deloc mobilizatoare, fac ca nici subalternii sa nu faca nota discordanta in acest jemanfisism care bantuie de ani buni in administratia noastra.
 • +1 (1 vot)    
  Oare Curtea de Conturi nu stie? (Marţi, 17 mai 2011, 13:35)

  mircea [anonim]

  Ca sistemul de irigatii a fost furat,distrus in anii 1990-2000,deci si in perioada cand Vacaroiu,actual sef la Curtea de Conturi era primministru.Asa ca ,ce sa privatizezi?Probabil ca prin evidentele contabile au avut interesul ca sistemul de irigatii sa existe,pentru a justifica salarii la unii pentru lucrari care dupa 1990 nu sau facut.Acum,cineva a cazut in capcana propriei minciuni.Nu era mai simplu pentru guvernul Boc sa spuna in 2009 ca Sistemul de inbunatatiri funciare nu mai exista,deci nu are ce prelua de la guvernul Tariceanu si sa nu mai numeasca pe nimeni sef acolo.Si nici sa mai plateasca salarii degeaba.Petr Roman,Vacaroiu,Ciorbea,Nastase ,Tariceanu sa raspunda pentru distrugerea sistemului de irigatii si plata inutila a unor salarii si astfel ,poate ca nu vor mai asa obraznici prin masmedia,cu replici smecheresti ,de parca ar fi stapanii nostri.
  • 0 (0 voturi)    
   las-o mai moale (Marţi, 17 mai 2011, 12:50)

   jean [anonim] i-a raspuns lui mircea

   vezi ca multe nume grele din partidul pe care-l iubesti erau colegi de guvernare si de partid pe atunci cu unii din cei pe care i-ai numit mai sus.
   • +1 (1 vot)    
    Nu iubesc hotii. (Marţi, 17 mai 2011, 17:14)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui jean

    Daca nu ai avea mintea tulbure pentru-ca prietenii tai sunt vinovati ai fi citit ca primul acuzat a fost Boc.Ne spune cineva pentru-ce sau platit si se platesc niste salarii la niste functionari care raspund de nimic.
  • 0 (0 voturi)    
   Va rog sa-mi permiteti completari (Marţi, 17 mai 2011, 14:09)

   jetta [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   1. Se face mereu greseala de a pune semnul egal intre irigatii si imbunatatiri funciare;
   2. Romania are o activitate normala in domeniul imbunatatirilor funciare, la fel cum detine si o retea de distributie si pompare a apei pentru irigatii; problema principala este ca datorita anularii subventiilor si conceptiei invechite a pompelor si tehnologiei, fermierilor nu le mai convine sa irige;
   3. Nici Vacaroiu, nici Tariceanu cum nici Boc nu au furat dalele din canalele de irigatii si nici pompele si cablurile electrice ca sa le duca la fier vechi;
   4. SNIF-ul nu se mai ocupa de 8 ani cu irigarea terenurilor, dupa impartirea in ANIF si SNIF acestia din urma au ramas doar prestatori de servicii in domeniul imbunatatirilor funciare. Aceasta este activitatea care trebuia sa fie privatizata;
   5. Ministrul Mediului spunea acum o luna ca atat ANIF cat si SNIF vor trece la acel minister. Cred ca ar fi un lucru bun, imbunatatirile funciare fiind un atribut normal al Ministerului Mediului.
   • +1 (1 vot)    
    Stiu din experienta. (Marţi, 17 mai 2011, 17:22)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui jetta

    Ca atunci cand o activitate se plimba de la o autoritate la alta ,se pierd pe drum si pierderile,furturile,disparitiile.Acestea raman de obicei la vechiul administrator,care in fapt nu mai are pe nimeni angajat pentru asta,noul administrator preluand activele curate.Asa sau furat multe din Romania si sau pierdut urmele hotiei.Crezi ca degeaba a vrut cineva sa se consemneze in Constitutie ca averea este licita indiferent de modul de dobandire.Reclami un furt costatat de tine de la stat,dar nu poate fi condamnat hotul pentru-ca (dupa caz)statul nu poate dovedi ca este proprietarul acelui bun.Ehei ,e smecherie mare aici.Nu degeaba sunt uniti transpartinic unii parlamentari.
    • +1 (1 vot)    
     Gresesti (Marţi, 17 mai 2011, 18:09)

     Tudor [anonim] i-a raspuns lui mircea

     Gresesti, Mircea. Eu vad ca e vorba de niste societati comerciale, nu are importanta ce minister le coordoneaza (desi, parca acolo unde sunt unguri, treaba merge mai bine...), important este sa se faca ceva constructiv. Din ce vad in raport, din 2008 societatea a intrat pe pierderi, nimeni nefiind preocupat de soarta, in sensul viitorului, ei. Ori noi traim in tara asta si trebuie sa si facem ceva. Nu vreau sa crezi ca nu sunt de acord cu evidentierea greselilor trecutului, dar doar asta nu ne ajuta prea mult ca popor si tara.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by